В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Переваги та недоліки офшорних та оншорних фірмЧому українським підприємцям краще і простіше працювати з іноземними компаніями?

Ще великий філософ Фома Аквінський говорив: «Податок - це дозволена форма грабежу». І прийдешні зміни в податковому законодавстві України доводять на практиці його розуміння податків. Все більше і більше українських підприємців починають дивитися на захід, намагаючись знайти нові засоби і рішення, щоб утримати свій бізнес на плаву. І якщо ще в 90-ті роки вважалося, що з офшорними і Оншорні компаніями працюють тільки незаконослухняні бізнесмени, то на даний момент у багатьох підприємців не залишилося іншого виходу, окрім як використовувати для бізнесу іноземні резерви, тому що можливості українського законодавства обмежені.

Само собою мова не йде про ухилення від сплати податків або про обхід закону, але знання можливостей, які надають нам іноземні юрисдикції, дає право економити на знанні нормативної бази, використовуючи для цього тільки законні методи.

Працювати з іноземними компаніями насправді набагато простіше і зручніше, ніж з українськими, а відмінність систем права і різноманітність форм ведення бізнесу грає на руку нашим бізнесменам

Коли ми говоримо про використання можливостей іноземних компаній, ми маємо на увазі не тільки офшори. Хотілося б визначити поняття оншор, яким є компанія, зареєстрована у звичайній податкової юрисдикції.

Ставки податків в оншорних юрисдикціях дуже часто нічим не поступаються і навіть перевищують українські, але в той же час при дотриманні певних умов Оншорні компанія має право на податкові пільги, які визначені законами країни її реєстрації. При цьому такі пільги можуть поширюватися тільки на певний вид компаній; на компанії, що займаються певним видом діяльності, або ж на будь-які зареєстровані компанії в цілому.

Прикладом оншор може служити LLP у Великобританії. Ставка податку на прибуток у Сполученому Королівстві досить висока, але така форма компаній як LLP має право не платити податки на території Великобританії, а при дотриманні певних умов - взагалі ніде. Оншорні компанії, як правило, мають зобов'язання вести бухгалтерію, звітувати і іноді проходити аудит. Всі ці процедури повинні здійснюватися відповідно до законів країни реєстрації компаній, що, здавалося б, значно ускладнює роботу з ними. Але на сьогоднішній день існують безліч фірм, які допомагають у здачі звітності та безпосередньо зв'язуються з аудиторами і бухгалтерами іноземних юрисдикцій, не створюючи додаткових складнощів для власників.

Оншорні компанії можуть бути цікаві самі по собі, але найчастіше їх використовують разом з офшорами, щоб оптимізувати схему роботи.

Всі знають, що з офшорами працювати легко і зручно. Але чи справді це так у нашій країні? Якщо брати до уваги тільки об'єктивну сторону питання, то так. Класична офшорна компанія не платить ніяких податків і не здає жодних звітів, якщо веде свою діяльність за межами країни реєстрації. У офшорних зонах відсутній валютний контроль, необхідність проходити аудит або здавати бухгалтерію. Будь-який підприємець, використовуючи офшор, наприклад, у схемах імпорту товару, може спокійно купити партію товару за ціною, наприклад, 100000 доларів США і продати цей товар української компанії за ціною 5000 доларів США, не отримавши ніякого прибутку і ніяк не обгрунтовуючи таку політику діяльності . Таким чином, відбувається суттєва економія за рахунок сплати меншої суми митних платежів і вхідного ПДВ.

Єдиним об'єктивним мінусом роботи з офшорними компаніями в нашій країні є певне обмеження в грошових перерахувань на банківські рахунки компаній, які зареєстровані в офшорних зонах. Перелік таких зон був визначений у додатку до розпорядження Кабінету Міністра України № 77-р в 2003 році.

