В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Договір оренди юрособою транспортного засобу фізособи-підприємця: чи необхідно нотаріальне посвідчення?Своєрідний статус ФОП, що поєднує в собі з одного боку фізична особа, а з іншого - учасника господарських відносин, викликав і викликає чимало запитань. Одне з таких питань, піднятих на форумі JuristOFF, був пов'язаний з трактуванням ч. 2 ст. 799 ЦК, згідно з якою договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню. Чи потрібно нотаріальне посвідчення договору найму транспортного засобу, укладеного між фізособою-підприємцем та юрособою?

Позиція 1. Нотаріальне посвідчення такого договору не потрібно, оскільки:

- згідно зі ст. 51 ЦК до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативні акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає з сутності відносин;

- в постанові від 14.09.2006 № 41/102 ВГСУ визнав нотаріально неудостоверенний договору оренди транспортного засобу, укладений між ФОП та юрособою, дійсним, пославшись на те, що норми параграфа 5 глави 30 ГК не встановлюють вимогу щодо нотаріального посвідчення оренди транспортних засобів у сфері господарювання. Отже, положення ч. 2 ст. 799 ЦК не можуть бути застосовані по відношенню до договору оренди, оскільки правове регулювання підприємницької діяльності юросіб та фізосіб - підприємців, в даному випадку, тотожні.

Позиція 2. Нотаріальне посвідчення такого договору необхідно, оскільки:

- для того щоб звільнити ФОП від нотаріального посвідчення договору, необхідно знайти спеціальну норму, яка б поширювалася на ФОП і встановлювала б просту письмову форму договору оренди транспортного засобу;

- норма ч. 1 ст. 799 ЦК (що дозволяє укладати договір у письмовій формі) не поширюється на ФОП, оскільки за допомогою ст. 51 ЦК щодо ФОП можна застосувати тільки ті норми, які присвячені регулюванню підприємницької діяльності юридичної особи. Норма ч. 1 ст. 799 ЦК не є такою, оскільки вона стосується не тільки юридичних осіб, а й інших учасників цивільних відносин;

- в ХК немає норми, яка встановлювала б просту письмову форму для договору оренди транспортного засобу. У Кодексі взагалі немає норми, присвяченій формі такого договору оренди. З цієї причини дію ч. 2 ст. 799 ЦК не спростовується;

- виходячи з логіки ВГСУ в постанові від 14.09.2006 № 41/102, можна стверджувати, що підприємцям не обов'язково нотаріально засвідчувати договір купівлі-продажу або оренди (строком понад 3 років) нерухомості, адже ГК не встановлює вимогу щодо нотаріального посвідчення таких договорів.

Думка юриста: Відсутність у ХК норм, присвячених необхідності нотаріального посвідчення договору оренди транспортного засобу, дійсно не може служити підставою для відмови від необхідності такого посвідчення. Підставою для цього служить саме ч. 1 ст. 799 ЦК, що встановлює, що, за загальним правилом (для всіх учасників цивільних правовідносин), договір найму транспортного засобу укладається у простій письмовій формі. І тільки для договорів з такою категорією учасників цивільних відносин, як фізичні особи, встановлено, що вони підлягають нотаріальному посвідченню. Фізособи ж, що укладають такі договори як підприємці, відносяться до іншої категорії учасників цивільних правовідносин (що підтверджує ст. 51 ЦК), і тому на них поширюється тільки вимога ч. 1 ст. 799 ЦК.

ВИСНОВОК:

Нотаріальне посвідчення договору найму транспортного засобу, укладеного між фізособою-підприємцем та юрособою, не є обов'язковим.


Получите за 15 минут консультацию юриста!