В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Як узаконити приватизовану землю? Що потрібно за законом для того, щоб переписати на себе будинок, який дістався у спадок? Які документи необхідно зібрати для оформлення ділянки, куди слід звертатися? Про ці та інші аспекти земельного права детальніше ви дізнаєтеся нижче.

Українське законодавство передбачає такі способи набуття земельної ділянки у власність:

при отриманні у спадщину, на підставі угоди (купівлі-продажу, міни або дарування);

в результаті приватизації ділянки, раніше належить муніципальному освіту або державі.

Від підстави набуття права власності залежить те, які документи для оформлення вам слід зібрати. А також залежать заходи щодо їх узаконення.

1. ДОПОМОГА ЮРИСТА В ОФОРМЛЕННІ ДІЛЯНКИ ПРИ УГОДІ

Об'єктом операцій виступають ділянки, відомості про яких внесено до кадастровий облік. В іншому випадку їх узаконення займає до 3 місяців.

Як оформлюється купівля-продаж об'єкта?

Які документи потрібно зібрати для операції?

Для укладення договору (продаж, обмін або дарування) сторони вдаються до допомоги нотаріуса. Закон не вимагає обов'язкового звернення в нотаріальну контору — досить оформлення угоди у письмовому вигляді.

Ваші кроки з узаконення об'єкта:

Складаєте і підписуєте проект договору. Обов'язково додавати в нього наступне: паспортні дані та місце проживання покупця і продавця, розташування ділянки із зазначенням площі, кадастрового номера і ціни, наявність будівель. Додатково вписуєте термін виконання зобов'язань та інші умови за бажанням сторін.

Якщо підготовка проекту представляється скрутним, то юристи допоможуть у цій справі.

Збирати потрібні документи і здаєте їх в Укрреестр. До заяви додаєте:

договір, за яким здійснено продаж об'єкта;

паспорт;

квитанцію про оплату державного мита;

кадастровий паспорт;

акт оціночної фірми;

держакт;

згоди сторін, що уклали угоду, завірені нотаріусом.

Отримуєте документ про право власності на об'єкт (свідоцтво чи виписку за вашим бажанням).

Документи подаються в оригіналі і копіях.

При угоді запитайте у продавця довідку про відсутність обтяження. Якщо ділянка закладений, то потрібна згода заставодержателя на його відчуження. Ця інформація може бути отримана самостійно або юристом. Він надасть допомогу в оформленні земельної ділянки за дорученням, в єдиному реєстрі прав.

На розмір державного мита впливає цільове призначення ділянки та юридичний статус заявника. Якщо на ділянці планується звести житловий будинок, дачу або організувати підсобне господарство, то ви заплатите 75 грн. У разі споруди нежитлового будинку за оформлення права власності на земельну ділянку доведеться викласти вже 333 грн. Організації за ті ж дії сплачують держмито в розмірі 5 тис. грн.

2. КОНСУЛЬТАЦІЇ ПО ОФОРМЛЕННЮ ДІЛЯНКИ В ПОРЯДКУ СПАДКУВАННЯ

Вам перейшов земельну ділянку після смерті близької людини? Як переписати на себе його спадщину? Про те, як правильно провести необхідні заходи консультанти розкажуть порталу.

Процедура узаконення спадщини нескладна, її можна провести своїми силами. На подачу заяви, збір документів, законом відведено 6 місяців. Для цього ви:

Бажаєте звернутися із заявою до нотаріуса. Його знаходите на ділянці, до якого був приписаний колишній власник.

Збираєте і здаєте йому на оформлення прав на об'єкт необхідні документи. До них відносяться:

договір або рішення адміністрації, на підставі якого власникові належав об'єкт;

кадастровий паспорт, де містяться план, вартісна оцінка та технічні дані;

адресна довідка колишнього власника;

документ про споріднення спадкоємця із власником, що дає право на оформлення ділянок на себе;

заповіт (за наявності);

виписка про нерухомості;

акт оцінки;

державний акт;

інформація з кадастрового обліку та про відсутність будівель.

Якщо ділянка перебуває у складі дачного товариства, то додатково подається статут об'єднання.

Після закінчення 6 місяців ви отримуєте свідоцтво про право на спадщину, дає можливість провести оформлення прав на землю.

Звертаєтеся в реєструючий орган. До заяви, яка подається за встановленою формою, додаються:

квитанція про оплату державного мита на суму 333 грн;

паспорт;

свідоцтво, видане нотаріусом;

кадастровий паспорт;

свідоцтво про смерть власника.

Документи на оформлення ділянки передаються в оригіналі і копіях.

Після закінчення 10 днів отримуєте реєстраційне свідоцтво. З цього моменту розпоряджаєтеся ділянкою на свій розсуд (дарувати, продавати, закладати тощо).

Якщо не маєте часу для збору документів, то допомога в оформленні земельної ділянки можуть зробити наші юристи. Спадкоємець тільки видає довіреність і отримує на руки зареєстроване свідоцтво чи виписку з Держреєстру. Професіонали оформлять ваше спадщину швидко і при мінімумі витрат.

3. ДОПОМОГА ЮРИСТА У ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЛІ

Як отримати землю від держави? Що треба для приватизації ділянки під будинком? Відповіді на ці питання дадуть юристи ресурсу.

Так як мова йде про придбання прав на земельні ділянки, що перебувають у державній власності, то треба набратися терпіння і виконати наступне:

Звернутися в муніципальний орган, в чиєму веденні знаходиться земля, з відповідною заявою, приклавши виписку з кадастрового плану. За підсумками розгляду заявки органом владою приймається одне з рішень:

про безоплатне надання ділянки;

про надання його за плату;

про відмову в задоволенні звернення.

Безкоштовно отримати землю мають право особи, які фактично володіли нею до нового Земельного кодексу України. Поширеним прикладом є узаконення землі, що знаходиться під будинком або дачею. В інших випадках доведеться за неї платити.

При безоплатному наданні ви відразу отримуєте відповідний акт органу влади, при возмездном — тільки після продажу земельної ділянки та оплати викупної ціни за нього.

Зібрати пакет документів і здати їх із заявою в реєструючий орган. Для цього потрібно наступне:

акт органу влади про надання ділянки і договір, за яким здійснено продаж ділянки;

квитанція про оплату державного мита;

паспорт;

виписка з кадастрового плану.

Якщо важко оформити ділянку самостійно, то допомога в оформленні земельної ділянки зроблять професіонали. Земельні юристи перевірять всі документи, і допоможуть скласти потрібний договір. Вони дадуть вичерпну консультацію і візьмуть на себе повний юридичний супровід угоди. Кваліфікована юридична допомога — гарантія успішної операції, економія часу і сил.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!