В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Обман споживача, введення його в оману - це протиправні дії. Такі дії можуть бути здійснені в організаціях, що реалізують товари, виконують роботи чи надають послуги населенню, а також індивідуальними підприємцями в сфері торгівлі (послуг) і громадянами, які працюють у індивідуальних підприємців.

Форми обману споживача, введення його в оману

1. Вимірювання - відпуск товару меншого розміру, ніж визначено договором купівлі-продажу.

2. Обважування - відпуск товару меншої ваги (обсягу), ніж визначено договором купівлі-продажу.

3. Обрахунок - стягування більшої суми, ніж визначено ціною товару (роботи, послуги), передбаченої договором купівлі-продажу (виконання робіт, надання послуг) або встановленої уповноваженими державними органами. Приховування (неповернення) зайвої суми, отриманої від споживача, або передача йому тільки частини цієї суми.

4. Введення в оману щодо споживчих властивостей, якості товару (роботи, послуги) - передача товару, який відповідає умовам договору, вимогам стандартів, технічних умов, інших обов'язкових вимог. Продаж або передача товарів з порушенням вимоги про надання споживчих властивостей або вказівка невідповідних споживчих властивостей.

5. Інший обман споживачів - порушення інших умов договору купівлі-продажу - навмисне перекручування відомостей про термін придатності товару, його сортності, продаж товару з порушенням вимоги про його комплектності тощо Реалізація фальсифікованих товарів.

Коли вас обманюють або вводять в оману, ви маєте право:

1) звернутися зі скаргою до регіонального Управління служби з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини, органи внутрішніх справ (поліції) або в органи прокуратури;

2) подати скаргу в громадські об'єднання споживачів (асоціації, спілки), органи місцевого самоврядування, які мають право звернутися до суду з позовними вимогами на захист прав споживача про припинення протиправних дій;

3) звернутися до виробника (виконавця, продавця) з вимогами про відшкодування шкоди, заподіяної обманом, введенням в оману (ст. 1095 ЦК України). При відмові добровільно задовольнити вимоги ви маєте право звернутися до суду з позовом про стягнення збитків, завданих обманом споживача, введенням його в оману.


Получите за 15 минут консультацию юриста!