Командування частини, не реагувало на стан мого здоров'я та морально-психологічний стан. Я не міг ніяк взяти направлення на шпиталь, лікар з мед.роти частини надав звільнення на 14 діб від фіз.нагрузки,стройової і тп.(з 3 спроби, вийшло взяти направлення до шпиталю) У шпиталі лікар призначил лікування і надав звільнення від службових обов'язків строком 5 календарних діб. По прибудтю з довідкою із шпиталю, мені сказали що звільнення не дають(від службових обов'язків на 5діб), ліків в них ніяких немає.(лікар зі шпиталю написав що маю лікуватися під наглядом лікаря мед.роти частини)Командир не зміг вирішити це питання, і мене через добу призначили у добовий наряд. Після наряду стан здоров'я погіршився. І ось я вже 8 діб в сзч.(по моїм розрахункам) + до цього всьго, майже за 2 роки контракту, досі не отримав гроші за "перший контракт" та "піднайомні"(Писав постійно рапорти. Спочатку казали що вони не проходять далі. Потім повідомили що, якщо я підписав контракт перебуваючи на строків службі то гроші за перший контракт не виплачують). З приводу стану здоров'я,у підрозділі постійно знущалися, та пренижували мою гідність( командир не реагував і деколи сам знущався) Це ще не все. Я народився і виріс в Миколаїві.( моя рідна мова Російська) і на цій почві, за мої ідейні і політичні погляди(за Російську мову якою я спілкуюсь в побуті) Постійно притискали, погрожували і застосовували фізичну силу

11.01.2022 11:25
Олег, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня.

 Згідно до п. 68. Указа Президента України "Про Положення про проходження військової служби за контрактом військовослужбовцями Управління державної охорони України" від 19 жовтня 2007 року№ 982/2007, військовослужбовець Управління має право порушити перед начальником Управління державної охорони України клопотання про звільнення з військової служби згідно з підпунктом "з" пункту 66 цього Положення (у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням, якщо Управління порушує свої зобов'язання відповідно до пункту 2 контракту).
Згідно до підпунктом "з" пункту 66 Положення, контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці Управління, які проходять службу за контрактом, звільняються з військової служби: з) у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця).
Що стосується суті порушень з боку командування, які є підставою для розірвання контракту.
Згідно до п. 43 вказаного вище Положення, У зв'язку зі службовою необхідністю на військовослужбовця Управління може бути покладено тимчасове виконання посади або тимчасове виконання обов'язків за іншою рівною або вищою посадою, яку він не займає:
вакантною (незайнятою) військовою посадою - за його згодою (тимчасове виконання посади);
невакантною (зайнятою) військовою посадою - у разі тимчасової відсутності військовослужбовця, який її займає, або усунення військовослужбовця, який її займає, від посади (тимчасове виконання обов'язків).
Безперервний строк тимчасового виконання посади не повинен перевищувати шести місяців, а тимчасового виконання обов'язків - чотирьох місяців.
Таким чином, покладення на Вас виконання вакантної посади, мало бути за Вашою згодою - це перше порушення.
Згідно до ст. 10 ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", для військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби, встановлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями- це друге порушення.
Також звертаю увагу на те, що згідно до п.1 Розділу ХХVI Наказу Міністерства оборони України "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам" від 07.06.2018 № 260, Військовослужбовцям, які допущені в установленому порядку до тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою, грошове забезпечення виплачується з урахуванням посадового окладу, встановленого для цієї вакантної посади, строком не більше ніж шість місяців.
Якщо доплати відсутні-це також порушення.
Таким чином, у звязку із порушеннями командуванням норм законодавства та умов контракту, у Вас є підстави звернутися із відповідним клопотанням (рапортом) (із зазначенням суті порушень) про звільнення з військової служби згідно підпункту "з" пункту 66 Положення про проходження військової служби за контрактом військовослужбовцями Управління державної охорони України.
Що стосується порядка звільнення з військової служби за контрактом.
Згідно до пунктів 72,72 вище вказаного Положення, звільнення військовослужбовців Управління з військової служби здійснюється начальником Управління державної охорони України
Особам офіцерського складу, прапорщикам (мічманам), старшим прапорщикам (старшим мічманам) Управління, які бездоганно прослужили на військовій службі 20 і більше років (у пільговому обчисленні), і тим, хто має особливі заслуги перед Україною, незалежно від вислуги років при звільненні в запас або у відставку наказом начальника Управління державної охорони України надається право носіння військової форми одягу, крім осіб, які звільняються з військової служби за підпунктами «е», «є», «ж», «и», «і» та «ї» пункту 66 цього Положення.
Днем звільнення військовослужбовців Управління з військової служби в запас або у відставку вважається день, з якого їх наказом по Управлінню виключено зі списків особового складу.
Скількі часу (який строк) займає вся процедура звільнення згідно підпункту "з" пункту 66 положення, Положенням не передбачено.
Законом України "Про військовий обов'язок та війському службу, зокрема статею 26 Закону, також не визначено строків процедури звільнення з підстав, встановлених підпунктом "ж" частини 5 а саме - у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця).
Таким чином, звільнення у зв'язку із припиненням контракту військовослужбовцем  здійснюється за його бажанням та днем звільнення вважається день, з якого наказом виключено зі списків особового складу батальйону частини

також рекомендую звернутися з детальною скаргою до міністра оборони України поштою , рекомендованим листом , або через урядовий контактний центрhttps://ukc.gov.ua/portal/appeals/ або 15-45

за станом здоров я за рішенням ВЛК ВАС МАЮТЬ КОМІСУВАТИ 

З повагою,
Костянтин Гончаренко

11.01.2022 17:18

Вітаю, Олеже!
Не буду дублювати інформацію щодо Ваших прав, які надали колеги-юристи, проте Ваша відсутність на службі без поважної причини (самовільне залишення частини) може бути кваліфікована за ст.407 КК УКРАЇНИ.
Так, порушення з боку командування є, проте все це потрібно доводити, і навіть у разі якщо і буде доведено, то це ніяк не впливає на законність вашої відсутності на службі.

06.02.2022 10:38

Вопросы из такой же категории

Приніс документи з діагнозами, тримали цілий день, одні кажуть що придатний до служби інші кажуть що ні,
Годен ли я в армию, если не приняли на военную кафедру
Увольнение по ВЛК