В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Мінімальна заробітна плата - це законодавчо установ-ленний розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).

Відповідно до Закону України від 1 липня 2000 р. «Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2000 рік» (Голос України № 111 від 21 червня 2000 р.) встановлений з 01.04.2000 року розмір мінімальної заробітної плати - 90 грн, з 1 липня 2000 року - 118 грн на місяць, з 01.01.2003 року - 185 грн, з 01.12.2003 року - 205 грн.

У мінімальну заробітну плату не включаються доплати в надурочний час, на важких, шкідливих умовах праці, на роботах з особливими природними географічними, геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я, а також премії до ювілейних дат, за винаходи та раціоналізаторські пропозиції, матеріальна допомога .

У разі, якщо працівнику, який виконав місячну норму праці, нарахована заробітна плата нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, підприємство провадить доплату до її рівня.

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється з урахуванням вартісної величини споживчого бюджету з урахуванням стабілізації та розвитку економіки України; середнього рівня заробіт-ної плати; продуктивності праці, рівня зайнятості та інших економічних умов, а також з урахуванням Закону України «Про прожитковий мінімум».

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України, як правило, один раз на рік, під час затвердження Державного бюджету України, з урахуванням пропозицій, вироблених шляхом переговорів представників профспілкових організацій, власників або уповноважених ними органів, які об'єднуються для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди.

Мінімальна заробітна плата є державною соці-альної гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і форм господарської діяльності, а також фізичних осіб.

Заробітна плата підлягає індексації у встановленому зако-нодательством порядку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!