В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Професійна відповідальність юристівЩоб уникнути відповідальності юристам слід не тільки швидко і якісно виконувати поставлені завдання, а й узгоджувати з клієнтом механізм їх взаємодії

Ведення юридичного бізнесу є дуже складним процесом, який вимагає наявності у суб'єкта цілого комплексу вмінь і засобів, а тому пов'язаний з великою кількістю ризиків і проблем. Так, партнер будь юридичної фірми повинен бути не тільки справжнім професіоналом у своїй справі, а й мати чудовими організаторськими здібностями, умінням швидко приймати рішення.

Будь-який представник юридичної професії може бути притягнутий до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності. Однак, яким чином буде реалізована процедура притягнення до відповідальності юриста залежить від виду юридичної діяльності. Хотів би звернути Вашу увагу саме на ризики залучення до різних видів відповідальності юристів, які працюють в юридичній компанії.

Так, практикуючий юрист може залучатися до відповідальності, як з ініціативи роботодавця, так і за ініціативою клієнта. Працедавець у разі необхідності може залучити юриста до дисциплінарної відповідальності згідно з положеннями Кодексу законів про працю. При цьому процедура притягнення до дисциплінарної відповідальності саме юриста не має ніякої специфіки, а тому регулюється відповідно загальними положеннями трудового законодавства. Виходячи з цього, відповідно до частини 1 статті 147 Кодексу законів про працю, за порушення трудової дисципліни до працівника можуть застосовуватися лише такі види стягнень:

• Догану;

• Звільнення.

Також не варто забувати, що до дисциплінарної відповідальності юрист може бути притягнутий і з ініціативи клієнта. При укладанні договору на юридичне обслуговування з клієнтом, саме за останнім залишається остаточне слово з приводу стратегії і тактики ведення судової справи або іншої роботи, передбаченої договором. Тому замовник має повне право проявляти ініціативу і підказувати партнерам, чи варто заохочувати або накладати стягнення на того чи іншого юриста. У більшості випадків, звичайно, саме партнер приймає рішення, але, безумовно, залишити без уваги зауваження клієнта він не може. Зовсім інша ситуація виникає, коли клієнт бажає залучити до відповідальності не конкретного виконавця у справі, а юридичну компанію в цілому. У даній ситуації спір вирішується найчастіше в судовому порядку, виходячи з суб'єктного складу сторін.

Процедура притягнення юриста до дисциплінарної відповідальності регулюється загальними положеннями трудового законодавства

Причини для притягнення до відповідальності юриста можуть бути абсолютно різні. При цьому юрист може або виконати роботу неналежним чином, або не виконати її взагалі. Тому, щоб притягнути до відповідальності юриста, потрібно мати достатньо вагомі причини і розуміти, що саме виконано їм не так або не виконане взагалі. Для цього існують деякі критерії, за допомогою яких є можливим оцінити роботу юриста. Безумовно, список цих критеріїв не вичерпний, він багато в чому залежить від клієнта, а також від самої роботи, яку виконує юрист.

На мою думку, серед основних критеріїв оцінки роботи юриста можна виділити наступні:

• Термін виконання роботи. Так, в більшості випадків будь-яке завдання, яке стоїть перед юристом, підлягає виконанню в якийсь конкретний термін. Цей термін може бути передбачений законом (наприклад, подача апеляційної скарги на рішення суду) або клієнтом. Тому якщо юрист не виконав роботу у встановлений термін, то, безумовно, це є підставою для притягнення його до відповідальності.

• Результат роботи. Це найбільш важливий критерій, за допомогою якого визначається якість виконаної юристом роботи. Саме тому досягнення результату, який був намічений перед постановкою завдання, є показником успішного виконання роботи, що, у свою чергу, виключає притягнення до відповідальності виконавця.

• Якість роботи. Цей критерій в більшості випадків може мати визначальне значення при оцінці виконаної роботи, оскільки в деяких ситуаціях дуже важливо проробити роботу не тільки швидко, але і якісно. Прикладом такої ситуації може бути підготовка проекту якого-небудь господарського договору. При виконанні такої роботи важливо врахувати не тільки всі побажання клієнта і норми чинного законодавства, а й передбачити можливі ризики, які нестиме замовник при неналежному виконанні договору іншою стороною. Тому необхідно ретельно їх вивчити, по можливості мінімізувати, щоб надалі уникнути будь-яких претензій з боку клієнта.

