В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Продаж або ввезення продукції вимагають від підприємця сплати в бюджет ПДВ. Однак при взаємодії з постачальниками, їм теж доведеться заплатити. Бізнесмену слід робити доплату в бюджет, якщо податок із продажів має більший розмір, а при меншому розмірі йому належить відшкодувати ПДВ з бюджетних коштів. Український бізнес нерідко стикається з таким нюансом господарської діяльності, як повернення суми ПДВ.

ПОВЕРНЕННЯ ПОДАТКУ – ПОПУЛЯРНІ ЗАПИТАННЯ ДО ЮРИСТА

Закон передбачає право платника податків отримувати повернення сплаченого ПДВ постачальникам за різними поточних витрат. Це право полягає в зменшенні податку, який заявлений до сплати за рахунками, виписаними покупцям на сплачувану контрагентами податкову суму.

Так, організація зменшує власні податкові зобов'язання (іноді бюджет не тільки частково, а й цілком повертає ПДВ юр.особам). У відповідності з положеннями НК України є правова можливість отримання ПДВ у разі відсутності реалізації.

1. Який головний фактор компенсації податку з бюджету?

Якщо дотримуються загальні, передбачені в законодавстві України , умови, одним з головних виступає наявність документації, оформленої згідно із законами України при здійсненні господарських операцій (вони різні в залежності від різновиду витрат).

2. В який термін здійснимо повернення з ПДВ?

Зниження сплачуваного податку проводиться у момент подачі декларації з відрахуваннями. Це дозволить не платити до кінця наступного періоду звітності поточні платежі. За підсумками перевірки на рахунок виробляють повернення податку. Її термін становить три місяці після подання декларації та необхідної документації. Після перевірки рішенням ФНС дозволяється відшкодування (при дотриманні вимог закону).

Приблизний час, необхідний для зарахування коштів, які відшкодовуються, на рахунок становить приблизно три місяці з дати подання декларації та іншої документації (у цей період включений термін камеральної перевірки).

3. Який порядок повернення ПДВ?

Процес компенсації ПДВ ⏤ складний, а кількість несумлінних платників у цій сфері насторожує співробітників ФНС, вони не поспішають відшкодовувати кошти. У зв'язку з цим, вирішувати проблеми необхідно поетапно.

Спочатку слід подавати декларацію з ПДВ – вона буде підтвердженням того, що відрахування більше нарахованого податку, а різницю слід зарахувати або ж зробити повернення суми ПДВ на рахунок.

Далі слід проведення камеральної перевірки для підтвердження або спростування обгрунтованості суми, передбачуваної до повернення. За її підсумками складають акт із зазначенням виявлених правопорушень (при наявності таких) або виносять рішення повернути гроші (згідно з нормами законів – протягом тижня). Податкова зобов'язана в письмовій формі повідомити платника щодо підсумків проведення перевірки, її рішення протягом 10 днів після прийняття.

При вказівці в акті порушень, платник податку вправі заявити заперечення. Податкова повинна прийняти аргументи щодо оскарження акта, проте, розглядаючи конфлікт, може не врахувати їх. Платник податку може оскаржити відмову у вищестоящу інстанцію. Якщо результат відсутній, можна продовжить оскарження в суді.

Ця категорія справ підлягає розгляду в Арбітражі. При остаточному рішенні суду на користь платника податків, за виконавчим листом він має право розраховувати на повернення суми ПДВ. Платник податків може вимагати від Податкової служби оплати судових витрат. У юр. особи є право стягнення відсотків у разі затримки повернення грошей.

4. Можливі варіанти рішень по відшкодуванню ПДВ

Можливі наступні рішення:

цілком відшкодувати заявлену суму ПДВ;

відмовити в її повному поверненні;

частково відшкодувати її;

відмовити у частковій компенсації.

Якщо платник податку має борги, податкова може зарахувати суму ПДВ, яка підлягає компенсації для погашення цих боргів. В іншій ситуації сума ПДВ повністю повернеться на рахунок у банку платника податків. Про своє рішення Податкова служба письмово повідомляє заявнику протягом 5 днів з дати його прийняття.

5. Можливо повернути ПДВ при імпорті?

Учасник ЗЕД повинен приготуватися до складнощів специфіки цієї процедури при заповненні декларації на повернення. Так, у разі здійснення операцій з імпорту повернення суми ПДВ можливий при укладенні постачальником-іноземцем контракту, оформленні документації на вітчизняну компанію.

Реєстрація паспорта угоди з імпорту зобов'язана проводитися в регламентованому порядку в банку. Оплачувати продукцію по імпорту необхідно з розрахункового рахунку без посередницьких послуг. Процес повернення ПДВ спрощується, якщо фірма вела легітимну діяльність.

6. Чи можна отримати відшкодування ПДВ при експортних операціях?

У цьому випадку повернення ПДВ здійснюється подачею платником податків декларації. Якщо в ній зафіксована сума з ПДВ, яка перевищує передбачену законом, необхідно відшкодувати переплачені гроші.

Перед рішенням щодо виплати з бюджетних коштів переплаченого податку влаштовують камеральну перевірку, крім того, встановлюють відповідність до вимог, які були заявлені. Компенсація ПДВ при експортних операціях реалізується зарахуванням на розрахунковий рахунок платника податків коштів або зарахуванням на наступний податковий період.

Процедура повернення ПДВ включає кілька етапів – від подання декларації до скарг на рішення ФНП в арбітражі. На практиці підприємці мають справу з неправомірною діяльністю співробітників податкових органів. Вони ускладнюють процедуру в розрахунку на те, що платник відмовиться від повернення назад своїх коштів.

Якщо ви не хочете миритися з такою несправедливістю, то вам потрібен юрист. Досвідчений консультант надасть допомогу, а послуги професіонала дозволять домогтися повернення податкових платежів. Звертайтеся на за попередньою консультацією.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!