Здравствуйте, скажите пожалуйста если у мужа в военном билете стоит печать о том что он зачислен в оперативный резерв 1 очереди(специальность 101 по ВОС, пулемётчик, это ведь идёт не критическая специальность), и он работает в критической инфраструктуре(жд транспорт), может ли он быть забронирован? Года службы 2016-2017 обычная срочка, каким образом он попал в резерв 1 очереди не понятно(
Что можно сделать в таком случае? Некоторые говорят что всё таки из-за того что человек задействован в нуждах населения здесь, занимается вывозом беженцев с Дон.обл, то в каком то законе такой пунктик есть, и возможно за него можно зацепиться?

24.08.2022 08:12
Лена, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Може бути заброньованим , якщо голова правління АТ Українська залізниця погодить це питання у Мінекономіки та видасть наказ по підприємству куди включать вашого чоловіка.

Наразі Головнокомандувач  вирішив відмовитися від черг мобілізації, мобілізують тих хто невідкладно необхідний.

Розділом V Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» встановлюються основні засади проведення бронювання. Метою бронювання, що здійснюється у мирний та воєнний час є забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період. Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.
Найбільш проблемним для більшості підприємств України є питання, чи є можливим бронювання працівників після початку мобілізації.
Ситуація ускладнюється тим, що документи, якими врегульовуються обсяги та порядок бронювання відсутні у публічному доступі, оскільки віднесені до інформації для службового користування. Так, постанова Кабінету Міністрів України № 377 від 9 червня 1994 р. «Про затвердження Положення про військовий облік військовозобов’язаних та призовників» має гриф «Для службового користування», але у неофіційних джерелах вказується, що пунктом 15 Положення передбачається, що бронювання відбувається на підставі інформації, що подається керівником юридичної особи . Пунктом 3.4. Інструкції організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затверджені наказом Міністра оборони України від 15.12.2010 N 660 визначається, що на керівників підприємств покладається своєчасне оформлення бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час . Однак, відкритими документами не передбачене жодне визначення поняття «своєчасно». Окремі посадовці трактують таке визначення як «у мирний час» , проте Законом (див. вище) можливість бронювання не обмежується мирним часом.
Таким чином, при наявності подібного спору, завжди є можливість це швиденько оскаржити

-----------------------

Існує Перелік військово-облікових спеціальностей осіб офіцерського складу, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 20 червня 2012 року № 412/ДСК, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16 липня 2012 року за № 1190/21502 (із змінами) , його використовують у своїй роботі ТЦК СП
Щодо порядку бронювання є постанова КМУ ПОСТАНОВА
від 03 березня 2022 р. № 194 Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

24.08.2022 13:25
Лена
Киев

Военкомат делает упор именно на то что он внесён в оперативный резерв 1 очереди (это подтверждает печать в военном билете). И именно на основании этого военкомат аннулировал бронь предприятия. Это действительно так, по закону он не может быть забронирован?

24.08.2022 16:38

Якщо буде вручено мобілізаційне розпорядження , має невідкладно прибути до воєнкомат і очікувати подальших наказів письмових Начальника воєнкомату.

Скарги та роз яснення приймають тут:
Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

З повагою,
Костянтин Гончаренко

24.08.2022 18:04

Вопросы из такой же категории

Возможно ли получить отсрочку сироте до 23 и выехать с ней за границу?
Муж служит и попал под обстрел, сейчас в больнице проходит лечение. Как сделать так чтобы его повторно не забрали туда же. У нас маленький ребёнок ему 6 месясев.
Меня с трудом вытащили раненого в ногу, с под обстрелов