В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

В Автономній Республіці Крим діє Представництво Президента України, статус якого визначається законом України.

Коментар статті Конституції:

Конституцією передбачено дію в Автономній Республіці Крим (далі - АРК) Представництва Прези-дента України. Необхідність його випливає з статусу Президента як глави держави і гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання конституції України, прав і свобод людини і громадянина (див. коментар до ст. 102).

Згідно з Конституцією статус Представництва визначається законом України.

Україна вже має досвід існування в АРК Представництва Президента України і законодавчого регу-лювання його статусу. Такий державний орган був створений у відповідності з Законом України "Про Представництво Президента України в Республіці Крим" від 17 грудня 1992 р. За цим законом Предста-вництво очолюється постійним Представником Президента України, який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом.

Закон визначав Представництво Президента України як орган державної виконавчої влади, основними завданнями якого є здійснення повноважень щодо забезпечення проведення в життя Конституції і законів України, прав і свобод громадян, державного суверенітету України, а також сприяння взаємодії органів державної виконавчої влади України з відповідними органами АРК, однаковому застосуванню актів законодавства з питань, віднесених до відання України.

При виконанні цих основних завдань представник Президента представляє Президента України у Верховній Раді та уряді Автономної Республіки Крим, входить з поданням з питань, які належать до відання України, в ці органи у разі прийняття ними актів, що суперечать Конституції і законам України та ущем-ляють конституційні права і свободи громадян, інформує з цих питань Президента України та здійснює інші повноваження відповідно до законодавства України <див. ст. 7 зазначеного Закону).

Затверджене Указом Президента України "Положення про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим" від 31 січня 1996 р. наділило цю інституцію додатковими повноваженнями. Було значно докладніше сформульовано повноваження Представництва щодо забезпечення режиму конституційної законності і правопорядку на території автономії. Йдеться, зокрема, про здійснення контролю за дотриманням законодавства України, указів і розпоряджень Президента України, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України не тільки центральними органами АРК, а й районними держа-вними адміністраціями, органами місцевого самоврядування в частині делегованих їм повноважень вико-навчої влади.

До компетенції Представництва було віднесено право здійснювати контроль за ефективним викорис-танням фінансових і матеріальних ресурсів, виділених автономії Кабінетом Міністрів України, вимагати від уряду та Верховної Ради АРК. місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування вжиття відповідних заходів щодо порушених постійним Представником питань, а також право видавати роз-порядження, які є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади АРК, органами місцевого самоврядування тощо. На Представництво Президента України покладено повноваження щодо сприяння досягненню громадянського миру і міжнаціональної злагоди в АРК.

Закон України "Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим" та від-повідне Положення потребують оновлення, оскільки ці акти в певній частині суперечать чинній Конституції України. Повинні бути враховані ті зміни, що сталися в конституційному статусі Президента України та Кабінету Міністрів. З огляду на це Представництво Президента України в АРК не може вважатися урядовою структурою, "органом державної виконавчої влади України", як про це зазначається в ст. 1 згаданого Закону, воно є лише Представництвом глави держави з відповідними функціями.


Получите за 15 минут консультацию юриста!