В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порушення ПДР: пункт 2.3 в) Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов'язаний: на автомобілях, обладнаних засобами пасивної безпеки (підголовники, ремені безпеки), користуватися ними і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки. Дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, якщо за кермом учень, а в населених пунктах, крім того, водіям-інвалідам, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі.

Покарання: стаття 121, ч. 5. - Штраф 51-85 грн.

Настійно рекомендуємо пристібатися ременями безпеки в цілях власної безпеки та безпеки ваших пасажирів, особливо при русі по трасі, де швидкість набагато вище і наслідки аварії можуть бути набагато серйозніше. Також для інспектора ДАІ - це зайвий привід зупинити вас і пред'явити претензії. Якщо вже це сталося, і інспектор виписав протокол, дійте наступним чином:

Т. Перевірте правильність заповнення протоколу інспектором ДАІ (стор.49, «Завдання 1»).

2. У графу пояснень в протоколі впишіть ключові фрази, зазначені на стор 50 («Завдання 2»).

3. Допишіть щодо даного порушення:

«Під час руху був пристебнутий, відстебнувся після зупинки для того, щоб дістати документи (з бардачка, з сумки на задньому сидінні, тощо)»

4. Якщо буде можливість написати ваші пояснення на окремому аркуші, опишіть всю ситуацію більш детально.

5. Заявляйте клопотання про перенесення розгляду справи, про право на юридичну допомогу (стр.52, «Завдання 3»).

6. ВАЖЛИВО: підпишіть і заберіть копію протоколу і копію постанови про притягнення вас до адміністративної відповідальності, якщо воно винесено.

7. Якщо постанова не винесено на місці і справа перенесено на іншу дату, то ретельно підготуйтеся до розгляду справи: зверніться за допомогою до адвоката або іншій особі - спеціалісту в галузі права.

8. Винесена постанова оскаржуйте в суді (стр.59). Зразок позовної заяви по даному виду порушення дивіться на стор 114.

9. Відправте інформаційний запит з приводу дій інспектора в даному конкретному випадку (детальніше про інформаційне запиті - на стор 91).

10. Подавайте скаргу на неправомірні дії інспектора ДАІ (стор. 62).

ВАЖЛИВО:

Пасажири вашого автомобіля також повинні бути пристебнуті, це регламентує пункт 5.2 б) ПДР України (пасажири, користуючись транспортним засобом повинні: під час пересування на ТЗ, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутими, а на мотоциклі і мопеді - в застебнутому мотошоломі). Інспектор ДАІ може виписати два штрафи. Вам, як водієві, - за порушення правил перевезення пасажирів. А пасажиру-за порушення правил користування ременями безпеки.

Тому пристібайтеся самі, пристібайте своїх пасажирів, і все у вас буде добре!


Получите за 15 минут консультацию юриста!