В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Сусід незаконно приватизував ділянку? Будинок зареєстрований на стороння особа? Прудкий спадкоємець записав квартиру на себе раніше інших? Якщо ваше майно захопили і оформили інші, знайте, що оспорювання зареєстрованого права власності можливо тільки в судовому порядку. Про те, як повернути майно, розкажуть фахівці сайту.

Набуте право власності проходять державну реєстрацію в Укрреестре. Будучи зареєстрованим, воно визнається і охороняється законом. Якщо є сумніви в приналежності прав на нерухоме майно тій чи іншій особі, то вони оскаржуються в суді. Відповідачем виступає той, за ким значиться об'єкт згідно з ЕГРП, але не реєструючий орган.

ОСПОРЮВАННЯ ПРАВ: 6 ПОШИРЕНИХ ПИТАНЬ

1. Ситуації, що вимагають оскарження

В яких випадках можливо оскаржити права? Обставини, що призвели до того, що майно виявилося записано на іншого, різні:

купівля-продаж, міна, дарування;

спадкування;

приватизація.

Зокрема, якщо чоловік без відома продав спільну нерухомість, і покупець не перевірив призначену для угоди документацію. У цьому випадку протягом одного року з того моменту, як стало відомо про цей факт, ви вправі оскаржити незаконний продаж.

Таке можливо, якщо спадкодавцем були складені два заповіту на користь різних осіб. Якщо виявилося, що реєстрація прав на земельну ділянку здійснювалася за першим сценарієм, то в суд подають залишилися ні з чим спадкоємці за другим заповітом.

2. Складання позову

Як грамотно підготувати позов? Від правильності та повноти підготовки до суду залежить успіх заходу. В першу чергу, треба коректно скласти позовну заяву про оскарження права власності.

Складається воно з наступних обов'язкових пунктів:

Ф. В. О., місцезнаходження, реквізити сторін.

Підставу позову. Тут ви докладно описуєте спірну ситуацію, обставини, юридичні факти, що підтверджують вашу правоту і незаконні дії відповідача.

Предмет позову. Тут вказуєте конкретні вимоги: визнати право власності на майно та угоду недійсною. Якщо об'єкт фізично не у вас, то і витребувати з чужого незаконного володіння.

Щоб гарантувати виконання пропонованих вимог, доповніть позов письмовими клопотаннями про накладення арешту на майно і заборону на вчинення дій з ним. Це запобіжить перепродаж об'єкта та інші маніпуляції з метою ухилення від відповідальності.

3. Підготовка до суду

Як себе вести в суді? Оспорювання позивачем права полягає в зборі доказів і свідчень, що підтверджують претензії та незаконність угоди. Ними можуть бути наступні факти:

Не внесення відомостей про неповнолітнього в договір приватизації, коли участь дітей обов'язково.

Здійснення операції за підробленими документами.

Шахрайські дії і т. д.

В розглядах беруть участь особи, які так чи інакше причетні до суті спору.

4. Терміни

В які терміни звертаються до суду? Подати позов на незаконного володільця слід не пізніше трьох років, відраховуючи з того дня, як ви дізналися про реєстрацію. Якщо цей строк пропущено з поважної причини, то суд приймає позовну заяву до розгляду, права на земельну ділянку та житло - будуть захищені.

5. Позитивне рішення суду

Що робити далі? Якщо суд прийняв вашу сторону і виніс позитивне рішення, то отримавши документ на руки, вирушайте в Укрреестр. На основі судового акта уповноважений орган анулює запис про незаконне власника, зареєструє право власності на майно за вами.

6. Якщо справа пішло не так?

Як бути, якщо загрожує провал в суді? Практика показує, що спростування прав на нерухоме майно - процес виснажливий сил і часу. Саме час підключитися досвідченому юристу.

З професійною підтримкою ви зможете:

Відновити пропущений строк давності.

Зібрати доказову базу.

Обґрунтувати позицію в суді.

Підвищити знання законодавства України.

Визнати угоди недійсними.

Зареєструвати права власника на майно.

Звертайтеся за правовою підтримкою на сайт і отримуйте грамотну відповідь на хвилюючі питання з допомогою платної консультації. Задавайте питання черговому юриста на сайті, готовому підказати вам у важкій ситуації.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!