Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
Стосовно вашого питання повідомляємо наступне

 Майно, придбане або набуте до шлюбу є особистою приватною власністю подружжя.
Особиста приватна власність кожного із подружжя - це те майно, яке належить лише одному з подружжя і на яке не поширюється сімейно-правовий принцип спільності майна подружжя.
Тобто, все майно, набуте до другого шлюбу не підлягає поділу з майбутнім чоловіком.
Претендувати на поділ зазначененого майна може чоловік від першого шлюбу, якщо тільки це майно в першому шлюбі не було особистою приватною власністю подружжя.
Відповідно до ст. 57 СК України, особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:
майно, набуте нею, ним до шлюбу;
майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;
житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації;
земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації;
речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;
страхові суми, одержані нею, ним за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.
премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.
Отже, в другому шлюбі майно не підлягає поділу, але може бути поділено з чоловіком від першого шлюбу.
Якщо майно жінка мала взагалі до першого шлюбу, то воно не підлягає поділу, але на нього розповсюджується право на спадкування.

Все , що придбано у момент шлюбу підлягає поділу 50 на 50 , якщо хтось із подружжя вклав більше ресурсів та має відповідні докази документи, свідки чеки ремонту, то суд визначить  інакше.

Сімейний Кодекс України:

Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя
1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).
2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Щоб воно не підлягало поділу воно має бути вам подаровано через дарування нотаріально , або отримано у спадок , чи за особисті заслуги на роботі , нагороди, кубки, авто передане трудовим колективом., або майно має належати вашим родичам.

треба здійснити дарування майна на Ваше ім я , якщо ні воно буде визнано судом спільною частковою власністю подружжя за час шлюбу.

----------------

 звернутись до суду з позовом про припинення частки в спільному майні на підставі ст. 365 ЦК України. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:
1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;
2) річ є неподільною;
3) спільне володіння і користування майном є неможливим;
4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

С уважением,
Константин Гончаренко
------------
Більш детальні консультації є мінімально платними - залишайте будь-ласка, через платіжну систему сайту оплачене питання 

17.11.2022 13:05

Вопросы из такой же категории