В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Виключні підстави, які дають право працівникам міліції скористатися вашим автомобілем, прописані в Законі України «Про міліцію» також вони перераховані в Правилах дорожнього руху України:

Працівник міліції має право безперешкодно використовувати транспортні засоби, що належать підприємствам, установам, організаціям і громадянам, для проїзду до місця події, стихійного лиха, доставки в лікувальні заклади осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги, для переслідування правопорушників та їх доставки в міліцію. Використання з цією метою транспортних засобів, що належать підприємствам, установам і організаціям, здійснюється безплатно. »

ВАЖЛИВО:

Пам'ятайте, що ви маєте право на компенсацію витрат, пов'язаних з використанням вашого транспортного засобу. Під витратами слід розуміти не тільки вартість витраченого бензину, але і витрати на чищення салону або ремонт автомобіля, якщо в цьому виникла необхідність. Крім того, ви маєте право на компенсацію упущеної вигоди, якщо, наприклад, внаслідок того, що у вас забрали автомобіль, ви запізнилися на важливу ділову зустріч.

Нюанси, які повинні бути враховані при використанні транспортного засобу співробітниками ДАІ:

1. Представники правоохоронних органів не мають права вимагати висадки пасажирів.

Можливо, це змусить співробітника ДАІ задуматися і відмовитися від намірів скористатися вашим автомобілем з огляду на те, що під загрозою буде безпека ваших пасажирів.

2. Водій має право відмовитися керувати транспортним засобом, яким хочуть скористатися співробітники ДАІ.

Тому якщо ви не хочете брати участь у переслідуванні правопорушників, можете сміливо скористатися цим правом.

3. Не хочете ризикувати своїм авто - заплатите штраф.

На даний момент він становить від 68 до 136 грн.

4. Транспортний засіб - це приватна власність його власника.

Згідно з Конституцією України3, право приватної власності є непорушним. Використання приватного автомобіля співробітниками ДАІ або медпрацівниками не входить до числа тих випадків, коли за Конституцією допустимо порушення права власності.

І тут слід говорити про невідповідність положень Законів «Оміліціі» та «Про дорожній рух», а також Правил дорожнього руху положенням Конституції України. У таких випадках при розгляді конкретних справ судові рішення мають базуватися на Конституції України.

Якщо ви не бажаєте надавати свій автомобіль інспектору ДАІ, а він виписав протокол на ваше ім'я з даного правопорушенню, тоді при заповненні графи пояснень (поверніться до розділу «Перевірка адмінпротоколу», «Завдання 2» на сторінці 50), напишіть наступне:

Надання транспортного засобу тимчасово позбавило б мене можливості користуватися і розпоряджатися ним що було б порушенням мого права власності> гарантованим ст. 43 - Конституції України. Так як норми Конституції є нормами прямої дії, лічено свої дії правомірними.

У десятиденний термін оскаржуйте винесену постанову (детальніше про процедуру оскарження читайте на стор 59), а також не нехтуйте послугами адвоката: з ним захиститися буде набагато легше.

ВАЖЛИВО:

Якщо ви погодилися надати свій автомобіль посадовій особі при виконанні і самі будете його вести, не забувайте про дотримання Правил дорожнього руху! | Від цього вас I ніхто не звільняв!


Получите за 15 минут консультацию юриста!