Подскажите пожалуйста.
Я инвалид детства 3 группа. Как понял под мобилизацию не попадаю.
Как себя вести, если на блок посту хотят вручить повестку?
Удостоверение есть, достаточно показать? Или меня в любом случае отправят на медкомиссию?

12.04.2022 10:00
Сергей, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов



Добрый день!

Не подписывайте повестку

Призывать в армию на блокпостах - незаконно. О таких случаях нужно сообщать в правоохранительные органы.
Если вам выдали повестку на блокпосте — можете смело жаловаться в полицию. Сейчас мобилизация таким образом больше не проходит, хотя действительно имела место быть вначале войны.
Вручити повістку можуть лише в установі ТЦК СП під підпис , а контрольний талон про вручення має бути у справі.
Якщо цього не виконано , процедура не дотримана, прибувати не варто, краще взяти довідку з лікарні , що ви хворіли це поважна причина для неприбуття

скаржитися на порушення прав під час мобілізації
Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.

Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.
-------------

Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно ,
Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники.

Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий по вручению повесток.

Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.

Возьмите справку с больницы , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн)

Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств.

Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

Ели доставят на ВЛК подайте справку МСЕК об инвалидности и укажите, что вас необходимо исключить с воинского учета полностью , не снять , а именно исключить или предоставить отсрочку на оновании нового закона для лиц с инвалидностью.

-------------

 20.03.22 вступив у дію Закону України 7140-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо осіб з інвалідністю» (далі – проект Закону) розроблено з метою визначення на законодавчому рівні спрощеного варіанту звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і хворими дітьми.
3. Загальна характеристика і основні положення законопроекту Проектом Закону вносяться зміни до статтей 17, 18 та 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» та статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», якими звільняються від військової служби (строкової, під час особливого періоду та мобілізації) окремі категорії військовозобов’язаних із числа осіб з, а також тих, які доглядають за особами з інвалідністю та недієздатними, чи утримують дітей з інвалідністю, дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги, при перетині ними держаного кордону України за умов правового режиму надзвичайного або воєнного стану а також посилення контролю за виїздом за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, дітей, які не мають такого статусу, дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням в умовах введення на території України надзвичайного або військового стану.
4. Правові аспекти У відповідній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, законів України «Про військовий обов'язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також інші законодавчі акти.
5. Фінансово-економічне обґрунтування Реалізація проекту Закону не потребуватиме додаткових видатків з державного чи з місцевого бюджетів України. 6. Прогноз соціально-економічних наслідків законопроекту Реалізація Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо осіб з інвалідністю» сприятиме посиленню захисту прав та забезпеченню належного догляду за повнолітніми і неповнолітніми особами з інвалідністю і хворими дітьми.
відстежити можна тут- https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39234
закон вступил в силу, Вы сможете выехать за границу на основании таких документов:
1) паспорта;
2) ИНН;(РНОКПП)

4) документ об инвалидности вашего  МСЕК (справка, удостоверение). форма 157 -1/о
на этом основании ТЦК СП должен выдать Вам справку об отсрочке  или же исключить из учета полностью и проставить штамп в военный билет
З повагою,
Костянтин Гончаренко



12.04.2022 15:41