В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради України. Позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

Порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюється законом.


Коментар статті Конституції:

Згідно з Конституцією чергові вибори до Верховної Ради України призначаються на останню неділю березня останнього року повноважень Верховної Ради з тим, щоб було достатньо часу для оптимального проведення самих виборів, підрахування голосів та визначення результатів виборів до початку роботи осінньої сесії Верховної Ради нового скликання. Відповідно до ст. 82 Конституції Верховна Рада має зібратися на першу сесію не пізніше ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів.

З метою гарантування стабільності у державі на випадок дострокового припинення повноважень Верховної Ради та безперервності у вирішенні найважливіших питань управління державою і суспільством. Президент має право призначати позачергові вибори до Верховної Ради, які мають проводитися протягом 60 днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення її повноважень. Підставою дострокового припинення Президентом повноважень Верховної Ради є її неспроможність розпочати пленарні засідання протягом тридцяти днів однієї чергової сесії (ч. 2 ст. 90 Конституції).

На час прийняття Конституції порядок проведення виборів народних депутатів визначався Законом "Про вибори народних депутатів України" від 18 листопада 1993 р. Відповідно до п. 1 "Перехідних положень", цей закон тепер діє лише в частині, що не суперечить Конституції України. Ним вирішуються такі важливі питання, як принципи і засади виборів народних депутатів, порядок і строки призначення виборів, порядок утворення та функціонування виборчих округів, виборчих дільниць та виборчих комісій, порядок проведення виборів, права та обов'язки учасників виборчого процесу, порядок підрахунку голосів та визначення результатів виборів, порядок проведення повторних виборів та ін.


Получите за 15 минут консультацию юриста!