В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України, і закон не був прийнятий, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту.

Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції України.


Коментар статті Конституції:

Конституцією заборонено повторне подання до Верховної Ради одного і того ж законопроекту про внесення змін до неї, якщо він уже розглядався Верховною Радою і був нею відхилений, раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. Це конституційне положення спрямоване на збереження стабільності Конституції й має на меті забезпечення виконання Верховною Радою своїх кон-ституційних повноважень повсякденно в повному обсязі, запобігання перетворенню парламенту на дис-кусійний клуб.

Стабільності Конституції сприяє і те, що Верховна Рада протягом терміну своїх повноважень, що триває чотири роки (ст. 76), не може двічі змінювати одні й ті самі положення. Тобто протягом чотирьох років роботи Верховної Ради можлива тільки одноразова зміна тієї чи іншої статті Конституції, окремого її положення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!