В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Припинення ФОП по-новомуЗаконом України «Про внесення змін до Закону України« Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців »щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб'єктів господарювання» (далі - «Закон про внесення змін»), який набирає чинності 01.02.2011 року, передбачено, зокрема, «наявність в Єдиному державному реєстрі (далі - ЄДР) запису про відсутність фізичної особи - підприємця за вказаного місця проживання».

Проте Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - «Закон про реєстрацію») не передбачений порядок підтвердження відомостей про фізичну особу - підприємця та внесення до ЄДР запису про відсутність фізичної особи за вказаним місцем проживання.

Порядок підтвердження відомостей про фізособу-підприємця та внесення запису до ЄДР про відсутність фізособи-підприємця за її місцем проживання аналогічний порядку, визначеному для юридичної особи

На цю прогалину в законодавстві звертає увагу і Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі - «Держкомпідприємництва») у своєму листі від 10.09.2010 р. № 11550 і, грунтуючись на нормі статті 8 Цивільного кодексу України про аналогії закону, вважає , що порядок підтвердження відомостей про фізичну особу - підприємця та внесення запису до ЄДР про відсутність фізичної особи - підприємця за вказаного місця проживання буде аналогічним порядком, визначеним для юридичної особи.

Я вважаю правомірним вищевикладений підхід Держкомпідприємництва, проте, з моєї точки зору, Закон про реєстрацію слід доповнити положеннями, чітко встановлюють процедуру внесення до ЄДР запису про відсутність фізичної особи - підприємця за вказаного місця проживання, щоб уникнути різного тлумачення різними державними органами і складнощів при застосуванні Закону про реєстрацію на практиці.

Застосування спрощеної процедури державної реєстрації припинення до юридичної особи

Згідно із Законом про внесення змін надходження державному реєстратору від зацікавлених органів, кредиторів юридичної особи повідомлень про їх запереченнях щодо здійснення спрощеної процедури державної реєстрації припинення такої юридичної особи шляхом ліквідації є для державного реєстратора підставою для внесення до ЄДР запису про зупинення процесу згаданої спрощеної процедури державної реєстрації припинення щодо цієї юридичної особи.

Відповідно до Закону про внесення змін державний реєстратор зобов'язаний внести до ЄДР запис про початок процесу проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення такої юридичної особи шляхом ліквідації та повідомити про це державні органи та голови ліквідаційної комісії цієї юридичної особи.

Таким чином, Законом про внесення змін не передбачено механізм повідомлення кредиторів юридичної особи, щодо якої державний реєстратор почав процес проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення такої юридичної особи шляхом ліквідації.

Можливим рішенням у цьому аспекті представляється публікація державним реєстратором інформації про початок проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення такої юридичної особи шляхом ліквідації у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації відповідно до положень ст. 22 Закону про реєстрацію. Аргументом на користь такого рішення можна визнати вимога щодо такого роду публікації у зв'язку з прийняттям засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення про припинення такої юридичної особи.

ВИСНОВОК:

Благі наміри законодавців спростити процедуру реєстрації припинення фізосіб-підприємців та юросіб можуть розбитися про недосконалість як діючих норм законодавства, так і норм, які тільки набудуть чинності. Для того щоб процедура припинення для ФОП заробила на практиці, необхідно внести ряд змін-уточнень у вищевказані законодавчі акти. Приміром для фізосіб-підприємців необхідно прописати процедуру підтвердження відомостей та внесення запису до ЄДР про відсутність фізичної особи - підприємця за місцем проживання. Для юросіб - механізм повідомлення кредиторів юридичної особи, щодо якого державний реєстратор почав процес проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!