В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о взыскании алиментов
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о взыскании алиментов

 

Вы можете скачать образец искового заявления на взыскание алиментов 2017.

Перед подачею заяви в суд потрібно розібратися з правилами складання, документами, необхідними для стягнення аліментів, обрати суд, який має право розглядати такі заяви. Потім потрібно Скачать зразок заяви та правильно його заповнити. Після чого залишиться подати заяву на аліменти суд і дочекатися винесення судового наказу про стягнення аліментів.

Давайте розберемося з правилами складання і подання заяви про стягнення аліментів разом.

 

Хто має право подати позов про стягнення аліментів

Правом на подання позову про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей мають батьки дитини (або один з них, якщо аліменти стягуються з іншого), опікуни і піклувальники, представники органу опіки та адміністрація дитячих спеціалізованих установ (дитячі будинки, притулки та інші).

Головною умовою для визначення права подати позовну заяву про стягнення аліментів є те, що дитина знаходиться на утриманні цієї особи. Тільки та особа, яка утримує дитину має право вимагати стягнення аліментів з іншого. Один із батьків може подати заяву про стягнення аліментів з іншого тільки у разі, якщо дитина проживає разом з ним і він його містить. 

Якщо дитина виховується не батьками, то правом стягнути аліменти буде володіти офіційно призначений опікун або піклувальник, а при знаходженні дитини у притулку — керівництво цього закладу.

 

Підготовка позовной заяви на стягнення аліментів

1. Перед підготовкою заяви потрібно зібрати документи, що дають право на стягнення аліментів:

свідоцтво про народження дитини (дітей);

довідку про склад сім'ї;

свідоцтво про укладення (розірвання) шлюбу

Свідоцтво про народження буде підтверджувати право стягувача подати заяву на стягнення аліментів, а боржника — виплачувати аліменти.

Важливий момент. Якщо відомості про батька дитини не внесені (стоять прочерки) або внесені довільно (тільки за заявою матері), стягнути аліменти за судовим наказом не вийде. В цьому випадку потрібно одночасно з аліментами встановлювати батьківство.

Довідка про склад сім'ї підтвердить, що дитина проживає разом з стягувачем аліментів. Замість довідки можна додати інші документи, що підтверджують прописку дитини разом із заявником, наприклад копію будинкової книги.

2. Після збору документів потрібно визначити до якого суду подається позовна заява на аліменти. Такі вимоги підсудні тільки світовим суддям. Заяву можна подати світового судді за місцем проживання заявника або за місцем проживання боржника, вибір залежить тільки від того, як зручно заявнику. Зазвичай такі заяви всі подають світового судді за своїм місцем проживання. 

3. Після збір документів і визначення підсудності, скачивайте зразок заяви про стягнення аліментів з нашого сайту і заповнюйте його, керуючись наданою інформацією. Заяву можна надрукувати або написати від руки. Розмір аліментів визначається в залежності від кількості дітей.

 

Подача заяви про стягнення аліментів

Подати заяву можна особисто або надіслати поштою. Адреса дільниці мирового судді легко знайти в мережі Інтернет. До заяви прикладіть копії документів. 

Представлений зразок можна використовувати при подачі заяв про стягнення аліментів. Обов'язково вносить дані повністю, без скорочень.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!