В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Исковое заявление о признании права пользования жилым помещением, жильем, квартирой
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о признании права пользования жилым помещением

 

Окрему нішу в житлових спорах займають позови про визнання права користування житловим приміщенням. Крім Житлового кодексу, який підлягає застосуванню при розгляді зазначених справ, будуть потрібні знання і Сімейного кодексу РФ, правил реєстрації громадян та ін.

Право користування та право власності відмінні за своєю правовою природою, а право на житло охороняється Конституцією, тому визнання права користування у разі, коли житло знаходиться у власності фізичних осіб і коли воно є муніципальної власністю, розрізняється. В останньому випадку одночасно з визнанням права користування можна вимагати примусового укладення договору соціального найму.

 

Підстави визнання права користування житловим приміщенням, що знаходяться у власності громадян

ЖК закріплює право власника житлового приміщення надавати таке житло у тимчасове користування іншим особам (оренда, фактичне надання та ін). При цьому (за умови спільного проживання) право користування подружжя, дітей і батьків власника (власників) окремого підтвердження не вимагає. Всі інші родичі можуть в судовому порядку шляхом подання позовної заяви про визнання членом сім'ї (якщо вони вселені власником) визнати право користування житлом в такій якості.

Коли сімейні відносини між власником та іншими особами припиняються, за загальним правилом, право на користування таким житлом теж припиняється. При відмові від звільнення власник житлового приміщення в судовому порядку може вимагати виселення колишнього члена сім'ї і такі позови, як правило, задовольняються.

При цьому необхідно враховувати, що право дитини на користування житловим приміщенням жодною мірою не залежать від наявності між батьками зареєстрованого шлюбу або його розірвання. Судова практика з цього питання сформована: дитина зберігає право користування таким приміщенням до досягнення 18 років.

Якщо у колишнього члена сім'ї відсутнє право користування іншим житловим приміщенням, його матеріальне становище та інші істотні обставини не дозволяють забезпечити себе іншим житлом, тоді право користування визнається (в даному випадку зберігається) шляхом подачі в суд розглянутого позовної заяви. Прикладом може служити розірвання шлюбу між подружжям, коли один з них знаходиться у відпустці по догляду за малолітньою дитиною і т. п.

 

Підстави визнання права користування житловим приміщенням, наданим за договорами найму

Правовідносини між наймачем житла і всіма іншими громадянами, не зазначеними у договорі найму, але проживають (проживали) у такому житловому приміщенні регулюються ст. 67, 70 ЖК. За договорами найму надається муніципальне житло, тобто належить державі. При укладенні договору найму у ньому вказуються всі члени сім'ї, які мають право користування приміщенням на дату підписання договору. В подальшому, при заселенні будь-яких інших членів сім'ї, включаючи батьків, чоловіка та ін., наймач зобов'язаний буде отримати письмову згоду всіх зазначених у договорі осіб Це правило не поширюється лише на вселення неповнолітніх дітей – ніякої згоди ніяких членів сім'ї на це не потрібно.

При цьому при припиненні сімейних відносин право користування за особами, які зазначені в договорі найму і продовжують проживати в житловому приміщенні, зберігається.

Одним з найбільш гостро стоять питань є питання реєстрації за місцем проживання. Для відповідача відсутність реєстрації може стати основним аргументом позиції відмови у визнанні права користування житловим приміщенням. Відсутність реєстрації за місцем проживання або тимчасового перебування не може бути підставою обмеження права на житло – це позиція Конституційного суду України. Але в суді обов'язково будуть з'ясовувати питання про звернення до уповноваженим посадовим особам для реєстрації і наявності перешкод до здійснення цієї дії з боку членів сім'ї наймача.

 

Складання та подання позовної заяви про визнання права користування житловим приміщенням

При підготовці позовної заяви будуть потрібні наступні документи:

— на житлове приміщення (договори оренди, найму, найму, відомості ЕДРП про право власності на квартиру та ін);

— що підтверджують підстави визнання права користування житловим приміщенням (свідоцтво про реєстрацію шлюбу, про народження дитини, реєстрація за місцем проживання або перебування);

— що підтверджують факт вселення та ведення спільного господарства з власником (наймачем) житлового приміщення (квитанції про оплату комунальних послуг, ремонту житла, звернення в паспортну службу з метою реєстрації та відмову (наприклад, у зв'язку із знаходженням будинки в аварійному стані або ін., факт знаходження речей у житловому приміщенні тощо);

Позовна заява разом з копіями для осіб, які беруть участь у справі, подається в районний суд за місцем знаходження житлового приміщення, право користування на яке вимагає визнання і судового захисту. 

Відповідач (наймодавець – муніципальний орган або власник) має право подати зустрічний позов про визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням.


Получите за 15 минут консультацию юриста!