В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Друг попросив стати поручителем за банківською позикою? Не поспішайте погоджуватися, адже відповідальність поручителя за кредитним договором серйозна і несе ймовірну загрозу сімейному бюджету. Консультанти ресурсу розкажуть, що треба знати потенційному "спасителя" боржника, у чому полягає небезпека цієї ролі.

ЩО ТАКЕ ПОРУКА?

Порука покликане мінімізувати ризики кредитора, відповідно, поручителем є особа, яка бере на себе обов'язок по виплаті кредиту позичальника, в тому разі, якщо боржник не повертає гроші кредитору.

Банк і третя особа оформляють відносини окремим письмовим угодою, де докладно обговорюється відповідальність поручителя за кредитним договором. Якщо настає прострочення чергового внеску, кредитор вимагає повернення коштів, як з боржника, так і з третьої особи — у цьому полягає солідарна відповідальність поручителя. Крім боргу сплачуються відсотки, неустойка, штрафи та інші витрати банку.

ДОГОВІР ПОРУКИ: 4 РАДИ КРЕДИТНОЇ ЮРИСТА

1. Знайте про небезпеки поруки

Які мінуси поруки? Буде справедливим попередити про негативні моменти, крім головного, пов'язаного із загрозою повернення боргу, очікують майбутнього поручителя. До них відносяться:

Погіршення кредитної історії. Якщо третя особа тягне з виплатами по кредиту боржника, то інформація про це потрапляє в Бюро кредитних історій. Надалі такий неприємний факт ускладнить отримання позики поручителем.

Встановлення ліміту за позиками. Бажаючи отримати кредит, третя особа зіткнеться з обмеженнями за розміром позики, так як банк візьме до уваги договір поруки та можливі виплати по ньому. Це обставина спричинить зниження суми запропонованого кредиту або відмову у фінансуванні.

Стягнення заробітної плати, інших доходів і майна. Якщо справа дійде до суду, ви ризикуєте втратити половини вступників фінансів і майна, зареєстрований на ваше ім'я.

2. Прорахуйте всілякі ризики

Як уникнути втрат? Ймовірність небажаних наслідків, що несе договір поруки, велика і тому, розглядаючи пропозицію позичальника, зважте відомі обставини і вивчіть наступне:

Паспортні дані, реєстрація та місце роботи позичальника. Зрозуміло, що поручителем малознайомій людині ніхто не піде, але обережність не завадить. Якщо боржник прописаний в іншій місцевості, то шукати його доведеться довго і болісно.

Не полінуйтеся перевірити репутацію за місцем трудової діяльності. Якщо позичальник відомий, як ненадійний у фінансовому плані людина, то погоджуватися на поручительство явно не варто.

Кредитні умови. Якщо потенційна боргове навантаження невелика, то відповідальність поручителя за кредитним договором вам не страшна.

Фінансовий стан позичальника. Банки перевіряють платоспроможність клієнта за документами, які показують позитивну картину. Але знання таких обставин, як майбутній розлучення, хвороби, звільнення та інші неприємності, що можуть спричинити проблеми з кредитом, їм невідомо.

Поцікавтеся приватної життям позичальника, швидше за все, вас пов'язують близькі, дружні або ділові відносини і зробити це нескладно.

Наявність та належність активів. Перевірте, яким майном володіє позичальник, цінність об'єктів. Якщо все ж доведеться розплачуватися по кредиту, то ви придбаєте право стягнення сплачених грошей з боржника.

Уважність і обачність у цій справі обов'язково підуть на користь.

3. Запам'ятайте права поручителя

Чим захищений поручитель? Якщо твердо впевнені в надійності позичальника і погодилися піти йому назустріч, то не зайвим буде дізнатися права, якими закон наділяє поручителя. До таких належать можливості:

Внесення заперечення проти претензій банку, які міг би висунути боржник. Таке трапляється, якщо кредитором порушуються договірні зобов'язання.

Напрямки грошових вимог до боржника. Якщо поручитель несе відповідальність перед банком у вигляді оплати основного боргу, процентів, пені та інших витрат, то позичальник відшкодовує йому всю суму.

Отримання від банку повного документації, що підтверджує виплату боргу третьою особою, і виникнення у останнього права вимоги до боржника. Це кредитна угода, договір поруки, платіжне доручення про сплату боргу, угода про уступку вимоги, дані про позичальника і т. д.

4. Будьте в курсі, коли припиняється порука

Третя особа звільняється від прийнятих зобов'язань, якщо має місце одна з перерахованих ситуацій:

Повний повернення боргу.

Несанкціоноване поручителем підвищення ступеня його відповідальності.

Виникнення негативних наслідків для поручителя без його дозволу.

Несанкціонований поручителем переведення кредиту на іншу людину.

Відмова банку від внесення грошей позичальником або третьою особою.

Закінчення договірного строку поручительства.

Відсутність позовних вимог банку протягом певного часу.

На звернення в суд банку відводиться один рік, якщо договір поруки не містить терміну дії. Два роки відводиться кредиторові в разі невідомості дати повернення позики або коли він повертається на першу вимогу банку.

Смерть позичальника, якщо борг не перейшов у спадщину, або договір не містив обов'язок поручителя забезпечувати наслідуваний борг.

Якщо виникли питання – звертайтесь до юристів сайту, фахівці допоможуть вирішити будь-яку складну ситуацію.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!