Хочу також відзначити, що, виходячи з мого досвіду роботи в юридичному бізнесі, кожен з цих критеріїв в конкретній ситуації може або значно збільшувати, або зменшувати свій вплив.

Критеріями оцінки роботи юриста можуть служити термін виконання, результат і якість роботи

Формула вирішення проблеми залучення юриста до відповідальності дуже проста: «Потрібно всього лише швидко і якісно виконати поставлене завдання». Але це просто лише на перший погляд. Насправді, навіть якісно виконана у встановлений термін робота може не привести до позитивного результату, що стане причиною невдоволення і розчарування клієнта. У даній ситуації юрист повинен представити незаперечні докази того, що він зробив все правильно і своєчасно, а отриманий негативний результат є всього лише наслідком, випадковим збігом обставин, які не залежать від його волі. Тоді ж і виникає питання, які саме докази потрібно надати клієнтові, щоб уникнути притягнення до відповідальності в подальшому?

Я вважаю, що попередити розвиток зазначеної ситуації можливо ще на початку роботи. Для цього перед постановкою завдання потрібно узгодити з клієнтом механізм їх взаємодії, а також контролю над виконанням роботи. Так, процес виконання будь-якої роботи складається з певної кількості етапів. Тому дуже часто варто вдаватися до того, щоб перед безпосереднім початком виконання завдання юрист знайомив клієнта з механізмом своїх подальших дій. Безумовно, цей механізм повинен бути детально описаний таким чином, щоб людина без юридичної освіти, яким найчастіше і є замовник, міг зрозуміти, про що йде мова і для чого все це потрібно. Звичайно, така робота вимагатиме деяких витрат часу з боку юриста, проте це може надалі бути компенсовано відсутністю будь-яких зауважень від клієнта. Крім цього, необхідно погоджувати з клієнтом необхідність виконання, а також результати проведення кожного етапу роботи, що дасть можливість юристу додатково себе застрахувати.

Не менш важливим аргументом з боку юриста може бути його чесність по відношенню до клієнта. Не варто забувати про все, коли у вас «на порозі чекає» клієнт, який вже сьогодні готовий заплатити щедрий гонорар за Вашу роботу. У цій ситуації необхідно ретельно вивчити проблему і обов'язково попередити клієнта про всі ризики, які можуть виникнути в процесі виконання роботи. Однозначно таке рішення може засмутити клієнта, а в деяких випадках навіть зовсім відлякати його від спільної роботи з Вами. Однак я вважаю, що це не привід для засмучення, оскільки у разі несприятливого збігу обставин чи виникнення певних ризиків, про які Ви не попередили замовника, цілком закономірно виникне бажання клієнта залучити Вас до відповідальності.

Слід зазначити, що багато юридичні компанії намагаються убезпечити себе ще перед початком співпраці. Для цього існує декілька способів. Одним з найбільш ефективних, на мою думку, серед них є страхування ризиків за договором, що укладаються між клієнтом і юридичною компанією. Таким чином, у разі програшу справи клієнт для відшкодування збитку звертається до страхової компанії, що дуже вигідно і для нього, і для юридичної фірми. Однак хочу звернути Вашу увагу, що даний спосіб може бути доступний лише для іноземних юридичних фірм, що працюють в Україні. Така ситуація обумовлена ??тим, що вітчизняні страхові компанії на даний час не надають послуг зі страхування подібних ризиків в юридичному бізнесі.

Також існують і інші інструменти уникнення відповідальності перед клієнтами, серед яких гарантування клієнту, що юридична фірма дотримується прийняті «Етичні правила», а також Правила адвокатської етики. Таким чином, клієнт повідомляється про те, що юридична фірма зобов'язується діяти згідно з прийнятими правилами, і тому буде робити все можливе, щоб не втратити свій авторитет на ринку.

ВИСНОВОК:

Виходячи зі сказаного хочу відзначити, що справжній професіонал завжди повинен працювати старанно і повністю віддаватися улюбленій справі, а також бути готовим нести відповідальність за некваліфіковані дії.

Ф. Достоєвський сказав: «Кожна людина несе відповідальність перед усіма за всіх людей і за все», тому завжди варто бути до неї готовим і не боятися цього.


Получите за 15 минут консультацию юриста!