250 грн.

Вопрос решен

Доброе утро.Моего парня призвали в армию,у него статья 64 в.Подскажите пожалуйста на какие виды служб его имеют право направить.И еще,его хотят оформить в добровольческий батальон,хотя он не доброволец,чем это может грозить?

23.02.2023 08:09
Ольга, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!

Ваш хлопець є обмежено придатним у воєнний час тому:

Особи, що визнані обмежено придатними до військової служби, − непридатні до служби у десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах.

Водночас такі армійці придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

З метою медичної та соціальної реабілітації громадяни, що пройшли медичну комісію, можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК ВМКЦ, але не раніше ніж через 3 роки після ухвалення постанови про обмежену придатність до військової служби.

Ви визнані непридатним в мирний час, обмежено придатним в воєнний час (адже частково непридатних не буває) за ст. 64 п. "в" розкладу хвороб згідно до Положення про ВЛК.

Згідно до п. 20.3. Положення про ВЛК (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523 )

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Тобто, з обмеженою придатністю Ви можете нести службу тільки в частинах та підрозділах забезпечення, на підприємствах наприклад оборонного направлення, або виконувати ремонтні роботи військової техники, якщо дозволяє Ваша спеціальність, або залишитися служити в роті охорони в військоматі тощо. А не в зону бойових дій.

Проте, на практиці, є непоодинокі випадки направлення мобілізованих з обмеженою придатністю в зону бойових дій, та навіть без жодної бойової підготовки. На будь - які зауваження на незаконність таких дій з боку командування, погрожують кримінальною відповідальністю за непокору. Тому, Ви маєте бути готові до всього, та рекомендую підготувати заздалегідь письмовий рапорт на ім'я командування. 

Якщо контракт підписувався він є військовослужбовцем , а не добровольцем , хоча якщо подасть самостійно рапорт на переведення можуть перевести у інший діл , рід військ.

Скарги та роз яснення приймають тут:
Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

З повагою,
Костянтин Гончаренко
--------------------------------------
Швидкі консультації за помірну вартість - рекомендуйте наш портал друзям та знайомим.
ЮРИДИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ: ПРАВОВА ДОПОМОГА ЮРИСТІВ З ДІЮЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА НА JURISTOFF.СOM

23.02.2023 14:03

Вопросы из такой же категории

Мой муж пошел в лавы ЗСУ контрактником 2 меся ца назад,в итоге контракт они подписали в учебной части но без первой страницы и в пустом виде,на руки второго экземпляра не выдали,сейчас его отправляют на передовую а контракта он не получил на подемные рапо
Муж с заключение ВЛК "частично годен" отправлен в зону боевых.
Отсрочка от призыва