В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

У суспільстві нікого не дивують незареєстровані стосунки між чоловіком і жінкою. Діти не реєструються за батьком, при розлученні у нього не виникає обов'язок зі сплати утримання на них. З-за цього жінки задаються питанням, як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі, і дитина не записаний на батька?

Правові аспекти батьківських й аліментних відносин

Закон встановлює, що юридичним підтвердженням факту народження дитини від чоловіка і жінки (при зареєстрованому шлюбі) виступають:

Свідоцтво про укладення шлюбного союзу.

Медичні документи про народження дитини.

На їх підставі в органах Загсу вноситься запис актів громадянського стану і видається папір (свідоцтво про народження), в якій вказується мати та батько дитини.

Законодавчо визначені правила внесення відомостей про батьків, які не перебувають в офіційних відносинах. В такому випадку відомості про матір реєструються на підставі медичних паперів, а дані батька визначаються:

По запису в актах громадянського стану про встановлення батьківства (якщо встановлюється в момент реєстрації малюка).

Із заяви матері малюка, на якого оформляються папери.

Запис у свідоцтві про народження дитини не перешкоджає встановленню батьківства. За законом визнати батьком дозволяється будь-якого чоловіка, але зробити це доведеться через суд.

Якщо у жінки виникне питання, як подати на аліменти, якщо не в шлюбі і дитина не записаний на батька, то правові норми встановлюють обов'язок виплати утримання дітей незалежно від формального закріплення відносин між батьками. За загальним правилом виплачувати фінансову допомогу на малюків дозволяється добровільно, а якщо у батька немає бажання допомагати матері у вихованні дітей, то витребувати підтримку можна через суд. Майже також відбувається подача на аліменти у шлюбі, проживаючи разом.

Тому відповідь на питання, як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі, і дитина не записаний на батька, залежить від поведінки чоловіка після розпаду сім'ї.

Оформлення добровільного бажання утримувати дітей

В ситуації, коли чоловік допомагає добровільно, встановлення батьківства не обов'язково. У цьому випадку аліментні відносини оформляються цивільно-правовою угодою. За законом підписати документ має право пари, стосунки яких зареєстровані офіційно, і ті, хто не побажав піти в ЗАГС до народження малюка.

Така папір засвідчується у нотаріуса. Вона містить всі питання виплати грошової підтримки – строки, розмір, порядок індексації. Угода виступає виконавчим документом, якщо після його укладення чоловік відмовляється від його виконання, то відбувається стягнення аліментів у судовому порядку.

Коли жінці невідомо, як подати на аліменти, якщо не в шлюбі і дитина не записаний на батька, то закон не забороняє змінити добровільне угоду про аліментні виплати. Це можливо, якщо батько вирішить після підписання папери підтвердити відсутність родинного зв'язку з малюком, для якого він сплачує гроші. Але зробити це можна тільки за рішенням суду.

Судовий захист прав на фінансову допомогу

Ситуації, коли чоловіки не бажають платити гроші на утримання дітей — зустрічаються частіше. Але, в такому випадку відповідь на питання чи можна подати на аліменти, якщо дитина не записаний на батька – позитивний. Правда, для цього доведеться встановити батьківство. Процедура складна, і без залучення грамотних юристів в ній не обійтися.

Починається все з позовної заяви про стягнення аліментів за місцем проживання мами чи тата. Право вибору належить матері, яка звертається за захистом до суду.

Законодавчо не заборонено вказувати в одному позові дві вимоги. Подібна заява не обкладається державним митом.

Складністю спорів про встановлення батьківства виступає доказ народження дитини від відповідача. Важливо завчасно проконсультуватися з юристом і з'ясувати, як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі і дитина не записаний на батька.

До доказам народження дитини відносяться відомості, які підтверджують можливість появи малюка від відповідача:

Фото, аудіо та відео матеріали.

Показання свідків.

Речові докази.

Однозначно вирішити проблему вийде лише за ДНК-експертизи. Але це експертний висновок коштує дорого, оплачувати його належить стороні, яка заявила клопотання про її призначення.

Суд може призначити її проведення, але на практиці такі випадки рідкість. Зазвичай суддя (при непрямому підтвердження походження дитя від відповідача) пропонує йому провести тест за свій рахунок. Якщо передбачуваний батько відмовляється від вчинення такої дії, суд має право винести рішення, грунтуючись на інших доказах.

Процедура стягнення змісту для малюків, народжених поза шлюбом їх батьків — складна. Щоб жінці отримати бажане, відповідь на питання, як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі, і дитина не записаний на батька, слід задавати грамотним фахівцям-юристам з досвідом у розгляді справ про встановлення батьківства та стягнення батьківського фінансової допомоги.

Подати на стягнення аліментів, якщо дитина не записаний на батька

Як подати на аліменти, якщо дитина не записаний на батька – судова практика розгляду спорів

Суди, розглядаючи спори, пов'язані зі встановленням походження дитини, і витребування аліментів, виходять із захисту інтересів дитини, тому рішення виноситься на користь позивача.

Так, Прикубанский районний суд, розглянувши матеріали справи за позовом Маслової Е. А. до Півньова А. В. про встановлення батьківства і стягнення аліментів встановив:

Позивачка та відповідач перебували у сімейних стосунках, але не реєстрували їх в органах Загсу. В результаті цих взаємин у них народився син. Відповідач відмовився встановлювати батьківство, у свідоцтві про народження хлопчика стоїть прочерк.

В даний час Півнєв А. В. не допомагає позивачці у вихованні та утриманні сина, тому вона звернулася до суду з вимогами визнати відповідача батьком хлопчика, стягнути з нього аліменти.

Маслова Е. А. провела за свій рахунок ДНК-експертизу, яка з імовірністю в 99% підтвердила батьківство відповідача.

Півнев А. В. визнав позов за результатами експертного висновку.

Дослідивши всі матеріали справи, суд прийшов до висновку про правомірність заявлених вимог, і задовольнив позов Маслової Е. А. повністю.

Коли задаються питанням, як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі, і дитина не записаний на батька, то без допомоги грамотного адвоката вам не обійтися. Ви знайдете такого, якщо загляньте на сайт.

Працюють професійні юристи, готові допомагати жінкам в складних сімейних обставинах. Вони розкажуть, як подати на аліменти, якщо батько не записаний у свідоцтві про народження малюка, допоможуть зібрати всі необхідні документи.

Завдяки підтримці портал, вам доступна безкоштовна юридична консультація онлайн. Ви отримаєте відповіді на будь-які питання про стягнення утримання для дітей, а якщо знадобиться глибокий аналіз ситуації, вам запропонують платні послуги.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!