В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення: введення в курс

Авторы: М. В. Лушнікова, А. М. Лушніков
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2010
Количество страниц: 248

Формат файла: doc


Краткое описание:

Л 87 Лушнікова, М. В. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення: введення в курс: навчальний посібник / М. В. Лушнікова, А. М. Лушніков; Яросл. держ. ун-т ім. П. Г. Демидова. - Ярославль: ЯрГУ, 2010. - 248 с.

У цьому виданні розглядаються общеметодологические і теоретичні питання міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення: предмет, метод, джерела, принципи, а також проблеми практики застосування колізійних методів, діяльності міжнародних організацій, контролю за дотриманням норм міжнародного права.

Призначено для студентів, що навчаються за спеціальністю 030501.65 Юриспруденція, а також для викладачів, магістрів, аспірантів юридичних вузів і юридичних факультетів університетів, практичних работніковюрістов. Адресовано всім займаються проблемами трудового права та права соціального забезпечення.

© Ярославський державний університет ім. П. Г. Демидова, 2010

Передмова

В умовах глобалізації, інтернаціоналізації російської економіки, повсюдного поширення міжнародної трудової міграції особливу актуальність і значимість набувають питання «міжнародного виміру» трудового права та права соціального забезпечення. Згідно з Конституцією РФ загальновизнані принципи і норми міжнародного права і міжнародні договори Російської Федерації є складовою частиною її правової системи (ст. 15). У цьому зв'язку в даний час очевидна необхідність викладання російського трудового права і російського права соціального забезпечення на основі і з урахуванням міжнародних стандартів трудових і соціально-забезпечувальних прав.

Не можна обійти увагою і дидактичну проблему заявленого посібники. У зв'язку з вступом Росії в Болонський процес вже активно йде перехід російської освіти на дворівневу систему: бакалаврат - магістратура. Це вимагає для підготовки магістрів наявності нового рівня і видів навчальних посібників, що охоплюють широке коло теоретичних проблем, практичних питань у контексті міжнародно-правових досліджень. Освітні стандарти, визнані всіма розвиненими країнами, включають вивчення права в міжнародноправовому аспекті.

Даний посібник відповідає цим завданням. Воно має традиційну для підручників структуру і присвячене питанням загальної частини галузей міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення. Характерними особливостями даного навчального посібника, на відміну від уже виданих навчальних посібників з даної проблематіке1, є наступні. По-перше, в ньому розглядаються в єдності і взаємозв'язку питання міжнародного трудового права та міжнародного

1 Див: Кисельов І. Я. Порівняльне та міжнародне трудове право. М., 1999; Кисельов І. Я., Лушніков А. М. Трудове право Росії і зарубіжних країн. Міжнародні норми праці. М., 2008; Бекяшев Д. К. Міжнародне трудове право. М., 2008; Черняєва Д. В. Міжнародні стандарти праці (міжнародне публічне право). М., 2010.

права соціального забезпечення. По-друге, змістом курсу охоплюються не тільки публічно-правові питання названих галузей міжнародного права, а й приватноправові - колізійні. У навчальному посібнику основне місце відведено вивченню базових категорій розглянутих галузей міжнародного права. У цьому зв'язку даний посібник рекомендується використовувати не стільки замість, скільки разом з іншими навчальними виданнями, в яких з більшою докладністю проаналізовані питання особливої ??частини, з метою поглибленого вивчення курсів міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення.

Пропоноване посібник покликаний дати комплексне уявлення про галузі міжнародного права - міжнародному трудовому праві та міжнародному праві соціального забезпечення. Вивчення міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення, як і будь-яких інших правових дисциплін, має починатися з базових питань галузевої теорії. У навчальному посібнику дано аналіз основних теоретичних положень про предмет, принципах, джерелах названих галузей міжнародного права, правовому механізмі імплементації міжнародних стандартів трудових і соціальнообеспечітельних прав, міжнародному коллизионном регулюванні, формах міжнародного контролю. Засвоєння цього базового матеріалу дозволить фахівцям у професійній діяльності правильно і обгрунтовано тлумачити і застосовувати трудове і соціально-забезпечувальне законодавство, ефективно використовувати міжнародні стандарти праці та соціального забезпечення як у внутрішньодержавному правовому полі, так і в міжнародно-правовій практиці.

