Добрий день! Їхала з інструктором в автомобілі, який оснащений педалями для інструктора, не маючи водійського посвідчення, та не навчаючись в автошколі. (Інструктор також не працював в автошколі) Винесли постанову за водіння без посвідчення, та непристебнутого пасажира. Штраф - 3400грн. До постанови додається відео з нагрудної камери. На відео видно, як поліцейський підходить до нерухомої машини (проте горять стопи). Чи можу я оскаржити штраф, на підставі того, що не має доказів, де я в русі за кермом? Та чи можуть додати до справи відео з реєстратора, якщо про нього не вказали в постанові?

07.05.2022 08:08
Людмила , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
Очікуйте ухвалу про відкриття провадження від суду і далі

 Вам необхідно звернутися до суду з заявою про ознайомлення з матеріалами справи Відповідно до вимог статті 294 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Після отримання виклику до суду шляхом поштового вручення повідомлення. До канцеляріі суду.
В подальшому у разі незгоди з рішенням суду, скласти та подати апеляційну скаргу обгрунтувавши обставини та додавши необхідні докази.
У Вас є 30 -ть днів на оскарження рішення суду.
та 10 -ть днів з моменту відкриття провадження на написання відзиву на позовну заяву.
Суд буде повідомляти Вас поштою та надішле документи по справі.
слідкувати за стадіями процесу можна на сайті Судової влади України https://court.gov.ua/fair/ вказавши номер справи
У Вашому випадку згідно Кодексу адміністративного судочинства є підстави для скасування рішення суду вони такі:
Підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є:...
неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права...
Порушення норм процесуального права є обов’язковою підставою для скасування судового рішення та ухвалення нового рішення .
Враховуючи сказане перспективи позитивного оскарження для вас є.

 Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.
Наразі процесуальні строки призупинено у зв язку з воєнним станом у державі , суди призупинили діяльність до завершення воєнногоо станну , розгляд проводиться лише невідкладних справ, переважно у дистанційному форматі ЧЕРЕЗ СИСТЕМУ ЕЛЕКТРОННИЙ СУД https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

З повагою,
Костянтин Гончаренко


07.05.2022 13:30

Доброго дня!
По Вашому питанню повідомляю:

Щодо процедури фіксації та складання адмін матеріалів: 

Відеозапис не може вважатися належним доказом, якщо складена постанова не містить посилань на технічний засіб, за допомогою якого здійснено даний відеозапис.
Як зазначила колегія суддів Касаційного адміністративного суду в Постанові від 15.11.2018 року в справі № 524/5536/17, згідно зі статтею 31 Закону № 580-VIII («Про Національну поліцію» – авт.), поліція може застосовувати превентивні заходи, серед яких: перевірка документів особи; опитування особи; зупинення транспортного засобу; застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото – і кінозйомки, відеозапису, засобів фото – і кінозйомки, відеозапису.
Статтею 40 Закону № 580-VIII встановлено, що поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото- і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману із автоматичної фото- і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні, з метою:
1) попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки та власності, забезпечення безпеки осіб;
2) забезпечення дотримання правил дорожнього руху.
…Відповідно до статті 283 КУпАП, розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі.
Постанова повинна містити:
• найменування органу (посадової особи), який виніс постанову;
• дату розгляду справи;
• відомості про особу, щодо якої розглядається справа;
• опис обставин, установлених при розгляді справи;
• зазначення нормативного акта, який передбачає відповідальність за дане адміністративне правопорушення;
• прийняте по справі рішення.
Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, крім даних, визначених частиною другою цієї статті, повинна містити відомості про:
• дату, час і місце вчинення адміністративного правопорушення;
• транспортний засіб, який зафіксовано в момент вчинення правопорушення (марка, модель, номерний знак);
технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис;( Якщо цього пункту немає , постанова є нікчемною і підлягає скасуванню)
• розмір штрафу та порядок його сплати;
• правові наслідки невиконання адміністративного стягнення та порядок його оскарження;
• відривну квитанцію із зазначенням реквізитів та можливих способів оплати адміністративного стягнення у вигляді штрафу.
При цьому, безпідставними є доводи скаржника про те, що відомості про технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис підлягають зазначенню у постанові про адміністративне правопорушення лише у випадку фіксації правопорушення здійсненої у автоматичному режимі. Оскільки частиною третьою статті 283 КУпАП прямо передбачено, що постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, крім даних, визначених частиною другою цієї статті, повинна містити відомості, зокрема про технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис.
Вимоги ж до постанови по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режими, визначені частиною четвертою вказаної статті.
Таким чином, у випадку відсутності в постанові, що оскаржується, посилань на технічний засіб, за допомогою якого здійснено відеозапис, доречно зробити на цьому акцент та визнавати наданий відеозапис таким, що не є належним доказом по справі та просити суд постанову визнати не обгрунтованою, вину не доведеною, адмін стягнення скасувати ,провадження закрити.
З повагою,
Костянтин Гончаренко
------------
Подальші консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання

07.05.2022 13:34

Вопросы из такой же категории

Покупка у юрлица физлицом.
Повiдомлення штраф за парковку на газоне
Без прав эвакуироваться