В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Методи тиску податкових органів і способи боротьби з нимиАналіз найбільш актуальних методів тиску податкових органів та рекомендації щодо боротьби з ними

Навряд чи знайдеться в Україні підприємець, який не зазнав на власному досвіді вимоги органів податкової служби за «мінімальної податковому навантаженні». Невідповідність податкової звітності спускалися згори показниками загрожує відмовою у її прийнятті, звинуваченнями в ухилянні від оподаткування і погрозами на проведенні позапланових перевірок. На жаль, такі загрози все частіше стали матеріалізуватися. Зняті валові витрати та податковий кредит - наслідки «занадто низьких», на думку податкової служби, показників. Варто відзначити, що «ставки» навантаження стали останнім часом різко зростати і вже досягають 8% від обороту. Подання звітності з «заниженими» показниками через податкову міліцію, що призводило до порушення термінів подання та, як наслідок, штрафу, вже вважається дитячою забавкою.

Багатьом знайоме зняття податкового кредиту, тому що в N-му «поколінні» постачальників спливла «податкова яма». Платники податків звикли, що вони можуть виявитися крайніми через постачальника, свого постачальника. А останнім часом проявляється стійка тенденція до скасування реєстрації платників ПДВ у зв'язку з відсутністю оподатковуваних операцій. У першу чергу від такої практики страждають підприємства, що інвестують у будівництво та розвиток виробництва.

Деяким вже вдалося відчути наслідки вивчення «на місцях» проекту Податкового кодексу. Цей епохальний документ фактично позбавляє права добровільної реєстрації платником ПДВ без наявності певного обсягу оподатковуваних операцій. Співробітників деяких податкових інспекцій не зупиняє той факт, що документ не тільки не є законом, але поки навіть не розглянутий Парламентом - його положення вже прийняті до дії.

Співробітники деяких податкових інспекцій вже прийняли положення проекту Податкового кодексу як керівництво до дії

Тиску податкових органів потурає судова влада. ДПАУ регулярно рапортує про відсоток успішно виграних у платників податків спорів, зашкалює за 80%. Ця статистика від лукавого, і в значній мірі, очевидно, заснована на задоволених судами питаннях процедурного характеру. Однак, навіть поділивши надвоє таку статистику, складається враження, що розраховувати на справедливий і неупереджений суд всім не доводиться.

Недавнє роз'яснення Вищого адміністративного суду, яким обмежено термін оскарження повідомлень-рішень податкових органів 1 місяцем, фактично позбавило більшість платників податків, які вирішили скористатися правом на адміністративне оскарження, права на захист у суді! Найсумніше те, що всього вищепереліченого немає ніякого логічного пояснення, заснованого на законодавстві України, окрім як констатації факту тотального, планового перевищення службових повноважень і зловживання владою. І влада відверто визнає зазначений факт, що відбувся, і розводить руками.

Разом з тим перераховані вище проблеми не нові. Хтось направляє звітність поштою. Комусь вдається домовлятися. Хтось стійко не піддається на провокації інспектора і протистоїть перевіркам. Є ті, хто відстоює свої права в суді, і робить це цілком успішно! Оскільки арсенал заходів, що вживаються органами державної влади, постійно розширюється і відточується, потрібно бути готовим застосовувати ВСІ доступні засоби. Древні казали: «Хочеш миру - готуйся до війни». Професійний огляд податкових питань з метою виявити саме слабкі місця, сформувати тактику спілкування з податковими органами - це той інструмент, яким багатьом бізнесменам ще належить поповнити свій арсенал, але досвід говорить, що саме управління податковими ризиками, особливо напередодні прийняття і стрімкого набуття чинності Податкового кодексу, можуть виявитися кращою тактикою.

Можна виділити кілька найпоширеніших методів тиску на платників податків:

1. Відмова у прийнятті податкової звітності

Насамперед необхідно зазначити, що прийняття податкової звітності, зокрема, податкової декларації є обов'язком податкового органу, що чітко відображено в Законі України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі - Закон № 2181).

Даним законом передбачено, що податкова декларація приймається без попередньої перевірки показників декларації. Також Законом № 2181 прямо передбачено заборону на відмову в прийнятті декларації, при цьому дії працівника податкового органу, який відмовив у прийнятті декларації, розцінюються як перевищення службових повноважень, що тягне за собою дисциплінарну та матеріальну відповідальність.

Нижче наведені рекомендації - що необхідно зробити платнику податку, якщо йому відмовляють у прийнятті податкової декларації:

• Якщо зловживання очікувані, то не намагатися здати податкову декларацію до канцелярії, а направляти податкову декларацію поштою з вкладеною описом і повідомленням про вручення за 10 днів до закінчення терміну подачі.

