В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

18 листопада 2010 ознаменувався знаковою для українців подією: Верховна Рада ухвалила Податковий кодекс України, а вже 3 грудня документ був підписаний Президентом. Коментуючи вплив законодавчих змін на правове регулювання акцизного збору (податку), слід зазначити наступне.

Підпункт 14.1.4 НК визначає акцизний податок як непрямий податок на споживання окремих видів товарів, визначених Кодексом як підакцизні, що включається до ціни зазначених товарів (продукції). До підакцизних товарів, відповідно до положень НК, віднесені: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, нафтопродукти, скраплений газ, легкові автомобілі, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли (пп . 14.1.145, 215.1 ПК), а до платників цього податку - виробники таких товарів, у тому числі з давальницької сировини, імпортери підакцизної продукції та інші суб'єкти відповідно до ст. 212 НК.

Акцизні нововведення Податкового кодексуЯкщо порівняти чинне законодавство, що регулює акцизний збір, до норм НК, то основні нововведення зводяться до наступного:

- Акцизний збір перейменовується в акцизний податок;

- Впроваджується індексація ставок акцизу як на алкогольні напої та тютюнові вироби, так і на пиво;

- Датою виникнення податкових зобов'язань визначається дата реалізації або ввезення підакцизних товарів;

- Впроваджується автоматична реєстрація платників акцизного податку;

- Ставки акцизного податку встановлюються у фіксованих розмірах і діляться на: адвалорні, специфічні, адвалорні та специфічні одночасно;

- Ставки акцизного податку можуть переглядатися і змінюватися Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів і вводитися з початку кожного наступного бюджетного року;

- Забороняється сплата сум акцизного податку шляхом взаємних заліків, зустрічних зобов'язань, векселями та в інших формах, які не передбачають сплату сум податку грошовими коштами.

Також хочемо зазначити, що, на відміну від спирту, алкогольних напоїв, вин, лікеро-горілчаних виробів, сигарет, бензинів моторних та інших нафтопродуктів, на пиво із солоду збереглася діюча акцизна ставка - 0,74 гривні за 1 літр (пп. 215.3. 1 НК).

ВИСНОВОК:

Під кінець слід зазначити, що норми Податкового кодексу, які регламентують порядок «акцизного» оподаткування, в цілому не зустріли активного опору з боку представників бізнесу. Як це позначиться на галузі в цілому - побачимо вже найближчим часом.

Сергій Сисуєв,

юрисконсульт ВАТ ПБК «Славутич», Carlsberg group


Получите за 15 минут консультацию юриста!