В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Словаччини розглядають можливість подачі позову до Великобританії до Європейського суду з прав людини. Причиною безпрецедентного кроку стала незвичайна готовність соцпрацівників і судів Британії забирати дітей у батьків "без будь-яких розумних причин", повідомляє The Telegraph.

Влада Словаччини вважають, що занадто багато словацьких родин залишилися без власних дітей по милості британських властей. Якщо сьогодні суд прийме ще одне аналогічне рішення по черговому "дитячому" справі, Словаччина звернеться до Страсбурзького суду, щоб заявити про незаконність дій британців.

Британські ЗМІ нерідко відзначали завзяття, з яким соцпрацівники не тільки відправляються за кордон з метою забрати дітей у батьків-співгромадян, а й позбавляють батьківських прав сім'ї іноземців, що проживають в країні або навіть просто опинилися в Британії на короткий відпускний час. Однак про судові розгляди з приводу практики, яка практично не має аналогів в Європі, мова зайшла вперше.

Словаччина загрожує Великобританії позовом до ЄСПЛ через системи УрядСправу, яка розглядається сьогодні в британському апеляційному суді, стосується двох хлопчиків з словацької родини, батьки яких жили і працювали у Великобританії з моменту вступу Словаччини до ЄС у 2004 році. Два роки тому батьки звернулися в лікарню з приводу легкої інфекції в одного з синів. Соцпрацівників сповістили про те, що інфекція могла стати результатом "ненавмисних ушкоджень". В результаті обох дітей помістили під опіку в сім'ю американського пастора, який потім описав суду, як поліцейські і соцпрацівники насильно забирали дітей у шокованих батьків. За всім цим послідував судовий процес за участю "експертів" - лікарів і психологів, 16 перекладачів і десятків юристів. Спочатку місцева влада пропонували відправити дітей до їх бабусі в Словаччину, однак соцпрацівники наполягали на тому, щоб дітей усиновили опікуни. Після того, як суд, до загального здивування, підтримав варіант з усиновленням, у справу втрутилися словацька влада.

Враховуючи те, що нинішній процес - лише одне з 30 аналогічних розглядів, не дивно, що вся система "захисту сім'ї" у Великобританії виявилася під пильною увагою Словаччини.

"Це справа, що дає серйозний привід для занепокоєння, тільки підкреслює, який шок переживають багато іноземців, коли вони розуміють, як працює британська система, - не в останню чергу тому, що більшість приїжджають з країн, де подібне неможливо уявити.", - Говорить член британського парламенту Джон Хеммінг, глава організації "Справедливість для сімей".

Хеммінг планує озвучити свої побоювання у розмові з новим міністром у справах дітей Едвардом Тімпсоном, баристерів з сімейного права, який сам усиновив двох і батьки якої виступали опікунами для більш ніж 80 дітей.


Получите за 15 минут консультацию юриста!