В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Не виберетеся з кредитної кабали? Боргове навантаження не дає життя? Зневірилися розплатитися з позикою? Як повідомляють ЗМІ, закредитованість населення досягла загрозливих для економіки країни масштабів. Безперервно зростає прострочений борг фізичних осіб перед банками та микрофинансовыми организациями. На кінець 2015 року не повернулося 340 млрд. грн., кожен п'ятий кредит став безповоротним.

Виходом з цієї ситуації закон про кредитну амністію 2016 для фізичних осіб, прийнятий владою з 1 січня. Що він несе громадянам і як ним скористатися? Консультанти розкажуть порталу.

Передумовами прийняття закону про кредитну амністію 2016 для фізичних осіб:

надмірна доступність позик, рекламованих на кожному кроці;

фінансова безграмотність, яка призводить до того, що люди необдумано беруть більше, ніж можуть повернути;

економічна криза, що істотно підірвав платоспроможність співвітчизників.

ТОП 4 ПИТАННЯ ПО КРЕДИТНІЙ АМНІСТІЇ

1. Цільова група

На кого розрахована амністія за кредитами? Закон покликаний полегшити борговий доля сумлінних позичальників, які в силу об'єктивних причин не змогли вчасно розрахуватися з банком.

Буде закон поширюватися на затятих неплатників? Громадяни, які злісно ухиляються від повернення кредитних коштів, за якими є рішення суду і включені в "чорні" списки банків - не підпадають під дію амністії.

2. Суть закону про кредитну амністію 2016

Що дає кредитна амністія 2016 для фізичних осіб? Завдяки новому закону ви зможете:

зменшити кредитну ставку;

знизити виплати по штрафах;

позбутися від вимог банків про дострокове повернення позики;

очистити погану кредитну історію.

3. Нововведення закону

Розглянемо детальніше кожне послаблення, що надається державою.

Зменшення процентної ставки

Що стане з відсотками по кредиту? Щоб обмежити апетити банків, держава на законодавчому рівні встановив максимальний розмір виплат за позикою, який безпосередньо залежить від доходів позичальника.

Якщо раніше кредитні організації не вимагали довідки про платоспроможність фізичних осіб і призначали непідйомні платежі, то зараз хитке матеріальний стан спричинить відмову у фінансуванні.

Зниження штрафів і неустойки

Як зменшаться пені? Різні види пені та штрафних санкцій за порушення кредитних договорів спровокували штучне зростання сумарного боргу громадян. В окремих випадках сума неустойки перевищує сам кредит з винагородою, що робить неможливими спроби вибратися з боргової кабали.

Тепер амністія по кредитах для фізичних осіб встановила максимальний розмір банківських санкцій, порушувати який не дозволено.

Обмеження дострокового повернення

Чи можна не виплачувати достроково борг? Закон встановив для фізичних осіб, які мають незначні прострочення, можливість відмовитися від дострокової виплати повної суми позики. Таке раніше практикували кредитні організації при виникненні у позичальника проблем з поверненням, додатково нараховуючи нереальні комісії у разі неможливості негайного погашення всього кредиту. Відтепер цьому покладено край.

Анулювання негативної кредитної історії

Як видалити негативну інформацію про боржника? Кредитна амністія фізичних осіб дає шанс очистити погану кредитну історію у разі повного погашення проблемної позики. Цей варіант дозволить в майбутньому претендувати на отримання нових кредитів.

4. Кредитна амністія 2016 для фізичних осіб. Коли вступить в силу?

Кредитна амністія, яка набрала чинності з початку цього року, передбачає безпосереднє звернення боржника до банку з відповідною заявою.

До нього ви прикладаєте довідки та іншу документацію, що підтверджують поважність причини, що викликала прострочення за кредитом (хвороба, звільнення, форс-мажор тощо). Чим раніше ви звернетеся в кредитну організацію, тим швидше вирішите проблеми і зітхнете з полегшенням.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!