250 грн.

Вопрос решен

Доброго дня
Зорінтуйие будь ласка
Моя родина в зв’язку з війною зараз віііхала в Словаччину, але зараз вирішуються питання щоб їхати за її межі
Якщо оформити притулок від війни в Словаччині чі буде можливість потім в іншій країні оформити його також, чи вже скажуть що ви в безпеці сидіть там. Далі е намір переїхати або Італія або Швейцарія або Канада. Дякую

12.03.2022 09:37
Тарас Левченко , Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Громадяни України з біометричним паспортом можуть в'їжджати до Словаччини в рамках безвізового режиму та перебувати в Словаччині без віз максимум 90 днів у будь-який 180-денний період.

Як виключення, дозволено в'їзд на територію СР особам, які прибувають з сусідньої держави, в якій їм безпосередньо перед прибуттям загрожувала небезпека під час воєнного конфлікту, та особам, які потребують міжнародного захисту чи подорожують з інших гуманітарних причин.

Згідно інформації Міністерства внутрішніх справ СР  у даний час дозволено в'їзд усім особам, які рятуються від воєнного конфлікту. В'їзд на територію Словацької Республіки після оцінювання особи дозволено також тим, хто не має діючого закордонного паспорту (біометричного паспорту).
Особам, які прибувають до Словаччини із сусідньої держави, в якій їм безпосередньо перед прибуттям загрожувала небезпека під час воєнного конфлікту, не треба реєструватися на сайті http://korona.gov.sk/ehranica. Також обов'язок ізоляції не розповсюджується на осіб, які прибувають із сусідньої держави, в якій їм безпосередньо перед прибуттям загрожувала небезпека під час воєнного конфлікту. 

Ці правила часто змінюються, тому рекомендуємо слідкувати за актуальною інформацією на сайті.https://www.mic.iom.sk/sk/novinky/760-informatsiya-ukrayina.html

ПІСЛЯ В'ЇЗДУ НА ТЕРИТОРІЮ СЛОВАЧЧИНИ
Словаччина дозволяє короткострокове перебування до 90 днів для людей, які тікають від військового конфлікту. При в'їзді до Словаччини або навіть пізніше вони мають кілька варіантів, які дозволяють їм залишатися в Словаччині довше:

Подача заяви про надання тимчасового чи постійного дозволу на проживання у Словаччині
Подання заяви про надання тимчасового притулку
Подання заяви про міжнародну охорону (притулок, додаткова охорона)
1. Дозвіл на проживання

Консультації з питань дозволу на проживання (ДНП), що надаються центром, обмежуються правилами отримання віз та тимчасового або постійного ДНП у СР.

Після в'їзду на територію Словацької Республіки необхідно повідомити початок перебування протягом 3-х робочих днів з моменту в'їзду - Скачать бланк і більш докладну інформацію ТУТ. Повідомлення про перебування також можна надіслати до відповідного відділу міграційної поліції поштою, рекомендуємо рекомендованим листом.

Тимчасовий ВНЖ у Словаччині пов'язаний з визначеною метою, наприклад, працевлаштування, підприємництво, отримання освіти, возз'єднання родини тощо. Кожен заявник на отримання ВНЖ повинен підтвердити обрану мету.

Повний список доступних цілей і необхідних, згідно закону документів, ви знайдете у інфокартах (версія російською ТУТ). Обрані члени сім'ї можуть разом з гарантом (членом сім'ї з “основною” метою перебування) подати заяву про надання тимчасового ВНЖ з метою возз'єднання родини.

Для подання заяви про надання тимчасового/постійного ВНЖ слід також надати апостильовану і перекладену довідку про несудимість. Міграційна поліція, як виняток, маючи обґрунтоване підтвердження, може не вимагати більш високий ступінь довідки про несудимість (апостиль).

У зв'язку з кризовою ситуацією і надалі діє правило - якщо іноземець в'їхав у Словаччину легально (наприклад, у рамках безвізового режиму) і далі не має дозволу на проживання, він має право знаходитися у Словаччині до закінчення одного місяця після відміни кризової ситуації. Кризова ситуація у Словаччині безперервно триває з березня 2020 року, і ми не знаємо, коли буде відмінена. Детальнішу інформацію ви можете знайти на сайті ТУТ.

2. Тимчасовий притулок

Тимчасовий притулок надається з метою захисту іноземців від воєнних конфліктів, повсюдного насилля, наслідків гуманітарної катастрофи чи постійних або масових порушень прав людини у країні їх походження.

