В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Юридичні документи

Авторы: Каргін К. В
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2008
Количество страниц: 191

Формат файла: doc


Краткое описание:

К21 Юридичні документи / Наук. ред. В. А. Толстик. - М.:

МАУП, 2008. - 191 с.

ISBN 978-5-7975-916-5

Агентство CIP РГБ

Монографія присвячена дослідженню юридичних документів. На загальнотеоретичному рівні проаналізовано поняття, ознаки, функції, види юридичних документів. Особливий акцент робиться на необхідності підвищення їх якості. У цих цілях вивчаються вимоги, що пред'являються до юридичних документів, і технологія роботи з ними. Зроблена спроба дослідження дефектів юридичних документів, сформульовані пропозиції щодо їх недопущення, виявлення та усунення.

Для науковців, викладачів, аспірантів і студентів юридичних вузів, практикуючих юристів, а також для всіх, хто цікавиться правовими проблемами.

Зміст

Прийняті скорочення 6

Передмова 7

Глава 1. Поняття і функції юридичних документів 9

§ 1. Місце юридичних документів в системі документів ....... 9

§ 2. Поняття та ознаки юридичної документа 14

§ 3. Функції юридичних документів 44

Глава 2. Класифікація юридичних документів 63

§ 1. Значення і критерії класифікації юридичних документів. . 63

§ 2. Види юридичних документів 76

Глава 3. Технологія роботи з юридичними документами 101

§ 1. Поняття технології роботи з юридичними документами. . . . 101

§ 2. Вимоги до юридичної документу 119

§ 3. Використання прийомів і способів юридичної техніки

в процесі роботи з юридичним документом 144

Глава 4. Дефекти юридичних документів 160

§ 1. Поняття дефектів юридичних документів. Причини та умови

їх виникнення 160

§ 2. Способи недопущення, виявлення та усунення дефектів

в юридичних документах 176

Висновок 189

Прийняті скорочення

Передмова

АПК РФ - Арбітражний процесуальний кодекс РФ

БВС РФ - Бюлетень Верховного Суду РФ

ГК РФ - Цивільний кодекс РФ

ЦПК РФ - Цивільний процесуальний кодекс РФ

КЗпП РФ - Кодекс законів про працю РФ

КоАП РФ - Кодекс РФ про адміністративні правопорушення

РГ - Российская газета

СЗ РФ - Збори законодавства РФ

СК РФ - Сімейний кодекс РФ

ТК РФ - Трудовий кодекс РФ

КК РФ - Кримінальний кодекс РФ

УПК РФ - Кримінально-процесуальний кодекс РФ

Процес реформування державних і суспільних інститутів, який ми спостерігаємо впродовж останніх років, спрямований на формування правової держави та громадянського суспільства. Правове регулювання суспільних відносин здійснюється за допомогою певної системи засобів. Найважливішими серед них є юридичні документи, які виступають правовою формою передачі юридично значимої інформації. У зв'язку з появою нових самостійних учасників правових відносин - органів місцевого самоврядування, індивідуальних підприємців, відділенням від державного механізму багатьох організацій документообіг значно збільшився. Юридичні документи пронизують весь процес правового регулювання. В першу чергу це пов'язано з тим, що самі правила поведінки всіх учасників правових відносин закріплюються в юридичних документах.

Необхідність вивчення юридичних документів полягає в тому, що саме в них відображаються всі елементи змісту (права та обов'язки, відповідальність, дії учасників правових відносин; результати цих дій; прийоми, засоби і способи їх досягнення; допущені помилки і порушення) і процедурно-процесуальні форми (власне етапи роботи з юридичними документами, юридичні процеси, процедури з прийняття рішень, правові режими) юридичної практики.

Останнім часом все частіше ставиться питання про якість юридичних документів. Їх грамотне складання формує позитивне враження про учасника правових відносин. Більш того, підвищується рівень правової культури. У свою чергу, закралася в юридичний документ помилка може викликати лише негативні наслідки. Так, наявність дефекту в заповіті може затримати успадкування майна на довгі роки, а складене з порушеннями обвинувальний висновок - скалічити людські долі. Тому важливо дослідити юридичний документ на макрорівні як самостійну категорію. Крім того, в ході дослідження не можна нехтувати правилами юридичної техніки, тому що саме їх дотримання в чому допоможе створити грамотний юридичний документ.

Основна мета цієї роботи полягає в тому, щоб заповнити наявний пробіл у галузі висвітлення питань, пов'язаних з юридичними документами. Зрозуміло, що в рамках даного дослідження неможливо охопити весь комплекс питань, дотичних до тій чи іншій мірі з юридичними документами. Тому автор поставив перед собою завдання дослідити, перш за все, ті питання, які, на його думку, є основними і найбільш важливими як з теоретичної, так і з практичної точок зору.

Аналіз наукової літератури з даної проблематики дозволяє зробити висновок про те, що найбільшу увагу вчених привертають окремі різновиди юридичних документів. Непогано вивчені нормативні та індивідуальні правові акти, акти тлумачення норм права, адміністративні та цивільно-правові договори як групи, в які входить безліч юридичних документів. Приділено увагу і таким їх різновидам, як правова програма, судовий акт, акт управління і ін Вивченню ж власне юридичного документа як самостійної категорії приділяється недостатньо уваги. Однак не можна сказати, що даний феномен є недослідженим.

Зрозуміло, дослідження юридичних документів не є самоціллю. Воно покликане сприяти здійсненню завдань, що стоять перед правом на сучасному етапі розвитку суспільства, в першу чергу - виступати якісним регулятором суспільних відносин.

Автор висловлює щиру подяку доктору юридичних наук, професору В. А. Толстіков, доктору юридичних наук, професору, заслуженому діячу науки РФ В. Н. Карташову за поради та рекомендації, які допомогли в роботі над рукописом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!