А обмеження в перерахуванні коштів визначається пунктом 18.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», в якому йдеться, що «у разі укладення договорів, які передбачають здійснення оплати товарів на користь нерезидентів, що мають офшорний статус, при здійсненні розрахунків через таких нерезидентів або через їх банківські рахунки, незалежно від того, чи здійснюється така оплата безпосередньо або через інших резидентів або нерезидентів, витрати платників податку на оплату вартості таких товарів включаються до складу їх валових витрат у сумі, що становить 85% вартості цих товарів ».

Виходячи з вищенаведеної норми, обмеження в частині включення до складу валових витрат платника податку витрат на оплату вартості товарів (робіт, послуг) застосовується у разі, якщо:

) Нерезидент, з яким укладено договір на оплату товарів (робіт, послуг), розташований в офшорній зоні;

) Розрахунки за товари (роботи, послуги) здійснюються через нерезидентів, розташованих в офшорній зоні (як через посередників у розрахунках);

) Оплата за товари (роботи, послуги) здійснюється через банківські рахунки нерезидентів, розташованих в офшорній зоні.

Таким чином, нерезиденти, зареєстровані на територіях офшорних зон, офіційно користуються менш сприятливими умовами роботи на Україні. Але відповідно до листа Державної податкової адміністрації України № 8036 від 27.11.2002 українські підприємства - імпортери, які проводять оплату на користь нерезидентів, розташованих не в офшорній зоні, але на їх рахунки, відкриті в банках, зареєстрованих в офшорній зоні, можуть включати в складу своїх валових витрат суму витрат на оплату вартості товарів (робіт, послуг) на всі 100 відсотків.

ДПАУ допускає можливість віднесення на валові 100% витрат на оплату вартості товарів (робіт, послуг), придбаних через околоофшорние схеми

Це обмеження, встановлене нашим законодавством, може бути легко усунуто. Потрібно тільки підібрати офшорну компанію, країна реєстрації якої не входить до офшорний перелік КМУ. Такою країною є, наприклад, Панама або ж Нова Зеландія.

Але є ще один мінус роботи з офшорними компаніями, який відноситься до суб'єктивних чинників і з яким набагато складніше боротися. Йдеться про загальну репутації офшорних компаній і про ставлення до них наших податкових та перевіряючих органів. Звичайно, все залежить від головної проблеми, для вирішення якої ви вирішили використовувати офшорну або Оншорні компанію.

Якщо ви бажаєте просто убезпечити свій бізнес або володіти нерухомістю від імені нерезидента, то для вас суб'єктивний чинник практично не має значення. Але якщо ви займаєтеся торгівлею, заводом інвестицій або складаєте договори послуг, то про це слід подбати. Звичайно в законах і підзаконних нормативних актах України не вказано, що контрактами з офшорними компаніями слід приділяти особливу увагу, але такі реалії нашої країни.

Тому офшорні компанії часто використовують в зв'язці з Оншорні, тобто звичайними компаніями. Це дає можливість, з одного боку, використовувати переваги офшорної компанії, а з іншого боку - красиво виглядати перед перевіряючими органами, так як ставити підписи на контрактах і укладати угоди буде не офшор, а звичайна компанія, зареєстрована в респектабельній юрисдикції. Такі оншорні компанії називають фасадними, і використовуються вони в тих же схемах, що і офшори. Фасадами часто виступають респектабельні європейські країни, такі як Великобританія, Данія, Нідерланди, Австрія або ж Кіпр.

