В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ПИТАННЯ ЮРИСТУ:

Був укладений договір відповідального зберігання товару на складі. Під час зберігання склад був опечатаний органами МНС (власник складу не виконав якісь раніше видані приписи). Зараз фактично свій товар забрати зі складу ми не можемо, тому що він опечатаний. Фактично ми втратили можливість розпоряджатися належним нам майном (у нас був покупець на весь цей товар, але він відмовився у зв'язку з неможливістю з нашого боку передати йому товар).

Як нам правильно діяти в цій ситуації, щоб отримати відшкодування заподіяної шкоди з власника складу?

ВІДПОВІДЬ ЮРИСТА:

В даному випадку можна говорити про те, що власник складу порушив положення ст. 953 Цивільного кодексу. Причиною такого порушення стало опечатування складу органами МНС. Віднести цю подію до форс-мажору не можна, оскільки його наступ / ненастання залежало від волі власника складу (він міг виконати припис органів МНС та уникнути опечатування складу).

Тому з власника складу можна стягнути санкції, передбачені договором зберігання, і упущену вигоду. Зробити це можна в претензійному або позовному порядку.

У будь-якому випадку необхідно здійснити ряд підготовчих дій:

1) зафіксувати факт звернення до зберігача за товаром (наприклад, письмовою вимогою забезпечити видачу товару на певну дату);

2) зафіксувати відмову власника складу видати товар або неможливість такий товар отримати (письмову відповідь на вимогу про видачу товару або акт про те, що склад опечатано);

3) зафіксувати бажання покупця придбати товар у певній кількості за певною ціною (наприклад, обмін листами з потенційним покупцем із зазначенням обсягу і ціни планованої угоди);

4) зафіксувати відмову потенційного покупця від угоди у зв'язку з неможливістю отримати товар зі складу (в письмовій формі).

Після цього можна писати претензію на адресу складу або відразу ж подавати до суду, вимагаючи стягнути з власника складу суму упущеної вигоди і штрафні санкції за договором зберігання.


Получите за 15 минут консультацию юриста!