Для більш ефективного засвоєння матеріалу і його наочності текст посібника структурований, по кожному розділі наведено перелік питань, що розглядаються, список ключових термінів і понять, загальні висновки, дано рекомендований до вивчення перелік нормативно-правових джерел, офіційних матеріалів та спеціальної літератури.

Зміст

Передмова ................................................. ..................................... 3

Глава 1. Міжнародне трудове право та право соціального забезпечення: генезис і розвиток

(XIX - початок XXI ст.) .......................................... .................. 5

§ 1.1. Біля витоків міжнародного трудового права

та права соціального забезпечення .......................................... 5

§ 1.2. Міжнародна організація праці

і її роль у розвитку міжнародного

трудового права та права соціального забезпечення .......... 18

Глава 2. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення: предмет, метод, принципи, суб'єкти .................................. ........................ 42

§ 2.1. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення в правовій системі міжнародного права (про сутність і природу міжнародного трудового права та міжнародного

права соціального забезпечення) ......................................... 43

§ 2.2. Предмет, метод і норми міжнародного

трудового права та міжнародного права

соціального забезпечення ................................................ ..... 62

§ 2.3. Суб'єкти міжнародного трудового права

та права соціального забезпечення ........................................ 70

§ 2.4. Принципи міжнародного трудового права

та міжнародного права соціального забезпечення .......... 88

Глава 3. Джерела міжнародного трудового права

та міжнародного права соціального забезпечення .... 98

§ 3.1. Поняття і система джерел міжнародного трудового права та міжнародного права

соціального забезпечення ................................................ ..... 99

§ 3.2. Загальна характеристика джерел міжнародного трудового права та міжнародного права

соціального забезпечення ................................................ .. 106

§ 3.3. Гармонізація та уніфікація джерел

міжнародного та внутрішньодержавного

(Національного) трудового права та права

соціального забезпечення ................................................ ... 144

Глава 4. Механізм міжнародно-правового регулювання у сфері праці

і соціального забезпечення .............................................. 152

§ 4.1. Реалізація (імплементація) норм міжнародного трудового права та права соціального забезпечення ........ 153

§ 4.2. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення і російське трудове право та право соціального забезпечення:

системну взаємодію ................................................ . 164

§ 4.3. Міжнародні колізійні норми

трудового права та права соціального забезпечення:

поняття, види, порядок застосування ................................. 179

§ 4.4. Міжнародні колізійні приписи у сфері праці, які передбачені

в міжнародно-правових джерелах

(Міжнародне коллизионное трудове право) ............. 189

§ 4.5. Міжнародні колізійні приписи у сфері соціального забезпечення, які передбачені в міжнародно-правових джерелах (міжнародне колізійне право

соціального забезпечення) ............................................... ... 194

§ 4.6. Колізійні норми російського трудового

та соціально-забезпечувального законодавства,

регулюють трудові та соціально-забезпечувальні

відносини з іноземним

(Міжнародним) елементом ............................................ 203

Глава 5. Міжнародний контроль за дотриманням міжнародних норм трудового права та права соціального забезпечення ...................................... ........... 212

§ 5.1. Правовий механізм міжнародного контролю

у сфері праці та соціального забезпечення ........................ 212

§ 5.2. Суб'єкти і зміст міжнародного контролю за дотриманням норм міжнародного

трудового права та права соціального забезпечення ........ 217

Нормативні акти та офіційні матеріали ......................... 240

Список рекомендованої спеціальної літератури ................. 242


Получите за 15 минут консультацию юриста!