Здравствуйте
Муж в начале войны пошёл в тро Киева, говорили будет контракт и вместо контракта сказали что их оформили как мобилизованных в первой волне. До этого службу не проходил, в военном билете написано «обмежено здатний», по состоянию здоровья, мед комиссии при вступлении на службу не было, сейчас не хотят отпускать на влк, что бы он мог уйти по состоянию здоровья. Военной подготовки не было, но их уже хотят отправлять в зону где идут боевые действия. Подскажите пожалуйста куда можно общаться что бы оспорить вопрос такой мобилизации и его отпустили и возможно ли это.

31.05.2022 12:12
Вероника , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Добрый день!

ЯКЩО ЦЕ КОНТРАКТ ТРО (ПРИПИНЕННЯ)

 Если вы не подавали заявление и не подписали контракт то контракт не вступил в силу , а значит вас не приняли и не выдали приказа командующего батальена о принятии на службу.
Если этого нет , ответственность не наступает .подав заявление Вы можете отменить ваше вступление в ТРО,
Этот контракт( на 3 года) отличается от обычного контракта военнослужащего ВСУ тем, что человек может в одностороннем порядке его расторгнуть.
Например, сегодня поступил в добровольческое формирование, через полгода передумал – и вышел из его состава. Так сейчас прописано в Положении о добровольческом формировании территориальных общин:
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА
від 29 грудня 2021 р. № 1449
"Про затвердження Положення про добровольчі формування територіальних громад
23. Підставами припинення контракту добровольця територіальної оборони можуть бути:
закінчення строку контракту;
порушення умов контракту добровольця територіальної оборони або присяги добровольця територіальної оборони;
заява добровольця територіальної оборони про припинення контракту;
призов (прийняття) на військову службу;
укладення контракту про проходження служби у військовому резерві Збройних Сил або інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, служби в правоохоронних органах;
укладення контракту про проходження служби в державному органі спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України;
незадовільний стан здоров’я добровольця територіальної оборони;
наявність громадянства іншої держави...
...У випадку подання письмової заяви членом добровольчого формування з вимогою розірвання контракту добровольця територіальної оборони його повноваження припиняються з моменту прийняття рішення командира добровольчого формування на підставі поданої заяви. Про надходження такої заяви командир добровольчого формування невідкладно інформує командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
24. Припинення контракту добровольця територіальної оборони має наслідком припинення членства в добровольчому формуванні".
------------------------

ОСКАРЖЕННЯ ВЛК

Ви маєте 90 днів для оскарження рішення обласної комісії ВЛК.
За цей час Вам необхідно письмово у довільній формі з зазначенням контактних даних на ім я начальника військомату звернутися з вимогою надати Вам копію висновку ВЛК про Ваше обстеження та придатність до служби, адже комісія мала відбуватись за вашої безпосередньої участі з видачею документів згідно Наказу Міністерства оборони № 402.
В термін 15-ти днів Вам мають надати письмову відповідь згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.
Надалі необхідно оскаржити отримані документи у судовому порядку у адміністративному суді.
Попередньо подаэте скаргу до обласного ТЦК СП та Міноборони, а також зафіксуйте скаргу через урядовий контакт –центр за тел.. 15-45 або письмово через сайт онлайн кабінет https://ukc.gov.ua/portal/appeals/
Паралельно подаєте заяву до поліції про підробку документів посадовими особами кримінальний злочин за ст. 358 КК реєструєте у ЕРДР в порядку ст. 214 КПК України отримуєте довідку про прийняття заяви.
до військомату направляєте заяву поштою рекомендованим листом, або особисто з відміткою штампу та вхідного номеру на заяві копію зі штампом вимагаєте надати Вам.
Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.
Наразі процесуальні строки призупинено у зв язку з воєнним станом у державі , суди призупинили діяльність до завершення воєнногоо станну , розгляд проводиться лише невідкладних справ, переважно у дистанційному форматі ЧЕРЕЗ СИСТЕМУ ЕЛЕКТРОННИЙ СУД https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

---------------------------

НАПРАВЛЕННЯ НА ВЛК

 Направити може лише безпосередній командир , начальник гарнізону та інше військове керівництво - цивільний лікар не може здійснювати направлення до госпіталів та ВЛК, АЛЕ ВСІ ЙОГО ВИСНОВКИ МАЮТЬ БУТИ ВЗЯТІ ДО ВІДОМА ВІЙСЬКОВОЮ ВЛК та командуванням.

Порядок проходження військово-лікарської комісії у звязку із погіршенням здоровья регламентований наказом Міноборони від 14.08.2008 № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

Спочатку вам потрібно подати рапорт на ім"я свого безпосереднього керівника з проханням направити вас на медичний огляд ВЛК. Згідно пп.б п.6.1 вищезазначеного наказу направлення на медичний огляд проводиться: прямими начальниками починаючи від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами. - Якщо Вашого командування немає , необхідно шукати будь-якого з зазначених воєнних органів та подати заяву про необхідність направити на ВЛК.