• Якщо у Вас залишилося менше 10 днів, Ви намагаєтеся здати декларацію до канцелярії, а Вам відмовляють у прийнятті, - Ви маєте право направити податкову декларацію поштою з вкладеною описом і повідомленням про вручення. До декларації необхідно додати заяву в довільній формі на ім'я начальника податкової, в якому вказати прізвище службової особи, яке відмовило у прийнятті звітності та / або вказати дату відмови. При цьому датою подання податкової декларації вважається дата здачі листа на пошту (відмітка поштового штемпеля на конверті), а декларація вважатиметься своєчасно поданою.

• Паралельно можна рекомендувати звернутися до вищестоящого податкового органу зі скаргою на дії службової особи, яка відмовило у прийнятті декларації, та / або до суду з адміністративним позовом.

Дзвінки на телефон довіри ДПАУ з приводу незаконних дій конкретних співробітників можуть мати позитивний ефект

Крім того, керівництво ДПА України на зустрічах з бізнес-асоціаціями (наприклад, Європейською бізнес-асоціацією та Американською торговою палатою в Україні) декларує боротьбу з такими зловживаннями, хоча ми всі чудово розуміємо «звідки ноги ростуть». Проте, рекомендуємо користуватися телефоном довіри, зазначеним сайті ДПА України (044 272-24-89), і «доносити» на конкретних працівників. Вам нема за що їх жаліти: вони виконують незаконні і природно усні вказівки керівництва. Покарають рядового інспектора, але наступного разу він, швидше за все, відмовиться від протиправних дій щодо Вашого підприємства.

2. Повернення декларації податковим органом

Інший варіант розвитку подій - податкова декларація була прийнята податковим органом, але платник податків повідомлений про те, що «декларація« не зізнається податковою звітністю »або« прийнято до відома ».

Законом № 2181 передбачена можливість невизнання декларації як податкової звітності в наступних випадках:

• Декларація не містить обов'язкових реквізитів;

• Декларація не підписана посадовою особою;

• Декларація не скріплено печаткою.

Слід мати на увазі, що чинним законодавством не передбачений чіткий перелік обов'язкових реквізитів декларації, однак, виходячи з системного аналізу чинного законодавства, а також судової практики розгляду подібних суперечок, до обов'язкових реквізитів належать реквізити, за відсутності яких декларацію неможливо ідентифікувати, як то: найменування підприємства, індивідуальний податковий номер платника, номер свідоцтва платника ПДВ (якщо мова йде про цей податок).

При цьому такі поширені претензії податкового органу до декларації, як відсутність будь-яких відміток у графах декларації, не відносяться до ідентифікує ознаками, і, отже, такі претензії не є законними.

Претензії податкових органів з приводу відсутності будь-яких відміток у графах декларації є незаконними

У такому випадку рекомендуємо оскаржити дії податкового органу в загальному порядку: або шляхом апеляційного узгодження (в адміністративному порядку спочатку начальнику даного податкового органу, а після - у вищестоящий податковий орган) та / або в судовому порядку шляхом подання адміністративного позову.

Такі дії передбачені Законом № 2181, а й їх доцільно супроводжувати скаргами на самого інспектора і дзвінками на телефон довіри.

3. Донарахування податковим органом зобов'язань за результатами невиїзних перевірок

В осінні місяці з'явилися перші повідомлення про отримання платниками податків актів невиїзних документальних перевірок, в яких податкові органи безпідставно стверджують, що податкові декларації з ПДВ взагалі не подавалися, а за реєстрами податкових накладних контрагентів у платника податків були операції. Далі йдуть рішення-повідомлення про донарахування податків і застосування штрафних санкцій.

Унаслідок можливості отримання таких «подарунків» і набуває особливого значення педантичність платників податків при поданні податкової звітності. Якщо вищевказані рекомендації дотримані, а докази збережені, платник податків доб'ється скасування рішення в адміністративному або судовому порядку.

4. Судитися доцільно

Практика домовленостей з податковими органами про розмір «податку з обороту» не приносить і не принесе платникам податків спокою. Апетити податкової тільки ростуть.

Хочемо також звернути увагу на нещодавні зміни до Кодексу адміністративного судочинства (ст. ст. 163, 207 і 267). Тепер у резолютивній частині адміністративних судів встановлюється строк для подання суб'єктами владних повноважень, у т. ч. податковими органами, звіту про виконання судових рішень.

За результатами розгляду звіту суд може накласти штраф на особу, відповідальну за невиконання (штраф від ста до трьохсот мінімальних заробітних плат), половина якого стягується на користь позивача, половина - на користь державного бюджету. У випадку з податковим органом такою особою буде начальник.

Платникам податків доцільно зайвий раз нагадати судові про даній нормі шляхом заяви клопотання про встановлення строку виконання, а якщо він був встановлений, то подавати клопотання про накладення штрафу на конкретного начальника податкової інспекції.

ВИСНОВОК:

Не бійтеся бути «поганими» для інспекторів конкретних районних ДПІ. Використовуйте всі можливі способи захисту: адміністративне оскарження, телефон довіри, скарги про корупційні дії, а також подачу адміністративних позовів до податкових органів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!