Значним плюсом у використанні компаній, зареєстрованих в цих юрисдикціях, є можливість безперешкодно укладати будь-які договори з будь-якими юрисдикціями та перераховувати за ним гроші. Саме цей плюс і зробив можливим використання таких компаній як фасадів. Австрійська компанія укладає договори з українською фірмою, отримує відповідний прибуток, а потім укладає інші договори з офшорною компанією та перераховує на її рахунок у банку свій прибуток в якості платежів за будь-які послуги, позика або роялті. Звичайно, теоретично подібна можливість існує і у нас. Але чим менше компанія, тим складніше їй буде довести обгрунтованість виплат за договорами послуг нерезиденту. Тоді як в респектабельних юрисдикціях податківці не ставлять своєю метою засумніватися в сутності кожної угоди з нерезидентом. У тій же Великобританії податок на прибуток становить 21%, якщо прибуток компанії не перевищує 300000 фунтів стерлінгів на рік, 29,75%, якщо прибуток знаходиться між 300001 - 1500000 фунтів стерлінгів і 28%, якщо прибуток компанії склав більше ніж 1500000 фунтів. Ставки податку досить високі, але в той же час звичайне товариство з обмеженою відповідальністю (LTD), що має оборот менше ніж шість з половиною мільйонів фунтів стерлінгів на рік, може сплачувати корпоративний податок з мінімальної суми. Корпоративний податок сплачується у Великобританії один раз на рік. І якщо обіг компанії склав трохи більше 1 мільйона фунтів, а кінцева оподатковуваний прибуток вийшла всього пару тисяч фунтів, то компанія заплатить податок з такого прибутку. У цьому випадку податкову не цікавитиме, за якими договорами і куди пішли решта грошей з рахунків англійської компанії. Сума в 6,5 мільйонів фунтів - поріг для проходження аудиту в Британії. Якщо оборот компанії перевищує даний поріг, з'являється необхідність надання всіх оригіналів договорів, за якими йшли транзакції, та інших доказів правдивості здачі бухгалтерського звіту. Один раз на рік така компанія повинна здати бухгалтерський звіт, а для його складання достатньо тільки виписки з банку і підтвердження кожної транзакції копією договору. Якщо у звіті все сходиться, то ніяких додаткових перевірок на «реальність» договору і обгрунтованість ціни можна не чекати. Це дозволяє зробити висновок про те, що великою перевагою роботи з іноземними компаніями є лояльність податкових органів зарубіжних країн при подачі звітності компаніями.

Міжнародні конвенції про уникнення подвійного оподаткування - ефективний інструмент грамотної податкової оптимізації

Ще одна перевага роботи з іноземними компаніями - можливість використовувати в роботі міжнародні договори і конвенції. У першу чергу мова йде про конвенціях про уникнення подвійного оподаткування.

Угоди про уникнення подвійного оподаткування - це міжнародні договори з податкових питань, мета яких - виключити ситуацію, коли один і той же дохід або одне і те ж майно оподатковується двічі у двох різних країнах. Зокрема, Україна підписала низку подібних угод.

У своєму листі № 961/7/12-0117 Державна податкова адміністрація України повідомляє, що відповідно до інформації Міністерства закордонних справ України, набрали чинності міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування з Австрією (20.05.99), Азербайджаном (03.07.2000), Алжиром (01.07.2004), Бельгією (25.02.99), Білоруссю (30.01.95), Болгарією (03.10.97), Бразилією (26.04.2006), Великою Британією (11.08.93), В'єтнамом (19.11.96), Вірменією ( 19.11.96), Грецією (26.09.2003), Грузією (01.04.99), Данією (21.08.96), Єгиптом (27.02.2002), Естонією (24.12.96), Ізраїлем (20.04.2006), Індією (31.10 .2001), Індонезією (09.11.98), Іраном (21.07.2001), Італією (25.02.2003), Казахстаном (14.04.97), Канадою (22.08.96), Киргизстаном (01.05.99), Китаєм (18.10. 96), Республікою Корея (19.03.2002), Кувейтом (22.02.2004), Латвією (21.11.96), Ліваном (06.09.2003), Литвою (25.12.97), Македонією (23.11.98), Молдовою (27.05. 96), Нідерландами (02.11.96), Норвегією (18.09.96), Об'єднаними Арабськими Еміратами (09.03.2004), Південно-Африканською Республікою (23.12.2004), Польщею (11.03.94), Португалією (11.03.2002), Російською Федерацією (03.08.99), Румунією (17.11.97), Сербією і Чорногорією (29.11.01), Сирією (04.05.2004), Словаччиною (22.11.96), США (05.06.2000), Таджикистаном (01.06.2003 ), Таїландом (24.11.2004), Туреччиною (29.04.98), Туркменістаном (21.10.99), Угорщиною (24.06.96), Узбекистаном (25.07.95), Фінляндією (14.02.98), Францією (01.11.99) , ФРН (04.10.96), Хорватією (01.06.99), Чехією (20.04.99), Швейцарією (26.02.2002), Швецією (04.06.96). Крім того, відповідно до статті 7 Закону України «Про правонаступництво України» держава застосовує договори СРСР про уникнення подвійного оподаткування, що діють до набрання чинності новими договорами. Договори СРСР діють для України з такими країнами: Іспанією, Кіпром, Малайзією, Монголією, Японією.

