В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Короткий курс лекцій з дисципліни ПРАВОВА СТАТИСТИКА

Авторы: В. П. Сугак
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2005
Количество страниц: 199

Формат файла: doc


Краткое описание:

(Спеціальність - 021100 Юриспруденція)

Санкт-Петербург

2005

Кафедра державного права

Укладачі:

професор, доктор військових наук, професор В. П. Сугак;

доцент, кандидат юридичних наук С. І. Литвиненко

Рецензенти:

кафедра військового і міжнародного морського права Військово-морський акаде-мії ім. Н. Г. Кузнецова;

декан заочного факультету Санкт-Петербурзького університету МВС, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист РФ Н. Н. Жільскій

Пояснювальна записка

Статистичний метод дослідження застосовується практично у всіх галузях наукових знань. Особливо широко ним користуються в соціально-економічних науках для дослідження суспільного життя, будь-яких соці-альних явищ, що мають масовий характер. Своїм корінням статистика йде у вивчення масових явищ, до числа яких відносяться і правопорушення.

Фахівець у галузі суспільних наук, юридичних зокрема, повинен оволодіти основними питаннями теорії статистики, що допоможе краще орієнтуватися в складних соціально-економічних і правових явищах і процесах, а також буде сприяти кращому засвоєнню студентами-правознавцями багатьох юридичних дисциплін.

У відповідності з основними функціями, які виконує статистика як наука, структура курсу включає три розділи: введення в теорію статистики, описову та аналітичну статистику. У першому розділі розкриваються сутність статистики як науки і роду практичної діяльності; особливості статистичної методології; предмет і розділи правової статистики як галузі соціальної статистики; основні поняття і категорії статистичної науки; короткі відомості з історії статистики взагалі і правової зокрема і її сучасна організація в Російській Федерації. У другому розділі викладаються основні питання теорії правової статистики: методи збору статистичної інформації (програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження); методи статистичних угруповань і таблиць, графічний метод зображення статистичних даних, метод відносних і середніх величин, їх сутність, наукове значення і межі практичного застосування в соціально-правових дослідженнях; методологія обчислення показників та використання їх в аналізі соціально-правових явищ. У третьому розділі висвітлюються наукові основи статистичного аналізу даних правової статистики - закон великих чисел; вибірковий метод та його значення в проведенні кримінологічних досліджень; методи і показники структури, зв'язку, взаємозалежності і змін у часі соціально-правових явищ; індекси.

Одна з істотних особливостей предмета правової статистики як навчальної дисципліни полягає в її міждисциплінарному характері. В ній синтезуються соціально-правові (філософія, соціологія, юриспруденція) і природно-наукові (математика) знання.

Метою вивчення дисципліни є прищеплення студентам статистич-ської грамотності, вміння користуватися статистичними методами, використовувати реальну соціально-правову інформацію, вивчати діючу в правоохоронних органах і судах систему показників правової статистики, методику їх обчислення та основні напрямки аналізу на макро-і мікрорівнях.

В результаті вивчення теорії правової статистики студенти повинні оволодіти знаннями загальних основ статистичної науки і загальними навичками проведення статистичного дослідження правових явищ. Виходячи з цього навчальна програма і зміст курсу орієнтовані на те, щоб дати студентам - майбутнім юристам необхідні знання в області теорії правової статистики, в практичній організації статистичної роботи. Важливе завдання вивчення теорії правової статистики також полягає в тому, щоб сприяти підвищенню «статистичної» культури, розвитку «статистичного» мислення, глибшого розуміння юристами-практиками (зокрема, співробітниками органів охорони правопорядку) значення статистики як ефективного методу соціального пізнання. Тому ще одним важливим завданням дисципліни є показ шляхів використання матеріалів аналізу в юриспруденції як сукупності юридичних наук і практичної діяльності.

В результаті вивчення теорії правової статистики студенти повинні знати: наукові принципи організації статистичних служб системи Держкомстату Росії і правоохоронних органів, їх сучасну організацію; принципи та методи організації збору статистичних даних про правопорушення і діяльності органів охорони порядку з контролю за ними; принципи та методи обробки результатів статистичного спостереження (його матеріалів); сутність узагальнюючих показників - абсолютних статистичних величин, середніх, різних видів відносних величин, показників варіації, динаміки, взаємозв'язку, основи аналізу статистичних даних.

Студенти повинні вміти: організовувати і проводити суцільне і не-суцільне спостереження правових явищ; будувати різноманітні статистичні таблиці; обчислювати різні статистичні показники (абсолютні та відносні, середні, показники варіації, показники тісноти зв'язку); аналізувати статистичні дані про правопорушення, соціальному контролі над ними і формулювати висновки та пропозиції, що випливають з аналізу даних.


Получите за 15 минут консультацию юриста!