В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Кожна людина має невід'ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини.

Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.


Коментар статті Конституції:

Право на життя є першим з невід'ємних прав людини. Виходячи з цього, ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Без дотримання цього права всі інші права не мають цінності і корисності, тому воно має охоронятись законом.

Згідно з міжнародними угодами, стороною яких є Україна, зокрема Міжнародним пактом про гро-мадянські і політичні права (ст. 6), це право не є абсолютним. У певних, визначених законом випадках допускається свідоме припинення людського життя. Забороняється тільки "свавільне" його позбавлення.

Відповідно до положень зазначеного Пакту в країнах, які не скасували смертної кари, смертні вироки можуть виноситися тільки за найтяжчі злочини, і

Виконання таких вироків може бути здійснене виключно за законом, що набрав чинності. Кожен, кого засуджено до смертної кари, має право просити про помилування чи про пом'якшення вироку. Амністія помилування або заміна смертного вироку можуть бути даровані в усіх випадках. Пакт забороняє також винесення смертного вироку особам, молодшим 18 років, які вчинили злочин, а смертний вирок не виконується також щодо вагітних жінок.

Подібні норми діють і в нашому національному законодавстві. Протокол № 6 Європейської конвенції про захист прав і основних свобод людини, яка підписана від імені України, встановлює повне скасування смертної кари, проте слід мати на увазі, що приєднання до цього протоколу не є обов'язковою умовою приєднання до самої конвенції.

Право на життя є правом, яке безпосередньо входить до сфери відповідальності держави за його здійснення. Це не означає, однак, тільки обов'язок поваги права на життя з боку держави. На останню по-кладається також обов'язок захищати вказане право.

Складовою частиною цього права є також право кожного захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань (див. коментар до ст. 55).


Получите за 15 минут консультацию юриста!