Угоди або Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з конкретними країнами мають свої особливості, але існують загальні, практично незмінні характеристики. Дія Конвенцій поширюється на все по суті податки, які будуть стягуватися будь-яким договірною державою після дати підписання.

На даний момент договору про уникнення подвійного оподаткування дозволяють не тільки сплачувати податок на прибуток один раз на рік в одній з договірних країн, але й істотно знизити податки джерела (на репатріацію) при виведенні дивідендів, відсотків і роялті нерезидентам

У світлі підписання та ратифікації Україною всіх подібних договорів ще більш необгрунтованими і нелогічними здаються прийдешні зміни в податковому праві країни. Якщо проект Податкового кодексу буде прийнятий в тій редакції, в якій він пройшов перше читання 8 жовтня 2010, то з деяких видів доходу за певними договорами податки будуть стягуватися двічі. Це, безумовно, суперечить договорам про уникнення подвійного оподаткування, які свого часу були ратифіковані тієї ж Верховною Радою.

Крім того, іноземні компанії ідеально підходять для відкриття мультивалютного рахунку в будь-якому банку світу. Мова йде не тільки про оншорних фірмах з респектабельних юрисдикцій, але також і про офшорах. Будь-яка офшорна компанія може відкрити рахунок у будь-якому банку світу, навіть у швейцарському! Звичайно, банк хоче знати свого клієнта. І якщо ви хочете відкрити рахунок в багатому європейському банку, будьте готові надавати інформацію про себе і свій бізнес. При цьому чим багатша і надійніше банк, тим більше він вимагає інформації. Інформація надається про бенефіціара, тобто про фізичну особу, в інтересах якої відкривається рахунок і який насправді володіє грошима. Навіть якщо справжній власник юридично не фігурує в документах компанії, на яку відкривається рахунок; не є її засновником, директором або ж довіреною особою. Таким чином, банку не важливо, на компанію якої юрисдикції відкривати рахунок, і знати він хоче тільки справжнього власника. Набагато простіше для бенефіціара відкривати рахунок на офшорну або Оншорні компанію, уникаючи всіх складнощів українського законодавства, які очікують його у разі відкриття рахунку безпосередньо.

ВИСНОВОК:

Іноземні компанії, будь то офшори або оншори, звичайно ж, не є панацеєю від усіх податкових складнощів, які готує для нас законодавство. Неможливо вибрати одну компанію для вирішення всіх проблем, які існують на даний момент, але цілком реально вирішити хоча б якусь їх частину - відкрити рахунок в іноземному банку; вивести дивіденди, не сплачуючи додаткових податків, або ж володіти нерухомістю, не побоюючись рейдерського захоплення . На сьогоднішній день можна легко зареєструвати іноземне підприємство і керувати ним, не виїжджаючи з країни і не вивчаючи самостійно іноземне законодавство. А от не користуватися тими перевагами, які дає нам знання іноземних законів, як мінімум, непрофесійно.


Получите за 15 минут консультацию юриста!