Меня ознакомили с проэкто м приказа о сокращении моеей должности в подразделении, я солдат мобилизованный, какие мои права в случае подписания приказа, и права командавания части

29.06.2022 11:29
Олег, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов



Доброго дня!
Військовослужбовці звільняються з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів:

1) при скороченні посади, яку військовослужбовець займає, у тому числі при ліквідації (розформовуванні), реорганізації військових частин або державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних навчальних закладів, у разі неможливості використання цього військовослужбовця на військовій службі;

2) при скороченні рівнозначних посад у межах їх загальної чисельності, які підлягають заміщенню військовослужбовцями з однаковою військово-обліковою спеціальністю, зокрема, якщо займана ними посада не підлягає скороченню, за їх згодою (для військовослужбовців, які мають право на пенсію).


Вимоги пп. 2 можуть бути застосовані у разі скорочення чисельності ЗСУ відповідно до законодавства щодо чисельності ЗСУ на відповідний рік та наявності заміни військовослужбовцю, який звільняється.

Звільнення з військової служби у зв’язку з проведенням організаційних заходів здійснюється в разі видання директиви МОУ та ГШ ЗСУ про проведення скорочення штатів або посад і неможливості переміщення військовослужбовців, посади яких скорочені, на інші посади.

(п. 226 Положення про проходження військової служби; аб. 4 п. 14.10 розділу XIV Інструкції)

В Законі вказано, що звільнення на цій підставі здійснюється у разі неможливості використання військовослужбовців на військовій службі.

Неможливість використання військовослужбовців на військовій службі – це відсутність вакантних рівнозначних посад за основною або спорідненою військовими спеціальностями, що підтверджується відповідними кадровими органами, у межах:

оперативного командування, з’єднань, військових частин, установ і закладів, підпорядкованих командуванням видів, органам військового управління родів військ і спеціальних сил ЗСУ, ГШ ЗСУ, МОУ, – для осіб рядового складу, сержантського і старшинського складу;
ЗСУ – для осіб офіцерського складу.
(п. 12.2 Інструкції)

Під час проведення організаційно-штатних заходів, унаслідок яких передбачається скорочення посад військовослужбовців, до кадрового органу номенклатури призначення не пізніше ніж за 2 місяці до встановлених строків проведення таких заходів подається список військовослужбовців, які вивільняються, з пропозиціями щодо їх дальшого службового використання.

(п. 118 Положення про проходження військової служби)

Військовослужбовців, які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів і які не набули права на пенсію за вислугу років, командир (начальник) попереджує про звільнення у письмовій формі не пізніше ніж за 2 місяці до проведення таких заходів. У такий самий строк про скорочення штатів або проведення організаційних заходів у військовій частині в установленому порядку письмово повідомляється державна служба зайнятості. (п. 239 Положення)

У разі неможливості призначення військовослужбовців, які вивільняються, на рівнозначні посади вони:

призначаються на нижчі посади (не більш як на один ступінь чи за їх згодою більше ніж на один ступінь);
або ж звільняються з військової служби у встановленому порядку (у разі відсутності згоди призначення на нижчі посади більше ніж на один ступінь або відсутності згоди переміщення на посади у випадках, визначених аб. 3-5 п. 112 Положення).
Варто також зауважити, що у разі звільнення з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів таким особам виплачується ОГД в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше.

(р. 32 наказу МОУ № 260 від 07.06.2018)

С уважением,
Константин Гончаренко

------------
Подальші консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

29.06.2022 15:22