В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 


Глава ІII. НОТАРІАТ В СИСТЕМІ ЮСТИЦІЇ

§ 1. Поняття нотаріату

Конституція України (ст. 59) гарантує кожному громадянину право на отримання кваліфікованої правової допомоги. Нотаріат поряд з іншими інститутами забезпечує реалізацію цього конституційного права громадян, при цьому предмет його діяльності обмежений рамками безперечною цивільної юрисдикції.

Відповідно до ст. 1 Закону нотаріат в Україні-це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, перед} смотрением Законом, в 'цілях надання їм юридичної вірогідності.

Нотаріат є інститутом, що забезпечує охорону і захист прав і законних інтересів громадян і юридичних осіб шляхом вчинення нотаріальних дій від імені держави. Нотаріальна діяльність спрямована на надання офіційної сили, вірогідності юридичним правам, фактам і документам. Діяльність нотаріату має відому спільність з діяльністю інших органів цивільної юрисдикції. Разом з тим нотаріальна форма охорони та захисту відрізняється від інших форм. Особливість нотаріальної форми полягає в тому, що вона, як правило, їсти не подальша захист, а попередження порушення права і тому предмет її діяльності специфічний. На відміну від судової діяльності, предметом якої по перевазі є спори про право цивільному, предмет нотаріальної діяльності складають безспірні справи. Як вказує В. М. Аргунов, нотаріус оформляє волю суб'єктів угоди, суд та інші правоохоронні органи вирішують спори учасників склалися в результаті операції правоотношеній52.

Органи нотаріату здійснюють тільки їм притаманні функції, серед яких представляється можливим виділити найбільш істотні:

1. Функція забезпечення безспірності і доказової сили документів. Нотаріально посвідчений договір у разі випливає з договору спору в суді полегшує стороні можливість, довести свої права, так як зміст прав і обов'язків договірних сторін, справжність їх підписів, час вчинення договору офіційно підтверджені нотаріальним органом і тому є достовірними, безперечними.

2. Функція забезпечення законності при укладанні угод (контрольна функція). Стійкість договору, іншої угоди або юридичного акту зв'язується з їх правомірністю, і тому нотаріус перевіряє наявність необхідного складу юридичних фактів, в тому числі правоздатність і дієздатність сторін, належність їм суб'єктивних прав, які вони передають іншим особам, і, т. п. Відповідно до ч. 4 ст. 5 Закону нотаріус зобов'язаний відмовити у вчиненні нотаріальної дії в разі не відповідності останнього законодавству України або міжнародним договорам. У зв'язку з введенням приватного нотаріату особливо слід відзначити, що контроль за законністю угод - функція державна і тільки держава може покласти цю функцію на приватного нотаріуса, наділивши його певними повноваженнями.

3. Функція надання правової допомоги особам, що звернулися за вчиненням нотаріальних дій. Останнім часом ця функція набуває все більшого значення, що обумовлено рядом обставин. По-перше, Конституція України (ст. 3) проголосила, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Ці найважливіші положення Конституції реалізуються, зокрема, і за допомогою діяльності нотаріату. По-друге, реалізація даної функції наближає українських нотаріусів до нотаріусів латинської-школи, які беруть безпосередню участь у підготовці контрактів, здійснюють певну діяльність в якості порадника сторін, прагнучи виключити саму можливість появи правових спорів. Таким чином, і наявність даної функції свідчить про те, що інститут нотаріату покликаний не тільки засвідчувати факти чи фіксувати обставини, що мають юридичне значення, а й надавати суб'єктам правових відносин всебічну правову допомогу.

Здійснюючи будь нотаріальну дію, нотаріус приймає юридично значуще рішення (перетворюватись у форму свідоцтва або посвідчувального напису), що впливає на правовий статус зацікавлених осіб. Винесення такого рішення можливе лише в результаті розгляду і вирішення юридичної справи, тобто застосування норм права до приватного явища - правової ситуації. Тому нотаріальну діяльність слід розглядати як специфічну правову форму діяльності, сутність якої полягає в тому. що в рамках її здійснюється застосування правових норм шляхом реалізації нотаріатом юрисдикційних повноважень з безперечним справах.

Застосування права (в тому числі нотаріатом) є особливою формою його реалізації державно-владної діяльністю, в результаті якої шляхом винесення індивідуальних правових актів суб'єкти суспільних відносин наділяються конкретними суб'єктивними правами і обов'язками.

Необхідність застосування права у певних сферах суспільних відносин визначається природою і характером цих відносин. Воно необхідне там, де

а) виникає правовідношення має пройти контроль з боку держави в особі її компетентних органів;

б) для виникнення правовідносини потрібно спеціальне встановлення наявності або відсутності конкретних фактів; в) потрібно формально закріпити ті чи інші дії, оформити їх як юридично значимих фактів з одночасною перевіркою їх правильності та законності, що якраз і має місце в діяльності нотаріату.

Все це свідчить про те, що нотаріальна діяльність має правовий характер, який проявляється у двох аспектах. По-перше, нотаріальні дії вчиняються на підставі закону та в порядку, встановленому законом. По-друге, нотаріальні дії тягнуть правові наслідки: «Якщо провести умовну паралель, то нотаріальні дії мають те ж правовстановлюючі значення, що і судові рішення. Різниця лише в тому, що до нотаріуса звертаються, коли немає цивільно-правового спору та сторони в добровільному порядку мають намір закріпити ті чи інші правові відносини і які з них обставини, гарантувати таким шляхом захист своїх прав і законних інтересів, як в даний час, так і на майбутнє ».

Діяльність нотаріату, будучи різновидом правозастосовної, юрисдикційної діяльності, зачіпає найбільш важливі та істотні аспекти здійснення прав громадянами та юридичними особами і тому повинна здійснюватися в процесуальній формі, що забезпечує єдність і адекватність правового змісту та юридичної форми договору чи іншого юридично значущої дії; виявлення дійсного волевиявлення сторін ; баланс публічних і приватних інтересів.

Відносини, що виникають у зв'язку із здійсненням нотаріальної діяльності між нотаріусами та зацікавленими у вчиненні нотаріальних дій особами з приводу посвідчення юридичних фактів (угод), вжиття заходів до охорони спадкового майна, видачі свідоцтв про право на спадщину та іншого за своїм характером є процесуальними, спрямованими на дозвіл матеріально-правових питань, віднесених до його компетенції (тобто нотаріального справи)

Ухваленню нотаріусом рішення передує усіа-Постановою кр> г. і фактів, про розсуд підлягає застосуванню з даному сл> чаї нормою; збирання, вивчення та оцінка документів - доказів по справ} '; перевірка відповідності здійснюваних дій вимогам закону і дійсним намірам сторін і ін Нотаріат здійснює такі про-цеес \ ального; е дії, як прийняття документів від громадян та юридичних осіб. визначення їх відношуване ™ і допустимо сти для вчинення нотаріальної дії, витребування додаткових документів, повідомлення зацікавлених осіб та ін За наявності підстав можливі відмову у вчиненні нотаріальної дії, його відкладення, зупинення і т. д.

Як бачимо, нотаріальна діяльність має на увазі досить велике коло юридичних дій, здійснюваних у рамках нотаріального виробництва з приводу розгляду та вирішення конкретної нотаріальної справи.

Таким чином, нотаріат як гілка юстиції але своєю правовою природою і сутнісними характеристиками тяжіє до судової влади і сприяє досягненню завдань правосуддя, що дозволяє характеризувати його як інститут попереджувального правосуддя.


Получите за 15 минут консультацию юриста!