Уряд Словацької Республіки схвалив надання тимчасового притулку громадянам України та членам їхніх сімей.

Членом сім'ї громадянина України вважається:

чоловік/дружина громадянина України,
неповнолітня дитина громадянина України або неповнолітня дитина чоловіка/дружини громадянина України,
батько неповнолітньої дитини, яка є громадянином України
Тимчасовий притулок буде надано з 1 березня до 31 грудня 2022 року. Уряд Словацької Республіки може ухвалити рішення про його дострокове припинення або продовження.

Заявники повинні надати достовірні докази своєї особи та громадянства України, а якщо вони не є громадянами України, то свою особу, громадянство та родинний зв'язок із громадянином України.

Заявники можуть підтвердити свою особу, наприклад, дійсним, але також і недійсним закордонним паспортом або посвідченням особи або пред'явивши посвідчення водія разом із свідоцтвом про народження, або будь-який інший документ з фотографією разом із свідоцтвом про народження.

Якщо у вас є закордонний паспорт, документ, що засвідчує особу або інший документ, тимчасовий притулок буде надано негайно.

Якщо Ви хочете подати заяву про надання тимчасового притулку, Ви можете подати заяву:

при в'їзді на територію Словацької Республіки у відповідному відділенні на прикордонному пункті,
після в'їзду на територію Словацької Республіки у відповідному відділенні міграційної поліції за місцем перебування
За неповнолітніх заяву подає законний представник або призначений судом опікун; неповнолітній повинен бути присутнім під час подання заяви.

Після того, як ви подасте заяву, поліція

вилучить закордонний паспорт або інший документ посвідчення особи та видасть вам відповідне підтвердження (документи будуть повернені вам за запитом після закінчення процедури надання тимчасового статусу біженця), та
візьмуть відбитки пальців.
Якщо вам не перешкоджають серйозні причини, ви повинні з'явитися в табір для біженців в Гуменном протягом 24 годин з моменту подання заяви; відділення поліції видасть вам транспортний документ дійсний 24 години. Якщо у вас є житло, ви не повинні бути в таборі для біженців.

З Вами проведуть співбесіду, щоб з'ясувати, чи ви відповідаєте умовам на отримання тимчасового притулку, і вам буде видано посвідчення іноземця, який потребує тимчасовий притулок.

Рішення за вашою заявою буде ухвалено не менше ніж протягом 30 днів. В обґрунтованих випадках цей термін може бути продовжено на 30 днів, зокрема неодноразово.

Якщо ваше прохання про тимчасовий притулок буде задоволене, вам буде видано документ про дозвіл на перебування з позначкою „ODÍDENEC”.

Однак, якщо в період тривалості процесу ви залишите територію Словаччини, подайте заяву про надання притулку або додаткового захисту, або вам буде надано тимчасовий або постійний дозвіл на проживання, процес про рішення надання Вам тимчасового притулку буде припинено.

Міністерство надасть тимчасовий притулок з метою возз'єднання сім'ї

чоловік/дружина з наданим тимчасовим притулком, якщо шлюб триває і тривав на момент, коли іноземець покинув країну походження, і він(а) заздалегідь дав згоду в письмовій формі на возз'єднання,
неодружені/незаміжні діти особи з наданим тимчасовим притулком та неодружені/незаміжні діти їх чоловік(а/і) віком до 18 років,
інші близькі родичі, наприклад, від згаданих у пунктах (a) та (b), якщо вони проживали з особою з наданим тимчасовим притулком в одному домогосподарстві та повністю або частково перебували на утриманні цієї особи.
Якщо вам надано тимчасовий притулок, ви можете працювати в Словаччині без необхідності отримання додаткових дозволів.

Особи, які подають заяву на отримання тимчасового притулку, та особи, яким було заподіяно тимчасовий притулок, мають право на отримання невідкладної медичної допомоги, а у випадках, що заслуговують на особливий розгляд, якщо індивідуальна оцінка стану здоров'я виявляє особливі потреби у медичній допомозі, - на отримання такої медичної допомоги.

Надання тимчасового притулку не поширюється на громадян України, які мають постійний чи тимчасовий дозвіл на проживання у Словаччині, або подали заяву на надання їм притулку, або вже отримали притулок чи додатковий захист.

