Находился в отпуске. Заболел обратился в часть они перенаправили в госпиталь, где меня осмотрел врач и дал освобождения от моих обязанностей на 5 (пять ) дней. По окончании отпуска строевая отказала продлить отпуск аргументировав тем что я не лежал в госпитале.

27.01.2022 07:18
Артем, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Рапорт про надання додаткових днів відпочинку необхідно подавати на ім я командувача частини, додати довідки лікаря шпиталю.

Черговість надання військовослужбовцям щорічних основних та щорічних додаткових відпусток визначається графіками, що затверджуються командиром (начальником) військової частини, керівником органу військового управління, вищого військового навчального закладу, установи та організації і доводиться до відома всіх військовослужбовців.

Тривалість щорічної основної відпустки в році початку військової служби обчислюється з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби до кінця календарного року. При цьому військовослужбовцям, які мають право на відпустку тривалістю 10 календарних днів і більше, оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки і назад в межах України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відпустка тривалістю менш як 10 календарних днів за бажанням військовослужбовця може бути надана йому одночасно із щорічною основною відпусткою в наступному році. У такому самому порядку надається щорічна основна відпустка і військовослужбовцям, які перебували у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Щорічна основна відпустка за минулий рік надається в першому кварталі наступного року, якщо раніше її не було надано і лише:

в особливих випадках;
з дозволу прямого начальника, уповноваженого Міністром оборони України, керівниками центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, керівниками правоохоронних органів та керівниками розвідувальних органів України.
Військовослужбовцям, які перебувають у довготривалому відрядженні за межами України, крім військовослужбовців строкової військової служби, дозволяється за їх бажанням об'єднувати щорічні основні відпустки за два роки. У цьому разі загальна тривалість об'єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.
За бажанням військовослужбовців, крім курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети ї підготовки, кафедри ї підготовки, щорічна основна відпустка може надаватися їм частинами, не більше двох, за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 15 календарних днів.
Звертаємо увагу, що у рік звільнення військовослужбовців зі служби в разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.

ВАЖЛИВО! Військовослужбовцям, які захворіли під час щорічної основної або щорічної додаткової відпустки, зазначена відпустка продовжується після одужання на кількість невикористаних днів цієї відпустки.

Для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед населення України 17.03.2020 Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Отже, на період встановлення карантину роботодавець може надавати працівнику, зокрема державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою, відпустку зі збереженням заробітної плати або без її збереження.

Термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, визначений ч.1 ст. 26 Закону України «Про відпустки».

Це означає, що після завершення карантину працівник матиме право повторно отримати відпустку без збереження заробітної плати строком до 15 діб.

Відпустка військовослужбовцям строкової військової служби
Військовослужбовцям строкової військової служби за весь період проходження військової служби надається відпустка:

тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад,
не раніш як через 3 місяці проходження ними строкової військової служби.

Повна таблиця додаткових та інших відпусток не відобразилася , можете переглянути тут: 

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Порядок_надання_військовослужбовцям_основної_та_додаткової_відпусток,_та_відкликання_з_них_в_особливий_період

Якщо є підстави треба подати рапорт на ім я командира частини , або звернутися на урядову лінію 15-45 щодо порушень Ваших прав , або відправити звернення до міністерства оборони тут :https://ukc.gov.ua/portal/appeals/

З повагою,
Костянтин Гончаренко

27.01.2022 14:46

Вітаю, Артеме!
При наявності довідки з військового шпиталю Ви могли бути до місця свого проживання та звернутись до військового комісара, який в свою чергу інформує вашу  військову частину про відпустку за станом здоров'я. Він наділений таким правом і я особисто за час служби приймав такі електронні листи з військоматів. 
В/ч отримавши такий лист не може не реагувати та не має права обирати між хочу чи не хочу, це рішення військових лікарів.
Але, якщо Вам було надано таке право, адже в довідці зазначено, що ВИ ПОТРЕБУЄТЕ ВІДПУСТКИ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ'Я на певний період (це і 5 і бувало навіть 45 діб) в залежності від характеру захворювання чи травмування, а Ви просиділи вдома і прибули по закінченню в частину, то зрозуміло, що стройова частина може впертися і не піти на зустріч. Можуть лякати вас нібито тим, що це було самовільне залишення частини, та в результаті це холостий постріл.
Робіть все правильно.
Якщо є службове розслідування, то звертайтесь, допоможу написати пояснення.

07.02.2022 20:40

Вопросы из такой же категории

Не желает служить
Не виконання умов контракту командуванням частини/СЗЧ
Приніс документи з діагнозами, тримали цілий день, одні кажуть що придатний до служби інші кажуть що ні,