В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порушення ПДР: розділ 12 «Швидкість руху»

Покарання: стаття 122, ч. 1. - Штраф 255-340 грн., Стаття 122 ч.З - штраф 510-680 грн., Стаття 122 ч.4. - Якщо при цьому виникла аварійна ситуація - штраф 680-850 грн. або позбавлення права керування ТЗ на строк від б до 12 місяців.

За статистикою, найпоширенішим порушенням дорожнього руху є перевищення швидкості. І тут згадуються слова класика: «І який же російський не любить швидкої їзди?». Пристрій сучасних автомобілів дозволяє розігнатися до швидкостей, у кілька разів перевищують допустимі. Однак будь-яка розсудлива людина розуміє, наскільки це небезпечно, особливо в умовах населеного пункту, де дорожня ситуація може змінитися в лічені частки секунди. У цьому розділі не міститься інформації про те, як виправдати свої дії, якщо ви дійсно порушили. На цей випадок рекомендація тільки одна: визнайте свою провину і заплатите штраф, який у такому разі буде мінімальним - 255 грн.

Ми поговоримо про те, як захистити себе у випадку сфальсифікованих звинувачень інспектора ДПС. На жаль, варіантів того, як «обдурити» водія, існує чимало. Розглянемо найбільш важливі нюанси, які слід враховувати при побудові свого захисту.

1. Адміністративна відповідальність не передбачена, якщо ви перевищили швидкість менш ніж на 20 км / ч. У такому випадку інспектор може обмежитися усним зауваженням (відповідно до статті 22 КУпАП) або винести попередження в письмовій формі (відповідно до статті 26 КУпАП).

2. Доказом перевищення швидкості можуть бути тільки показання приладу. Іншим способом довести дане порушення не можна. Показання свідків і тому подібні дані не можуть служити доказами в даному випадку.

3. Прилад для вимірювання швидкості (радар) має бути допущений до застосування на території України і поверен в метрології, відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». В іншому випадку це буде порушенням п. 19.2 Наказу МВС № 111 (зміст даного пункту наведено у схемі під виноскою «2»).

Перевірте, щоб у документах на прилад було вказано саме «Повірка проведена», а не «Калібрування проведена», оскільки калібрування - це всього лише настройка приладу, факт її проведення ще не свідчить про те, що прилад придатний для використання.

4. Кожен прилад вимірює з певною похибкою. І перш ніж вірити показанням приладу, уточніть, на скільки він може «помилятися». Якщо швидкість, показана приладом, незначно перевищує допустиму, можливо, це якраз пов'язано з недостатньою точністю вимірювань.

5. У тому випадку коли для вимірювання швидкості використовуються прилади без функції відеозапису, такі як «Беркут», «Сокіл», «Іскра-1», «Радіс» (зовнішній вигляд даних приладів наведено на стор 126), у вас повинні виникнути сумніви в тому, що прилад зафіксував швидкість саме вашого автомобіля. Можливо, радар відобразив швидкість автомобіля, який проїхав поруч з вашим з більш високою швидкістю.

6. Зверніть увагу, на якій відстані від знаку знаходилися співробітники ДАІ з радаром. Більш докладно ця ситуація розглянута в схемі під виноскою «5».

7. Пам'ятайте, що відповідно до пункту 12.10 «у разі коли дорожні знаки обмеження швидкості руху 3.29 та / або 3.31 встановлені з порушенням визначених цими Правилами вимог щодо їх введення або з порушенням вимог національних стандартів (витяги з національних стандартів, які застосовуються у сфері дорожнього руху наведені на стор 102) або залишені після усунення обставин, за яких вони були встановлені, водій не може бути притягнутий до відповідальності згідно з законодавством за перевищення встановлених обмежень швидкості руху ».

Випадки, при яких можуть бути встановлені знаки, що обмежують швидкість, вказані в пунктах 12.10-1 і 12.10-2 ПДР України (витяги з ПДР не наведені в даному виданні).

8. Бувають випадки неправильної установки знаків обмеження швидкості. Опис таких випадків наведено у схемі під виноскою «3».

9. Зверніть увагу, що якщо ви проїхали повз знаку, що позначає початок населеного пункту, а забудов ще не видно, то звинуватити вас у перевищенні швидкості не мають права, оскільки знаки повинні встановлюватися «на фактичній межі забудови, що прилягає до дороги».

Якщо все-таки інспектор ДПС інкримінує вам перевищення швидкості і виписав протокол про

адміністративне правопорушення, дійте наступним чином.

1. Перевірте правильність заповнення протоколу інспектором ДАІ (стор.49, розділ «Завдання 1»).

2. У графу пояснень в протоколі впишіть ключові фрази, вказано на стор.50 (розділ «Завдання 2»).

3. Допишіть щодо даного порушення, виберіть потрібне:

«Я рухався в щільному транспортному потоці; тому неможливо встановити, що швидкість, показана приладом, була швидкістю мого автомобіля. Вважаю, що протокол складений з порушенням ст. 251 КУпАП ».

Або так:

«Документи, що підтверджують законність використання радара (Свідоцтво про сертифікацію в Україні, Свідоцтво про повірку), мені не надали».

Або так:

«На продемонстрованому інспектором фото / відео на екрані приладу або ноутбука не мій автомобіль / в кадрі присутні інші ТЗ / номерний знак не відмінність». Або так:

«На дорозі з двома смугами для руху, по якій я рухався, знак обмеження швидкості не був продубльований; чим порушено вимогу ДСТУ4100-2002. Я не помітив знак через те, що він був закритий великогабаритним транспортним засобом / гілками дерев / рекламним щитом ».

Або так:

«Знак встановлений з порушенням пункту 12.10 ПДР, а саме: відсутні відповідні дорожні знаки, які повинні встановлюватися спільно зі знаком 3.29/3.31, що попереджають про характер небезпеки. Тому я не можу бути притягнутий до відповідальності ».

Або так:

«Вважаю, що рухався за межами населеного пункту, т. к. забудованої території немає. Ця ділянка дороги не підпадає під визначення населеного пункту. Звинувачення інспектора в порушенні швидкісного режиму в населеному пункті вважаю необгрунтованими ».

4. Якщо буде можливість написати ваші пояснення на окремому аркуші, опишіть всю ситуацію більш детально.

5. Заявляйте клопотання про перенесення розгляду справи та про надання юридичної допомоги (стор. 52, розділ «Завдання 3»).

6. ВАЖЛИВО: підпишіть і заберіть копію протоколу і копію постанови про притягнення вас до адміністративної відповідальності, якщо воно винесено.

7. Якщо постанова не винесено на місці і справа перенесено на іншу дату, то ретельно підготуйтеся до розгляду справи: зверніться за допомогою до адвоката або іншій особі - фахівцеві в галузі права, зберіть докази.

8. Винесена постанова оскаржуйте в суді (детальніше про оскарження читайте на стор.59). Зразок позовної заяви по даному порушенню дивіться на стор 114.

9. Відправте інформаційний запит з приводу дій інспектора в даному конкретному випадку (детальніше про інформаційне запиті читайте на стор 91).

10. Подавайте скаргу на неправомірні дії інспектора ДАІ (процедура подачі скарги наведена на стор 62).


Получите за 15 минут консультацию юриста!