В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порушення ПДР: пункт 10.4,11.2,11.5

Покарання: стаття 122, ч. 2. - Штраф 425-510 грн.; Стаття 122, ч. 4 - якщо при цьому виникла аварійна ситуація - штраф 680-850 грн. або позбавлення права керування на 6-12 місяців.

Пункт 11.2 ПДР України свідчить: «Нерейкові ТЗ повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини». Ця вимога викликана необхідністю організації впорядкованого транспортного потоку, що підвищує безпеку дорожнього руху. Але бувають ситуації, коли транспортному засобу необхідно перебудуватися на ліву смугу руху, наприклад, для об'їзду перешкоди, нерівностей на дорозі. Слід пам'ятати, що в ПДД України немає прямої заборони на порушення рядності. Вищезгаданий пункт Правил носить лише рекомендаційний характер.

Іншим видом порушення рядності є недотримання смуг на проїзній частині: поворот або розворот на перехресті не з крайнього положення. Бувають ситуації, коли водій не має можливості завчасно перебудуватися в крайнє ліве положення і тому буквально змушений виконувати маневр із середнього ряду. Пам'ятайте, що навіть якщо це порушення було помічено інспектором ДПС, у нього повинні бути незаперечні докази вашої провини, щоб поставити вам це правопорушення.

Отже, якщо співробітник ДАІ звинувачує вас у порушенні рядності і склав адміністративний протокол, дійте наступним чином:

1. Перевірте правильність заповнення протоколу інспектором ДАІ (стор.49, розділ «Завдання 1»).

2. У графу пояснень в протоколі впишіть ключові фрази, вказано на стор.50 (розділ «Завдання 2»).

3. Допишіть щодо даного порушення:

«Я рухався в лівому ряду т. к. через 200 метрів збирався повернути ліворуч / розвернутися. Діяв згідно з пунктом 10.4 ПДР України - завчасно зайняв крайнє ліве положення на проїзній частині ». Або так:

«На правій смузі проїжджої частини були глибокі вибоїни і тому мені довелося їх об'їхати по лівій смузі. Стан дорожнього покриття на даній ділянці не відповідає вимогам ДСТУ 3587-1997 «Автомобільні дороги». Або так:

«Дорожня розмітка, що розмежовує смуги руху, відсутній / невидима, а також відсутні розпорядчі знаки. Тому візуально неможливо визначити кількість смуг для руху. Вважаю, що зробив маневр з крайнього положення на проїзній частині ». Або так:

«Не міг виконати поворот з крайнього положення на проїзній частині, т. к. на дорозі глибока вибоїна, стоїть інше несправне ТС, не було можливості перебудуватися в крайній ряд через щільний транспортного потоку та ін Це право мені дано пунктом 10.6 ПДР України ».

4. Якщо буде можливість написати ваші пояснення на окремому аркуші, опишіть всю ситуацію більш детально.

Далі виконуйте дії в порядку, наведеному у пунктах 5-10 на сторінці 32


Получите за 15 минут консультацию юриста!