Друг заказал права через интернет, они оказались без водяного знака, попал в небольшое ДТП и при оформлении выяснилось что права поддельные, чем ему грозит?

16.02.2022 15:51
Марина , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
По Вашому питанню повідомляю:
У Вашого товариша юридично не існує водійського посвідчення.
2. За керування авто без документів - передбачено адмін. стягнення у вигляді штрафу за ст. 126 КУпАП, накладається постановою інспектора. (сумма -3 400 грн)
3. Рекомендую у разі зупинки мати при собі документ , котрий підтверджує ваше навчання у автошколі.

Якщо особа використовувала підроблені документи - це вже кримінальний злочин.  У разі відкриття кримінального провадження:

Слідчий може викликати особу  на допит ,  спочатку як свідка згідно норм ст. 133 КПК України, але за правилами він має це робити за допомогою офіційно оформлених повісток на бланку, яку мають особі вручити під підпис( у ній вказано назву органу підставу виклику , адресу , контакти уповноваженої особи посаду підпис та прізвище ім я.

 Якщо особа  не скористалися вказаним підробним документом, (не пред явила інспектору,  то у  діях особи ,  немає ознак злочину , навпаки Ви , як свідок  можете звернутися з заявою про вчинення кримінального правопорушення - Шахрайства та вказати на особу , яка розповсюджує підробні документи державного зразка - це вже є Кримінальним злочином за ч. 4 ст.358 КК України.
На даному етапі Ви знаходитесь у статусі свідка лише з подальшою можливою зміною статусу на - потерпілого( у разі подання відповідної заяви про злочин.)
Рекомендую, оформити  Вашому знайомому договір на представництво інтересів адвокатом або скористатися послугою безоплатна правова допомога Вам нададуть вільного адвоката для представництва.(у Вашому регіоні). 0800 213 103

------------
Подальші консультації є мінімально платними - залишайте  будь-ласка,  через  платіжну  систему сайту оплачене питання від 50-ти грн.

 З повагою,
Костянтин Гончаренко

16.02.2022 19:15

Вопросы из такой же категории

Как выиграть суд при отказе от освидетельствования
Остановка не за что
Вопрос по ПДД! Спасибо!