В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Оскарження результатів земельних торгів у судіНі для кого не є великим секретом, що на сьогоднішній день більшість земельних торгів проводиться з порушенням чинного законодавства України. Тим часом, цивільним законодавством передбачені способи захисту прав учасників торгів від зловживань конкурсної комісії. Торги, проведені з порушенням правил, встановлених законодавством, можуть бути визнані судом недійсними за позовом зацікавленої особи. Оскільки договір з переможцем торгів в таких випадках укладається на підставі проведення торгів, його дійсність залежить від дійсності проведених торгів. Якщо торги, проведені з порушенням правил, встановлених законодавством, будуть визнані судом недійсними за позовом зацікавленої особи, то недійсним визнається і договір, укладений з особою, що виграв торги.

Порядок продажу у 2010 році земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах, що вступив чинності 13 вересня 2010 року, передбачає особливості оскарження земельних торгів у суді. Примітним є те, що коло потенційних позивачів значно розширений, оскільки Порядком право на позов надано будь-якій зацікавленій особі (п. 30 Порядку). Таким чином, з норм Порядку випливає, що з вимогою про визнання недійсними результатів аукціону можуть звертатися до суду не тільки учасники аукціону, а й особи, яким було відмовлено в участі в аукціоні. Крім того, законодавство України, а саме Закон «Про прокуратуру», також надає право прокурору звернутися до суду з позовом про визнання торгів з продажу державного або комунального майна, до яких також належать і земельні наділи, недійсними.

Враховуючи те, що в далекий від досконалості Порядок продажу землі на торгах вже закладено досить величезна кількість підстав для того, щоб визнати торги недійсними, виграти суд і визнати торги недійсними досить просто. Підстави для визнання аукціону незаконним можуть бути різними - від відсутності ліцензії у компанії, яка проводить аукціон (до слова, в Україні жодна компанія так і не отримала ліцензію через відсутність ліцензійних умов) - до недотримання методики оцінки земельної ділянки та порушення процедури збору документації на нього.

Що стосується питання підвідомчості і підсудності розгляду подібних суперечок, то з Рішення КСУ «У справі за конституційним поданням Вищого адміністративного суду України щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 143 Конституції України, пунктів" а "," б "," в "," г »статті 12 Земельного кодексу України, пункту 1 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України» № 10-рп/2010 від 01.04.2010 та ст. 19 КАСУ випливає, що позовні заяви за подібним суперечкам подаються до адмінсуду за місцем знаходження відповідача (органу місцевого самоврядування - організатора торгів).


Получите за 15 минут консультацию юриста!