Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов



Доброго дня!

Якщо без поважних причин то це кримынальне правопорушення.

Військовослужбовці, які вчинили військові злочини під час дії воєнного стану, будуть триматися під вартою Відповідні зміни до Кримінально-процесуального кодексу підтримала Рада. Зокрема, доповнюється Кримінальний процесуальний кодекс України частиною сьомою статті 176: «Під час дії воєнного стану до військовослужбовців, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 402-408, 410, 420-425, 427, 431-433 Кримінального кодексу України, застосовується виключно запобіжний захід, визначений пунктом 5 частини першої статті 176». Крім того, пропонується: «Строк дії ухвали слідчого судді, суду про тримання під вартою або продовження строку тримання під вартою не може перевищувати тридцяти днів у випадку, передбаченому частиною сьомою статті 176 цього Кодексу».

Самовільне залишення військової частини або місця служби (далі – СЗЧ) полягає у тому, що військовослужбовець покидає частину або місце служби без законного дозволу на це, так як і неповернення до частини після лікування, відпустки або коли військовослужбовець не прибув вчасно до нового місця служби при переведенні.
СЗЧ, вчинене військовослужбовцем строкової служби тривалістю до трьох діб, військовослужбовцем – контрактником, мобілізованим, а також військовозобов’язаним та резервістом під час проходження зборів – тривалістю до десяти діб є адміністративно караним діянням та тягне за собою накладення штрафу або арешт з утриманням на гауптвахті (ст. 172-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Для солдата строкової служби, коли СЗЧ триває більше трьох діб, за ст. 407 Кримінального кодексу України (далі – КК України) вже настає кримінальна відповідальність.
Для військовослужбовців за контрактом кримінальна відповідальність настає, коли кількість днів СЗЧ перевищує десять днів. Якщо ж це вже повторне СЗЧ, відповідальність наступить також після трьох діб.
В умовах воєнного стану за самовільне залишення військової частини або місця служби передбачена збільшена міра відповідальності у вигляді позбавлення волі строком від п’яти до десяти років. Адже такі умови є обтяжливою кваліфікуючою ознакою.
Серед правників є дискусії на тему, чи будь-яке СЗЧ, вчинене в умовах воєнного стану є кримінально караним діянням. Адже Кодекс України про адміністративні правопорушення серед кваліфікуючих ознак не містять в собі умов воєнного стану. На думку автора, першоумовою для кваліфікації СЗЧ за КУпАП або ж за КК України є кількість днів. Адже норми побудовані таким чином, що першоосновою для кваліфікації є суб’єкт правопорушення з розрізненням на строковиків та контрактників та кількість днів незаконного перебування поза місцем служби. Водночас всі інші наступні умови є додатковими кваліфікуючими ознаками.
Так, наприклад, якщо особа:
• є військовослужбовцем контрактної служби,
• перебуває поза межами військової частини без поважних причин тривалістю понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб,
• і це вчинено в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці,
таке порушення є кримінально-караним та карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
Відсутність в КУпАП такої кваліфікуючої ознаки як воєнний стан не означає, що при такому порушенні в умовах відповідного стану буде наступати кримінальні відповідальність, а вважається, що тоді працює загальна норма кодексу. Така думка є суб’єктивною позицією автора. Як працюватиме норма на практиці, наразі неможливо сказати однозначно, це покаже правозастосування в судах.
СЗЧ у випадку, коли військовослужбовець залишає місце служби назавжди, маючи намір не повертатися в частину без жодного законного дозволу (юридичною мовою – маючи умисел ухилення від військової служби), є дезертирством. У випадку дезертирства кількість днів відсутності за місцем не має значення, є важливим умисел особи – бажання ухилитися від служби.
Ще одним видом військового злочину є ухилення, а також відмова від виконання обов’язків військової служби, відповідальність за який передбачена статтею 409 КК України. Ухилення може бути констатоване, коли військовослужбовець симулюватиме хворобу, вчинить самокалічення, щоб уникнути виконання завдань або іншим способом, наприклад представивши фіктивні документи про хворобу матері чи іншим обманом.
Варто уваги:
• суб’єктом правопорушення/злочину за вказаним статтями завжди є лише військовослужбовець. До особи, що не має статусу військовослужбовця, не може бути застосовано відповідальність як за СЗЧ, так і за дезертирство, а тому особи, що ухиляються від проходження строкової служби, зокрема, не з’являються за викликом у військомат, не можуть вважатися винуватими. Такі дії повинні бути кваліфіковані за статтями 335, 336 КК України — ухилення від призову на військову службу. Або ж за 337 КК України – у випадку ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.
• мета як СЗЧ, так і дезертирства одна — ухилитися від військової служби, тобто особа повинна діяти з прямим умислом і цей умисел має бути доведений в суді.
• СЗЧ здійснюється з метою тимчасового ухилення від служби, а дезертирство назавжди.

якщо справу буде відкрито слідчим , треба подати медичні документи , що ви не могли розуміти свої дії унаслідок сильного душевного хвилювання на підставі постійного стресу від бойових дій , треба , щоб ВЛК , дало схожий висновок про стійкий розлад психічного стану спричинений , стороннім впливом, і можливо перебуваючи у выдпустцы ви захворіли  коронавірусом., що потребувало значного лікування та повідомити командування ви не змогли бо перебували у тяжкому стані, що унеможливило прибуття.

У іншому разі це буде кваліфіковано без поважним причин , як злочин військовослужбовця в умовах воєнного стану.

 Якщо не доведете факт перебування у стані афекту , буде засудження до реального строку 0800 213 103 , адвоката залучить тут.

З повагою,
Костянтин Гончаренко 
--------------------------------------
Швидкі консультації за помірну вартість - рекомендуйте наш портал друзям та знайомим.
ЮРИДИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ: ПРАВОВА ДОПОМОГА ЮРИСТІВ З ДІЮЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА НА JURISTOFF.СOM

18.02.2023 13:10

Вопросы из такой же категории

Отсрочка от призыва
Грошове забезпечення не отримуємо все.
Проблема в тому, що хвороба, по якій я не можу виконувати, обов'язки повністю здорового чоловіка