В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Конституцією вперше в Україні запроваджується посада Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, на якого покладається завдання здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина Аналогічна посада існує в багатьох країнах світу, де вона називається дещо інакше - омбудсмен, народний захисник, посередник тощо. Є підстави вважати, що Уповноважений з прав людини повинен бути гідною довіри, незалежною особою, яка уповноважена парламентом на охорону прав і свобод, тобто на виконання функцій парламентського контролю за діями усіх державних посадових осіб у відповідній частині. Створенням такого інституту доповнюються тра-диційно існуючі форми парламентського контролю.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини призначається на посаду та звільняється з неї Верховною Радою України (п 17 ст.85 Конституції). Він має розглядати звернення, заяви і скарги громадян з приводу порушення їхніх прав і свобод, а також вживати заходів до відшкодування громадянам шкоди, заподіяної зазначеними порушеннями.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини має право звертатися до Конституційного Суду з пи-тань відповідності Конституції (конституційності) законів та інших правових актів Верховної Ради, актів Президента, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим (ст. 150 Конституції).

Уповноважений є підзвітним лише Верховній Раді України. Він діє незалежно від будь-якої влади, не пов'язаний ніяким імперативним мандатом. Його посада несумісна з будь-якою політичною посадою або діяльністю, перебуванням на іншій посаді в органах державної виконавчої влади і органах місцевого самоврядування, членством у політичній партії чи профспілках, зайняттям підприємницькою діяльністю чи іншою оплачуваною роботою, окрім наукової чи викладацької.

Компетенція Уповноваженого з прав людини, напрями та гарантії його діяльності, порядок звернення до нього із заявами та скаргами, проведення перевірок та інші відповідні питання його діяльності повинні бути врегульовані спеціальним законом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!