функції військового керівництва виконують зараз голови ВЦА(колишні голови ОДА) У ОБЛАСТЯХ, ТАКОЖ НАЧАЛЬНИКИ тцк сп (воєнкомат), ці посадові особи зможуть підписати направлення військовослужбовця на ВЛК.

Можливо спробуйте подати рапорт поштою рекомендованим листом з врученням на адресу частини де проходите службу.

Вам необхідно знайти військового командира , начальника чи йому рівного за посадою та подати рапорт , з цивільними довідками з лікарні , аби вам погодили направлення на ВЛК

6.2.На військовослужбовців, які направляються на медичний огляд ВЛК у мирний час, подаються:( У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС ФОРМА ВІДОМОСТЕЙ МОЖЕ БУТИ ЗМІНЕНА ЗА РІШЕННЯМ ВІЙСЬКОВОГО КЕРІВНИЦТВА.)

направлення із зазначенням військового звання, прізвища, імені та по батькові, дати народження, місяця та року призову (прийняття) на військову службу, військового комісаріату, яким призваний у Збройні Сили України (колишнього СРСР), попереднього діагнозу та мети огляду (направлення на огляд може бути підписане начальником штабу (від начальника штабу полку та вище) або начальником кадрового органу (від начальника управління роботи з особовим складом об'єднання та вище) із посиланням на рішення відповідного командира (начальника). Зразок направлення наведено в додатку 14. Направлення на медичний огляд ВЛК, видане військовослужбовцю, обов'язкове до виконання;

медична книжка; посвідчення особи (військовий квиток);

фотокартка 3 х 4 см без головного убору - при амбулаторному огляді; службова характеристика для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією (зразок заповнення якої наведено в додатку 15).

У тексті характеристики наводиться інформація щодо освіти військовослужбовця, який ВВНЗ і коли закінчив, навчання в інших навчальних закладах, у тому числі закордонних, особливостей проходження військової служби, служби за кордоном, у складі миротворчого персоналу, миротворчого контингенту, військових місіях, участі у бойових діях тощо, обов'язково зазначається думка командування військової частини щодо фізичного стану, фактичної працездатності військовослужбовця, виконання ним своїх службових обов'язків за станом здоров'я та можливість подальшого проходження ним військової служби на займаній посаді, призначення на посаду з меншим обсягом обов'язків, на нижчу посаду тощо; медична характеристика (у медичній характеристиці обов'язково зазначають інформацію про захворюваність військовослужбовця, результати медичних оглядів ВЛК (при вступі у ВВНЗ, відрядженні за кордон, у миротворчі місії, під час служби у спецспорудах тощо), втрату працездатності за станом здоров'я за останні три роки та думку начальника медичної служби військової частини щодо можливості подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на займаній посаді за станом здоров'я).

Службова та медична характеристики обов'язково надаються у мирний час у разі направлення військовослужбовця на медичний огляд командиром військової частини за місцем проходження ним військової служби, в інших випадках надання службової та медичної характеристик не обов'язкове.

Крім того:

на осіб, які направляються на огляд з приводу поранень, травм, контузій, каліцтв, одержаних у період проходження ними військової служби,- оригінал довідки про обставини одержання травми (поранення, контузії, каліцтва);

на військовослужбовців - учасників бойових дій, миротворчих місій, ліквідації наслідків аварії на ядерних об'єктах, розмінування об'єктів народного господарства - відповідні посвідчення, витяги із особових справ, інші довідкові матеріали (допускається надання ксерокопій указаних документів, завірених відповідними посадовими особами та гербовою печаткою військової частини (закладу)).

Питання , роз яснення , скарги тут: Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99.
Або Урядовий контакт-центр 15-45 , зареэструйте звернення нехай шукають ваше командування.(або хоча б повідомлять до кого направлять Ваш запит для контролю та реагування, краще письмово, аби мати докази https://ukc.gov.ua/portal/appeals/)

З повагою,
Костянтин Гончаренко
------------
Подальші консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання



31.05.2022 20:37
Вероника
Киев

Спасибо за ответ.
Это не контракт в тро, им говорили будет контракт и потом сказали что оформили как мобилизованных, это можно оспорить? И могли ли они так сделать?

02.06.2022 11:16

На каких-то основаниях должны были принять на службу , может это общий контракт ЗСУ , Вам нужно обратиться к командованию письменно , пусть ищут контракт, лучше через Урядовий контакт- центр или по телефонам выше , когда будет понятно по каким основаниям прошла мобилизация , нужно обжаловать решение в министерство обороны Украины  и суд позже когда все ответы будут  получены письменно.
Контракт ЗСУ  можно прекратить согласно ст.26 ЗУ О воинской службе, нужно будет найти основания и подать рапорт командованию в канцелярию.

скаржитися на порушення прав під час мобілізації
Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів. Також зафіксуйте скаргу на урядовий контактний центр 15-45 або письмово через портал , https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ спрямуйте відразу до Міністра оборони України Олексій Резніков 
З повагою,
Костянтин Гончаренко

02.06.2022 14:38

Вопросы из такой же категории

Тимчасово переміщена особа. Облік
Чи можуть мені вручити повістку??
При народженні 2 дитини чи можливо перевестись з гарячих точок в військову частину