В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Все про пенсії, посібниках, соціальний захист громадян України

Авторы: Коллектив авторов
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2010
Количество страниц: 999

Формат файла: doc


Краткое описание:

(Науково-практичний коментар і збірник нормативних актів). - X.: «Одіссей», 2001.

Зміст

Введення

Розділ I. Соціальне страхування як система гарантій права громадян на матеріальне забезпечення при втраті працездатності.

1. Основні положення реформування законодавства про соціальне страхування.

2. Фонди соціального страхування, порядок їх формування та використання.

3. Основні види матеріального забезпечення та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

Розділ II. Трудові та соціальні пенсії за законодавством України.

1. Загальні положення про пенсійне забезпечення непрацездатних громадян.

2. Правозастосовна практика призначення трудових і соціальних пенсій.

3. Судовий і адміністративний порядок захисту пенсійних прав громадян

Розділ III. Державні грошові допомоги сім'ям з дітьми.

1. Загальна характеристика допомог як виду соціальної допомоги сім'ям з дітьми.

2. Порядок і умови призначення окремих видів допомог сім'ям з дітьми.

Розділ IV. Система гарантій та пільг, встановлених законодавством для ветеранів війни, праці і військової служби.

1. Загальна характеристика правового статусу та соціальної захищеності ветеранів війни, праці і військової служби.

2. Види і порядок надання соціальних пільг ветеранам війни, праці і військової служби.

Книга написана на основі аналізу, коментування численних нормативно-правових актів та практики їх застосування в сфері соціального захисту населення. Розрахована на широке коло читачів, студентів, викладачів юридичних факультетів, інститутів і коледжів, фахівців системи соціального захисту, профспілок та правоохоронних органів - суду, прокуратури, органів внутрішніх справ, військовослужбовців, журналістів, науковців, ветеранів війни та праці, воїнів-афганців, осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітних та неповних сімей.

Введення

Пропонований читачеві науково-практичний коментар і збірник нормативних актів присвячений одній з найактуальніших проблем і перспектив розвитку системи соціального захисту населення України на сучасному етапі переходу до ринкових відносин. Проблема ця багатогранна і багатоаспектна.

Здійснювана в нашій країні економічна реформа вносить багато нового в сферу регулювання соціального забезпечення населення. По суті, створюється нова національна система соціального захисту, яка отримала своє законодавче закріплення в Конституції України (ст. 46). Але паралельно з нею діють і старі адміністративні форми соціальної допомоги непрацездатним громадянам.

У цих умовах людям, які цікавляться питаннями соціального забезпечення, дуже важливо бути обізнаними про внесені зміни та доповнення в головні нормативно-правові акти, про що відбувається реформі системи соціального захисту населення України.

Перспективи розвитку соціального забезпечення, орієнтовані на XXI століття, визначені Концепцією соціального забезпечення населення України, схваленої постановою Верховної Ради України від 21 грудня 1993 р., указами Президента України «Про основні напрями соціальної політики на період до 2004 року» від 24 травня 2000 і «Про основні напрями реформування пенсійного забезпечення в Україні» від 13 квітня 1998 р. У цих найважливіших документах, по суті, розроблена широкомасштабна, комплексна національна програма розвитку соціального забезпечення. Така програма створена в нашій країні вперше. Вона покликана радикально реформувати існуючу систему соціального захисту населення.

Головною метою цієї програми є розширення соціальної бази ринкових перетворень на основі стабілізації життєвого рівня народу, зменшення тяжкості наслідків реформи для самих малозабезпечених людей, вжиття заходів щодо соціальної адаптації населення до цих перетворень.

Автор книги прагнув зробити докладний аналіз чинного законодавства за всіма основними напрямками соціального забезпечення населення, використовуючи для цього не тільки норми права, а й дані офіційної статистики, приклади і факти, що характеризують окремі аспекти соціального забезпечення. Такий метод викладення матеріалу, на думку автора, відповідає назві книги.

Пильна увага приділена державному соціальному страхуванню як основі соціального-забезпечення в нових економічних умовах. Соціальне страхування охоплює широкий спектр економічних і правових відносин. Воно є в даний час важливою ланкою в системі суспільних відносин держави перехідного періоду, що охоплює відносини виробництва і розподілу матеріальних благ.

У нашій правовій та економічній літературі недостатньо приділялося уваги питанням соціального страхування. Цей об'єкт дослідження якось випав з поля зору вчених і практиків. У ряді зарубіжних робіт досліджуються різні форми страхування, головним чином по безробіттю. Хоча соціальне страхування стосується насамперед працюючих громадян, саме вони створюють умови для життєзабезпечення інших категорій населення. Та й саме соціальне страхування виникло в надрах трудової діяльності людини.

Законодавство про соціальне страхування в Україні суттєво просунулася вперед. Можна сказати, що вже зараз є необхідна правова база для його розвитку. Прийняті Основи законодавства України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 14 січня 1998 р., галузеві закони про соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві, професійному заболеваніі2, на випадок безробіття, з тимчасової непрацездатності, на базі яких зараз ведеться розробка нових нормативних актів про пенсійне і медичне страхування.

Значне місце в книзі займають питання призначення і виплати трудових пенсій, надання пільг, захисту соціальних прав громадян. У такому вигляді комплексне дослідження проблеми ще не проводилося, і книги не видавалися в Україні.

При підготовці книги автор спирався на практику роботи регіональних органів соціального захисту, на керівні роз'яснення Міністерства праці та соціальної політики України, Пенсійного фонду та фондів соціального страхування в Україні.

Автор сподівається, що пророблена їм робота принесе користь читачеві.

І судячи з відгуків читачів, фахівців органів соціального захисту, така книга необхідна. Доповнивши її новими нормативними актами та коментарями до них, а також врахувавши побажання і зауваження фахівців Одеського обласного управління праці та соціального захисту В. Т. Усенко, В. А. Бортовской, Є. П. Китайської, М. І. Кус-лій, дирекції Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування (С. В. Корнієнко), автор висловлює їм подяку за поради та пропонує читачеві нове, третє видання науково-практичного коментаря.


Получите за 15 минут консультацию юриста!