Доброго дня я хочу придбати квартиру але не знаю як перевірити чи чиста квартира і немає на ній арешту чи не закладена під заставу. Як мені вияснити чи не приховує продавець від мене це

16.10.2018 12:48
Тарас, Львов

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Існує декілька способів дізнатися, чи накладено арешт на обрану квартиру, кожен із яких має свої переваги та недоліки.
Ознайомлення з інформацією в Єдиному державному реєстрі судових рішень
Найчастіше арешт на майно, у тому числі на квартири, накладається на підставі судового рішення. Майже всі судові рішення є у відкритому доступі у спеціально створеному державному ресурсі – Єдиному державному реєстрі судових рішень (ЄДРСР).
Тобто для пошуку необхідного судового рішення потрібно зайти на сайт ЄДРСР та у вікні пошуку ввести адресу обраної квартири, обрати регіон та знайомитися з результатами пошуку.

Такий спосіб є не найбільш надійним, адже в ЄДРСР відсутня інформація про накладення арешту державним чи приватним виконавцем. По-друге, пошук може не дати результатів у зв’язку з незбіганням фрази, заданої у пошуку та прописаної у судовому рішенні. По-третє, через людський фактор (завантаженість судових працівників) рішення можу бути не опубліковано в ресурсі вчасно або ж буде наявне лише рішення про накладення арешту і відсутнє про його зняття.
Отримання інформації з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Наступним способом, який також пов'язаний з користуванням мережею Інтернет та державним ресурсами, є замовлення довідки з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
Така інформація буде досить достовірною, однак її отримання вимагає певних матеріальних трат.
По-перше, необхідно зайти на сайт Міністерства юстиції України та зареєструватися. Далі необхідно обрати потрібний ресурс та вид інформації, яка цікавить користувача. Отримання довідки є платним та складає 17 гривень (плюс комісія).

В отриманій довідці буде вся необхідна інформація про квартиру, її власників та наявність будь-яких обтяжень.

Якщо інформація про обрану квартиру відсутня, то це означає, що ніяких юридично значущих дій з моменту створення реєстру у 2013 році з квартирою не проводили.

Послуги юриста

Якщо ж самостійні пошуки не дали результатів, тобто жодної інформації про квартиру не вдалося знайти, бажано звернутися до кваліфікованого юриста, який зможе переконатися, що на квартиру не накладено арешт.

Звичайно, такий спосіб є найбільш затратним, адже потрібно буде заплатити за послуги юриста, проте покупець може бути впевнений у тому, що вся інформація буде перевірена.

Крім того, якщо одразу звернутися за допомогою до спеціаліста, то це значно зекономить час покупця квартири, а юрист буде гарантувати результат.

Також юрист не лише перевіряє наявність чи відсутність обтяжень, він може вивчити всі документи, переконатися у законності майбутнього правочину та відсутності підводних каменів, а також здійснить юридичний супровід укладення договору купівлі-продажу.

16.10.2018 18:25

Вопросы из такой же категории

переоформить лицевой счет на квартиру с отца на себя
Выселение без согласия
Как отказаться от 1/2 части квартиры, приватизированной в Украине, находясь при этом в России