В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Исковое заявление о взыскании заработной платы
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о взыскании заработной платы и компенсации

 

Зразок позовної заяви про стягнення заробітної плати та грошової компенсації за затримку виплати, з урахуванням останніх змін чинного законодавства.

Якщо заробітна плата виплачується не вчасно або не в повному обсязі, то працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення заробітної плати з роботодавця. Крім стягнення заробітної плати працівник може вимагати стягнення компенсації за затримку виплат. 

Для звернення до суду з трудових спорів встановлені скорочені строки. За вимогами про стягнення заробітної плати вони становлять 3 місяці з моменту порушення права працівника. Якщо спір між працівником і роботодавцем щодо розміру нарахованої заробітної плати, то строк починає текти з моменту, коли працівникові стало відомо про таке нарахування (отримав розрахунковий лист, розписався у відомості, отримав гроші на рахунок у банку). Якщо роботодавець нараховує, але не виплачує заробітну плату, то термін почне текти тільки в разі звільнення працівника. Детальніше про відновлення строку читайте у статті: «Відновлення строку звернення до суду по трудових спорах».

Позовна заява про стягнення зарплати подається в районний (міський) суд незалежно від ціни позову. Трудові спори світовим суддям не підсудні. За загальними правилами позови про захист трудових прав подаються за місцем знаходження відповідача. Позивач має право подати таку заяву до суду за місцем, де він фактично працював, якщо в цьому місці є філія або представництво роботодавця. Позивач може подати позовну заяву в суд за місцем здійснення трудової діяльності, якщо в трудовому договорі це місце конкретно вказано.

Працівники по трудових спорах звільняються від сплати державного мита та інших судових витрат. Судові витрати при задоволенні позову стягуються судом з роботодавця.

Працівник має право на компенсацію моральної шкоди. В позовній заяві необхідно вказати страждання, які були заподіяні діями роботодавця. Зазвичай суд стягує компенсацію моральної шкоди в невеликих розмірах, у будь-якому випадку вона буде порівнянна з розміром стягнутої зарплати.

Для збору необхідних доказів працівник може подати роботодавцю заяву про видачу документів, пов'язаних з роботою. Претензії до роботодавця з приводу зарплати можна вирішити, звернувшись зі скаргою до трудової інспекції.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!