В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

На жаль, наша країна досі гостро відчуває негативні наслідки глобальної економічної кризи, особливо у фінансовому секторі. Вимоги до організації роботи банків значно посилилися, а обсяг споживчого кредитування далекий від докризового рівня. Враховуючи необхідність формування величезних резервів під щодня знецінюються кредити, єдино вірним рішенням для банківських установ є оптимізація процесу повернення проблемної заборгованості шляхом співпраці зі спеціалізованими компаніями.

Зміст статті:

Переваги роботи з колекторськими компаніями

А чи можлива співпраця?

Форми співробітництва

Висновок

 

Переваги роботи з колекторськими компаніями



коллекторы: правовые основы деятельностиСвітовий досвід ведення бізнесу наочно демонструє переваги аутсорсингу в самих різних сферах і повернення заборгованості не є винятком. Аутсорсинг непрофільних видів діяльності завжди сприяє збільшенню ефективності роботи компанії і мінімізації ризиків і витрат. Адже для банків та інших фінансових установ стягнення - процес другорядний, а основний - робота з клієнтами, продаж та обслуговування пропонованих послуг. І тут в роботу вступають компанії, що спеціалізуються на стягненні боргів, які мають досвід роботи з різними категоріями боржників і у яких розроблена своя власна стратегія впливу на позичальників. Особливу увагу в таких компаніях приділяється навчанню і підготовці співробітників, оскільки стягнення боргів - це їх основна і пріоритетна робота.

Для банків стягнення боргів - процес другорядний, а основний - робота з клієнтами, продаж та обслуговування пропонованих послуг, відповідно, вони залучають до роботи компанії, пріоритетною роботою яких є як раз стягнення боргів

Вигоди роботи з колекторами очевидні: немає необхідності додатково витрачати кошти на оплату праці фахівців підрозділу по роботі з заборгованістю і забезпечення їх діяльності, співробітників служби безпеки, юристів. Колекторська компанія також бере на себе витрати на листування, телефонні переговори, особисті зустрічі з боржником, а винагороду отримує лише в разі результативної та успішної роботи у вигляді відсотка від грошових сум, повернутих боржниками. Однак це лише одна сторона медалі. З іншого боку, кожен клієнт колекторської компанії отримує не лише економічну вигоду, але й мінімізує іміджеві ризики, адже він має можливість повністю дистанціюватися від процесу повернення боргу, формуючи при цьому позитивний образ і зберігаючи високий рівень довіри населення.



А чи можлива співпраця?



Засоби масової інформації намагаються сформувати і нав'язати своєї аудиторії негативний образ колектора, нарочито підкреслюючи незаконність співпраці з колекторськими компаніями через відсутність законодавчих норм, які регулюють такий вид діяльності. Але така однобока подача інформації повністю спотворює дійсність і значно ускладнює роботу банків і фінансових установ, спрямовану на повернення існуючої заборгованості. Дійсно, на жаль, раз у раз з'являється інформація про застосування протиправних заходів відносно боржників співробітниками колекторських агентств, але при найближчому розгляді з'ясовується, що це справа рук шахраїв, охочих заробити на чужих проблемах. Такі шахраї існують у всіх сферах діяльності - вони продають нам підроблені товари в магазинах, відправляють відпочивати на неіснуючі курорти, виманюють кошти, маніпулюючи нашою свідомістю.


Тому при виборі колекторської компанії для встановлення партнерських відносин банк, в першу чергу, повинен уважно ознайомиться з історією професійної діяльності такого підприємства, звернути увагу на рекомендації існуючих контрагентів, відвідати офіс і впевнитися в наявності необхідної матеріально-технічної бази та людських ресурсів для надання послуг необхідного якості та обсягу.

І все ж залишається питання, а чи законно така співпраця? Стаття 42 головного законодавчого акту країни - Конституції України - гарантує право кожному займатися підприємницькою діяльністю, яка не заборонена законом. Загальними засадами цивільного законодавства, відповідно до ЦК, є серед іншого право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом, і свобода договору. Стаття 6 того ж ГК законодавчо закріплює право сторін укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавств. Також передбачається право сторін врегулювати у договорі, передбаченому актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами, або відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

Колекторські компанії функціонують виключно в рамках правового поля, хоча профільного закону, що регулює такий вид діяльності, не існує

Крім того, існує цілий ряд нормативних актів, так чи інакше стосуються діяльності колекторів. Наприклад, Правлінням Національного банку України було розроблено і закріплені Рекомендації № 461 від 06.08.2009 щодо роботи банків з боржниками - фізичними особами, які мають заборгованість за споживчими кредитами та потрапили в скрутне фінансове становище. Згідно з п. 4.1 зазначених Рекомендацій банки з метою повернення позичальниками заборгованості можуть звернутися до послуг третіх осіб - суб'єктів господарської діяльності і укласти з ними відповідні договори. Таким чином, колекторні компанії функціонують виключно в рамках правового поля, хоча профільного закону, що регулює такий вид діяльності, дійсно не існує.



Форми співробітництва

Ринок колекторських послуг динамічний, він розвивається і адаптується до потреб клієнтів. Лідери ринку готові запропонувати досить широкий вибір форм співпраці своїм партнерам, починаючи від укладення з останніми стандартних договорів на надання послуг або доручення і закінчуючи власними ноу-хау, такими як аутсорсинг персоналу. Все залежить від побажань і кінцевих цілей контрагента. Договору можуть передбачати як проведення виключно досудових заходів, спрямованих на добровільне погашення позичальником виниклої заборгованості, так і комплексний супровід судового розгляду справ з подальшим контролем виконання судового рішення. Розгалужена мережа регіональних представників дає колекторам можливість без додаткових витрат брати участь в судових засіданнях по всій території України і тісно взаємодіяти як з самим боржником, так і з усіма державними органами. Крім того, наявність спеціалізованих програмних комплексів дозволяє клієнту передбачити в договорі можливість отримувати самі повні звіти про виконану роботу, стежити за дотриманням процесуальних строків, відслідковувати всі дії, вироблені по відношенню до кожного боржника, аж до прослуховування аудіозаписів телефонних переговорів.

Сьогодні колекторські компанії відкриті для діалогу з партнерами, позичальниками, органами державної влади. Вони не проти прийняття профільного закону і ліцензування їх виду діяльності, навпаки, це дозволить їм забезпечити себе від проявів шахрайства та недобросовісної конкуренції. Колектори згодні обговорювати всілякі форми співпраці з фінансовим сектором, з підприємствами житлово-комунального господарства, з телекомунікаційними підприємствами та дистриб'юторськими мережами. Вони готові працювати на результат, дозволяючи своїм партнерам досягати бізнес-цілей в найкоротші терміни.

ВИСНОВОК:

Співпраця банків і інших фінансових установ з колекторськими компаніями являє собою не тільки економічну вигоду для перших, але й мінімізує іміджеві ризики, адже при такій співпраці банк має можливість повністю дистанціюватися від процесу повернення боргу. Що стосується законності такої співпраці, то варто відзначити, що колекторські компанії функціонують виключно в рамках правового поля, хоча профільного закону, що регулює такий вид діяльності, не існує.

В'ячеслав Голуб, директор «Агентства комплексного захисту бізнесу« Дельта М »

Получите за 15 минут консультацию юриста!