В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Що робити, якщо банк вимагає повернути кредит, який Ви не брали? Це питання спантеличив і учасників юридичного форуму ЛІГА: ЗАКОН.

Шахрайство, некомпетентність банківських установ і багато інших чинників цілком можуть послужити причиною звинувачення особи у невиплаті чужого або неіснуючого боргу. Останнім часом такі ситуації перестали бути рідкістю. Так, наприклад, один з учасників форуму просив роз'яснити порядок дій у ситуації, що склалася: банк пред'являє претензії з невиплати кредиту особі, яка не має до нього ніякого відношення. Непричетність особи до оформлення кредиту підтверджується документом про те, що в період оформлення кредиту він перебував під адміністративним арештом, а також документом про те, що паспорт особи був загублений раніше, ніж був виданий кредит. Однак на сьогоднішній день колекторська компанія вимагає повернення кредиту, а майно особи перебуває під арештом у відповідності з ухвалою суду.

Думка 1. Звернутися до суду із заявою про визнання кредитного договору недійсним, а також заявити вимоги про зняття арешту з майна. У суді представити докази втрати паспорту і факту затримання на дату підписання кредитного договору. Таких підстав буде достатньо для визнання договору недійсним. Далі на підставі рішення суду про визнання договору недійсним знімати арешт з квартири.

Думка 2. Визнавати договір недійсним не треба, адже фактично договір між особою і банком не укладався. Слід ознайомитися з матеріалами судової справи, в апеляційному порядку оскаржити ухвалу суду про забезпечення позову та подати заперечення на позов банку.

Думка 3. Практика показує, що слід подати заяву до прокуратури про підробку документів і шахрайстві з фінансовими ресурсами. Паралельно направити до суду позов про зупинення провадження до розгляду заяви в прокуратурі.

Позиція Ю & З: Дійсно, останнім часом почастішали випадки, коли банк вимагає погашення неіснуючого боргу, або боргу за кредитним договором, оформленим на загублений паспорт.

У першу чергу, звернемо увагу, що в такій ситуації ні в якому разі не можна перераховувати будь-які платежі і погашати чужий борг. Адже як показує судова практика, оплата особою банківських платежів свідчить про його згоду з вимогами банку щодо оплати боргу.

Наявність у особи документів, що підтверджують факт втрати паспорту і факт затримання в момент оформлення кредитного договору, є належними доказами непричетність такої особи до отримання суми, необхідної банком до повернення. Однак у сформованій ситуації банк ігнорує факт оформлення кредиту по втраченого паспорту, що вимагає негайного звернення до слідчого РУВС із заявою про злочин за фактом шахрайства (ст. 190 КК) і підробки документів (ст. 358 КК). Після чого слідчий зобов'язаний порушити кримінальну справу з наступним визнанням особи потерпілим від шахрайства.

Правоохоронні органи в силу своїх повноважень має право вимагати від банку документи, що супроводжують кредитний договір, а також сам кредитний договір для проведення відповідних експертиз. Так, наприклад, укладення графологічної експертизи у разі, коли договір оформлений за загубленим паспортом, стане ще одним підтвердженням непричетність особи до оформлення кредиту.

Враховуючи те, що справа про стягнення боргу знаходиться в суді, особа також має право ознайомитися з матеріалами справи і знімати копії, необхідні йому як докази правоти.

Після звернення до правоохоронних органів слід направити до суду, який розглядає позов банку про стягнення суми боргу, заяву про зупинення провадження у справі на підставі п. 4 ч. 1 ст. 201 ЦПК. Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 201 ЦПК суд зобов'язаний зупинити провадження у справі в разі неможливості розгляду цієї справи до розгляду іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального або адміністративного провадження.

Вже після того, як у процесі кримінального провадження буде винесено постанову, що підтверджує факт шахрайства, буде відновлено справу за позовом про стягнення суми боргу. Однак докази невинності будуть на боці відповідача (особи, обвинуваченого в несплаті кредиту). Крім того, після поновлення провадження у справі слід в апеляційному порядку оскаржити ухвалу суду про забезпечення позову майном боржника.

ВИСНОВОК:

У разі коли банківська установа вимагає від особи виплати по кредиту, оформленим шахрайським шляхом, потерпілому в цій ситуації особі негайно слід звернутися до правоохоронних органів із заявою про злочин за фактом шахрайства (ст. 190 КК) і підробці документів (ст. 358 КК). Якщо ж документа, що підтверджує втрату паспорта чи інший факт непричетності до оформлення кредиту, немає, першочерговим завданням є звернення до правоохоронних органів із заявою про зникнення паспорта. Таку заяву буде служити підтвердженням того, що громадянин зробив необхідні заходи для попередження шахрайства.


Получите за 15 минут консультацию юриста!