В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о защите прав потребителя
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о защите прав потребителя, чести, достоинства

 

Зразок позовної заяви про захист прав споживача, з урахуванням останніх змін законодавства. Всі ми щодня виступаємо споживачами товарів і послуг. Це відбувається, коли ми робимо покупки в магазині чи на ринку, їдемо в автобусі або маршрутці, ремонтуємо взуття або звертаємося в автосервіс.

Добре, коли послуга надана якісно і в строк. Але трапляються ситуації, коли потрібно захистити свої права споживача. Якщо домовитися мирним шляхом з особою, які надали послугу або продав товар, не вдалося, доведеться звертатися до суду. Настійно рекомендуємо ознайомитися з правами споживача, закріпленими в Законі «Про захист прав споживачів».

Насамперед, перед зверненням до суду з позовом про захист прав споживача, необхідно вручити майбутнього відповідачу письмову претензію під розпис. У претензії повинно бути коротко зазначено про взаємини сторін, який товар або послуга не влаштувала споживача, викладені Ваші вимоги. У претензії необхідно встановити розумний строк виправлення перелічених недоліків. Ці ж вимоги Ви потім викладіть у своїй позовній заяві про захист прав споживача.

Вимоги з приводу неякісного товару викладено в статті 18 Закону «Про захист прав споживачів», де зазначено, що споживач у разі виявлення в товарі недоліків, якщо вони не були застережені продавцем, за своїм вибором має право:

вимагати заміни на товар цієї ж марки;

вимагати заміни на такий же товар іншої марки з відповідним перерахуванням купівельної ціни;

вимагати розмірного зменшення покупної ціни;

вимагати негайного безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем чи третьою особою;

відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми.

Вимоги з приводу неякісно наданої послуги викладені у статті 29 Закону «Про захист прав споживачів», де зазначено, що споживач при виявленні недоліків виконаної роботи (наданої послуги) вправі за своїм вибором вимагати:

безоплатного усунення недоліків виконаної роботи (наданої послуги);

відповідного зменшення ціни виконаної роботи (наданої послуги);

безоплатного виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої ж якості чи повторного виконання роботи. При цьому споживач зобов'язаний повернути раніше передану йому виконавцем річ;

відшкодування понесених ним витрат по усуненню недоліків виконаної роботи (наданої послуги) своїми силами або третіми особами.

Позивач при подачі позову про захист прав споживача має право обрати суд в який він подасть позовну заяву. Це може бути суд за місцем знаходження відповідача, або суд за місцем проживання позивача, або суду за місцем виконання договору. 

Позивачі мають право вимагати від осіб, які порушили їх права, компенсації моральної шкоди та виплати штрафу за відмову від добровільного задоволення вимог. Зазначені виплати не впливають на ціну позову, а отже і підсудність позовних вимог.

Відомості про місцезнаходження відповідача можна отримати з Єдиного державного реєстру юридичних осіб (або підприємців) у кожному податковому органі. Ці відомості відкриті для загального доступу, при оплаті держмита.

Рекомендуємо ознайомитися з загальними правилами написання позовних заяв, що дозволить оформити позовну заяву про захист прав споживача більш грамотно і якісно.


Получите за 15 минут консультацию юриста!