3. Притулок (міжнародна охорона)

Заяву про надання притулку можна подати, якщо у вас є обґрунтовані побоювання переслідувань за расовою, національною або релігійною ознакою, через певні політичні погляди або належність до певної соціальної групи, і із-за цих побоювань ви не можете чи не хочете повернутися в ту країну, або якщо вас переслідують за здійснення політичних прав і свобод. Для захисту вас від серйозної несправедливості у країні вашого походження, може бути надано додатковий захист.

Якщо ви заїжджаєте на територію Словацької Республіки через прикордонний пункт, за прийняття заяви про надання притулку відповідає відділ прикордонної поліції на прикордонному пункті. Якщо ви подорожуєте повітряним шляхом, то необхідно звернутися у відділення поліції у транзитній зоні аеропорту (Кошице, Братислава, Попрад). Якщо ви вже знаходитеся на території Словацької Республіки, ви можете подати заявку про надання притулку виключно у Відділ з питань надання притулку поліції в Гуменне.

За розгляд заявок про надання притулку чи додаткового захисту відповідає Міграційна служба Міністерства внутрішніх справ СР.

Міграційна служба МВС СР

Pivonková 6, Bratislava
+421 (0)2 4341 4775, +421 (0)2 4825 4104

Відділ з питань надання притулку PZ Humenné

Nemocničná 1, 066 01 Humenné
+421 96182 3241

Ви також можете звернутися в неурядові організації, що надають юридичні консультації особам, які шукають притулок, - Словацька гуманітарна рада або Лігу з прав людини. Ви можете знайти відповіді на важливі питання про надання притулку ТУТ (російською ТУТ). Коротко про процедуру надання притулку ТУТ.

Ліга з прав людини / Liga za ľudské práva

Račianska 80, Bratislava
тел: + 421 918 366 968
електронна пошта: [email protected]

Словацька гуманітарна рада / Slovenská humanitná rada

Budyšínska 1
Bratislava, 831 03
+421 51 70 81 777
електронна пошта: [email protected]

ЖИТЛО І ІНШІ ВИДИ ДОПОМОГИ
Інформацію про можливості пошуку житла та інших видів допомоги можна знайти на наступних сайтах:

Kto pomôže Ukrajine - платформа, яка охоплює різні форми допомоги (житло, психологічна, медична, фінансова допомога)

Pomoc pre Ukrajinu - списки державного, готельного та приватного житла

Безкоштовний проїзд
Залізнична компанія СР запровадила безкоштовний проїзд у всіх поїздах для громадян України, які можуть пред'явити чинний паспорт чи посвідчення особи. У поїздах з обов'язковими проїзними квитками перевезення можливе навіть без дійсного проїзного квитка.

У деяких регіонах Словаччини надається безкоштовний автобусний транспорт.

ДозвІл на в'їзд з тварин
Державна ветеринарна та продовольча адміністрація Словацької Республіки дозволила некомерційне переміщення тварин, що супроводжують біженців, які не відповідають умовам законодавства, що застосовується, на територію Словацької Республіки. Необхідні бланки заяви ви можете знайти ТУТ.

Джерело матеріалів https://www.mic.iom.sk/sk/novinky/760-informatsiya-ukrayina.html

Корисні посилання:

www.ukraineslovakia.sk - інформація для людей приїжджаючих з України
ua.gov.sk - портал державного управління СР
www.ukraineslovakia.sk - сайт Ліги з прав людини та ГО Mareena
Довідкові лінії Міністерства внутрішніх справ СР для україномовних осіб: +421 513 816 111 та +421 259 765 111
ГО Sme spolu: +421 911 201 889
Список юристів, які безкоштовно консультують українських громадян
HelpUkraine - платформа для пошуку безкоштовного, безпечного та гідного проживання та психологічної, соціальної чи матеріальної допомоги.

-----------------
Враховуючи сказане рекомендую оформитись як турист, по безвізу 90 днів протягом 180 днів , або скористатися тимчасовим захистом , біженців не варто оформлювати якщо не визначились з країною. 

Сатус біженця лише коли будете точно знати , яка країна вам підходить 

Статус біженця надає право перебування до 3 -х років, право на працю, право на освіту дітям та право на медичні послуги за потребою.

Бженцем ви можете бути лише у одній державі , а у інших користуєтесь тимчасовим захистом.

З повагою,
Костянтин Гончаренко

12.03.2022 16:51

Вопросы из такой же категории

Выезд за границу в вп
Как не получить запрет на въезд, сильно просрочено пребывание в Украине
Могу ли я подать документы на получение статуса беженца?